Artikel top billede

Leder: Velkommen til digital signatur 2.0

Computerworld mener: Det er sidste udkald, hvis danskerne skal tage en fælles digital signatur til sig. Og de store armbevægelser og det helt tunge skyts er taget i brug.

Læs også: Nu rammer et af Danmarks største it-projekter dig.

Syv år efter Danmark fik den første digitale signatur, skal alting laves om.

Fremtidens enormt vigtige digitale adgangsvej bliver baseret på et krøllet papkort i din tegnebog. Og det er der rigtig god grund til.

Skal den offentlige sektor for alvor lykkes med digitalisering af de borgerrettede tjenester på nettet, er der akut brug for et langt stærkere incitament, som kan trække danskerne til det digitale trug.

Vi har brug for en signaturløsning, som danskerne både kan og vil anvende.

Langt fra gennembruddet

Den har vi ikke i dag, hvor den digitale signatur, trods syv år i markedet, slet ikke er i nærheden af gennembruddet som danskernes foretrukne adgangsløsning.

Tallene taler for sig selv: Signaturen findes i dag i knap 1,3 millioner eksemplarer og kan bruges på i alt blot 284 digitale tjenester - alt inklusive, altså både offentlige og private virksomheder med de offentlige tjenester som den klare hovedbestanddel.

Det er slet ikke nok til at skabe momentum. Hvem gider anskaffe en digital signatur, der er relativt kompliceret, for et eller to årlige besøg på et offentligt site?

Hertil kommer, at det flyder med alternative løsninger - log-in-løsninger, portaler, signaturer, pinkoder, brugernavn/password, tastselv-koder - til både offentlige myndigheder og private virksomheder.

Kun hver femte dansker

Skat er et godt eksempel på den digitale signaturs manglende nødvendighed for danskeren: Kun hver femte af de 3,2 millioner danskere, der i 2009 loggede ind på Skats hjemmeside, anvendte den digitale signatur, mens resten anvendte Skats alternative adgangsveje.

Nu prøver det offentlige igen med en ny løsning, der om en uges tid ser dagens lys efter mange måneders forsinkelse.

Nem­ID skal forsøge at samle op, hvor den digitale signatur har sluppet.

Det sker med et nyt fokus, hvor man forsøger at indarbejde de ting, som man har lært af det fejlslagne projekt med den digitale signatur.

Man vil kort og godt undgå at tabe muligheden for en samlet signatur-løsning til danskerne på gulvet igen.

Læs også: Nu rammer et af Danmarks største it-projekter dig.

Her er killer applikationen - og den knaldende pisk

Læs også: Nu rammer et af Danmarks største it-projekter dig.

Modellen er både en teknologisk forsimplet udgave, som alle danskere formodentlig kan finde ud af, en knaldende pisk, der skal gøre den nye signatur nødvendig for danskeren, og en saftig gulerod - en killer-­app­likation - der gør det helt naturligt at bruge den nye signatur så regelmæssigt, at kendskabet til den bibeholdes.

Fra 1. august 2011 vil danskerne således alene kunne logge sig på de offentlige myndigheders løsninger med den nye NemID.

Og samtidig bliver NemID sendt ud i samfundet med den killer-applikation, bankerne har peget på hele tiden, nemlig netbankerne, som mere end tre millioner danskere anvender regelmæssigt.

Det primære argument

Denne udbredelse var bankernes primære argument, da de forsøgte at sætte sig på den digitale signatur i 2003.

Men dengang blev de affejet af en ængstelig videnskabsminister, Helge Sander (V), der fandt et scenarie, hvor bankerne kom til at sidde på adgangskortet til det offentlige, helt uspiselig.

Derfor fik TDC opgaven med at forsyne danskerne med den digitale signatur.

I dag må vi konkludere, at bankerne vandt slaget, fordi de sidder med et trumfkort, som ingen kan matche:

Momentum, kendskab og tilbagevendende brugere, som er helt afgørende faktorer, hvis en fælles adgangsløsning skal have en fremtid, så flere danskere kan blive mere fortrolige med at bruge det stigende antal offentlige selvbetjeningsløsninger på nettet.

Og det skal de.

Det offentlige er dybt afhængig af øget it-effektivisering i de kommende år, og her er den digitale signatur en vigtig nøgle, som man ikke igen må tabe på gulvet.

Læs også: Nu rammer et af Danmarks største it-projekter dig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere