Artikel top billede

Nu rammer et af Danmarks største it-projekter dig

Det er et af det nye årtusindes største offentlige digitaliseringsprojekter, der går i luften 1. juli. Fra den dag skal 20.000 danskere dagligt flyttes over på NemID-løsningen.

Først blev den udskudt. Så blev den udskudt igen, men denne gang skulle den være god nok.

Den 1. juli går den digitale signaturs afløser, NemID, i luften efter to mindre forsinkelser, der har udskudt lanceringen med sammenlagt ni måneder.

Og det er ikke et hvilket som helst projekt, der er blevet barslet med.

Ifølge Palle H. Søren fra IT- og Telestyrelsen er der tale om et af det nye årtusindes største og mest komplekse, offentlige digitaliseringsprojekter.

Megastort projekt

"Det er et megastort projekt. Eksempelvis overstiger det langt introduktionen af dankortet i kompleksitet," siger Palle H. Sørensen, der er ansvarlig for projektet hos IT- og Telestyrelsen, hvor han er leder af Center for Digital Signatur.

Det er netop den høje grad af kompleksitet, der er årsagen til, at projektet har været udsat for forsinkelser undervejs, forklarer Johnny Bennedsen, som er administrerende direktør for den PBS-ejede virksomhed DanID, der driver NemID-projektet.

"Det har været et ualmindeligt komplekst projekt, fordi det har involveret så mange interessenter. Både banker, offentlige myndigheder og de private virksomheder, der vil komme til at anvende NemID-løsninger, og i løbet af de næste seks måneder skal flere millioner danskere begynde at bruge NemID i deres dagligdag," siger han med henvisning til de ambitiøse mål for udrulningen, som DanID har fastlagt.

Skal bruges af millioner

Når danskerne skal logge ind ved hjælp af NemID, skal de bruge et særligt nøglekort med en-gangskoder.

Og ved udgangen af 2010 forventer IT- og Telestyrelsen, at der er sendt mellem 2,8 og 3 millioner nøglekort ud til danskerne.

Det vil ske med en frekvens på 600.000 nøglekort om måneden eller cirka 20.000 om dagen.

Men Johnny Bennedsen frygter ikke, at der vil opstå komplikationer, når det store antal netbank-brugere skal flyttes over på Nem-ID-løsningen.

"Det er klart, at det er en meget stor udfordring, men hvis vi frygtede, at der ville opstå problemer, havde vi naturligvis handlet på det. Vi har gjort et stort forarbejde for at garantere en smertefri proces," siger han.

Ifølge Johnny Bennedsen har DanID sikret sig, at systemet har den nødvendige kapacitet og har usability-testet løsningen.

Derudover har DanID gennem de seneste måneder haft en skare af testbrugere til at anvende systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere