Artikel top billede

It-direktøren tørster efter at flytte dit job til udlandet

It-direktører er vilde i varmen efter at sende it-jobs til udlandet. Men er dit job også i farezonen?

I 70'erne var det de ansatte i tekstilindustrien, der oplevede, at deres job blev flyttet til udlandet.

Men i det seneste årti er det blevet helt almindeligt, at også it-job bliver flyttet til lavtlønslande.

Den tendens ser ud til at fortsætte, viser en ny undersøgelse, der er udarbejdet i samarbejde mellem de to it-konsulentvirksomheder Harvey Nash og PA Consulting Group.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt mere end 2.000 it-direktører på internationalt plan, her iblandt 33 danske, vil 91 procent fastholde eller øge deres brug af outsourcing til udlandet.

Det er især softwareudvikling og -vedligeholdelse samt infrastruktur-projekter, der bliver flyttet ud.

37 procent af de europæiske it-direktører forklarer, at de outsourcer, fordi de ikke har folk med de nødvendige kompetencer til rådighed internt i organisationen, mens 35 procent angiver omkostningsreduktion som den væsentligste årsag.

Senest har den danske it-virksomhed Netop Solutions valgt at flytte hele sin softwareudvikling til Rumænien, hvor lønniveauet for en softwareudvikler er mindre end en tredjedel af det danske.

Sidste år gik det også ud over it-ansatte hos Danfoss, der flyttede en række it-job til Kina.

Og det er bestemt ikke overraskende, at de europæiske it-direktører vil fortsætte med at outsource, mener Jesper Kring, der er administrerende direktør for konsulentvirksomhed Kring E-business Consulting, der hjælper danske it-virksomheder med at skaffe arbejdskraft i lavtlønslande.

Alle opgaver kan flyttes ud

Han forventer at vi vil se meget mere outsourcing i de kommende år, og han oplever, at det er
stadig mere komplicerede opgaver, der bliver flyttet ud.

Ifølge Jesper Kring er det i princippet muligt at få løst hele konsulentopgaver i udlandet, hvor det tidligere kun var de mest simple dele af opgaven, der blev løst under fremmede himmelstrøg.

Han mener, at tendensen er helt sammenlignelig med den, som de ansatte i den danske tekstilindustri har oplevet.

"Der bliver outsourcet højere og højere oppe i værdikæden. En tendens som vi også har set i tekstilindustrien, hvor det i starten var produktionen, der blev flyttet ud. Men nu ser vi også, at nogle tøjproducenter flytter deres designafdelinger til Kina," siger Jesper Kring.

Her er de truede it-jobs

Jesper Kring advarer danske it-folk mod at antage, at de er bedre uddannede end deres kolleger i Indien, og at deres job derfor ikke kan komme i farezonen.

"Folk skal huske på, at når de indiske it-folk har været på arbejde i 40 timer, så læser de gerne en MBA ved siden af. Det er dybt ambitiøse folk, der ånder os tungt i nakken," siger han.

Når it-job ryger til udlandet, er det i høj grad it-fagforeningen Prosas medlemmer, der står for skud.

Det er it-folk, der er selvlærte eller har korte videregående uddannelser, som eksempelvis datamatiker-uddannelsen, hvis job kan komme i farezonen, fortæller Prosas formand, Niels Bertelsen.

Men ifølge Prosa-formanden er det især medarbejdere, der har været mange år indenfor et område, der ikke længere oplever fremgang, som har kniven for struben.

Det er eksempelvis folk, der i mange år har arbejdet med driften af større mainframe-systemer.

Flere og flere virksomheder dropper mainframe-systemerne, og ifølge Niels Bertelsen bliver driften ofte flyttet ud i datacentre, der serviceres fra udlandet.

Fortsat job-vækst

Men han forventer dog, at der fortsat vil være vækst i de danske it-jobs i de kommende år. Derfor mener han ikke, at it-uddannede bør have overdreven frygt for, at deres job forsvinder.

Modsat Jesper Kring, der lever af at outsource job, så tvivler Niels Bertelsen på, at der vil være stor interesse for at outsource mere komplekse opgaver til udlandet.

"Det er i høj grad vedligeholdelsesopgaver og standardløsninger, der bliver outsourcet. Vi oplever, at der stadigvæk er en tilbageholdenhed over for at outsource de helt store opgaver, hvor der skal udvikles helt nye systemer fra bunden."

"Virksomhederne skal stadigvæk agere i Danmark, derfor vil den kulturelle forståelse være et af de afgørende kriterier på jobmarkedet i fremtiden. Derfor er jeg sikker på, at der fortsat vil være et behov for it-arbejdskraft i Danmark," siger Prosa-formanden.

Ifølge undersøgelsen er det især populært at flytte job til Indien, men Østeuropa vinder også i stigende grad indpas.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere