Microsoft på tynd is med OEM-licenser

Microsoft hævder, at en OEM-licensaftale hindrer, at brugeren forbedrer sin computer uden at købe en ny licens. Men det holder ikke. Man kan forbedre og udskifte dele af sin hardware, som man vil, mener advokat.

Af Thomas Brok, Computerworld

En lovlydig, men irriteret IT-chef i en mellemstor dansk virksomhed, har til Computerworld klaget sin nød over Microsofts uklare regler og holdninger, hvad angår de softwarelicenser, der sælges sammen med en pc i form af en køreklar løsning, en såkaldt OEM-licens (Original Equipment Manufacturer).

IT-chefen fik på grund af hastighedsproblemer lyst til at udskifte harddisken i en computer, der var købt præinstalleret med et Microsoft operativsystem, og altså underlagt Microsofts specielle OEM-licensaftale. Lovlydig som han var, ringede han for en sikkerheds skyld først til Microsoft for at få helt klare linier. Her fik han følgende e-mailede svar:

?Såfremt man har udskiftet hele sin harddisk til noget hurtigere, således, at kun skærm og tastatur er tilbage af den originale pakkeløsning (OEM), dør licensen, uanset om man anser den tidligere harddisks manglende hastighed/kapacitet som en ?defekt?.

Billigere og dårligere

Microsofts salgschef på området for OEM-licenser Carina Mosbæk erklærer sig uden at tøve enig i denne beslutning, og tilføjer følgende:

? En OEM-licens følger maskinen, hvorpå den er installeret, og hvis man derfor ændrer noget som helst på computerens hardware, andet end løse dele såsom skærm og tastatur, så er det ikke længere den samme computer, og så er licensen derfor ikke længere gyldig.

Disse skrappe regler begrunder hun blandt andet med, at det er billigere at købe en OEM-licens, end det er at købe det samme produkt separat. Og når licensen er billigere, så må man ifølge Carina Mosbæk og Microsoft også finde sig i, at den er behæftet med begrænsede licensrettigheder.

Det er for sent

Computerworld har bedt jurist Peter Lind Nielsen fra IT-advokatfirmaet Bender.dk om at se nærmere på et eksemplar af en sådan slutbrugerlicensaftale.
Peter Lind Nielsen konkluderer umiddelbart, at Microsoft ikke med den nuværende købs-procedure og med den nuværende licensaftale kan opstille krav, der forbyder køberen at opgradere eller ændre i hardwaren på en computer købt som et OEM-produkt. Den lovlydige IT-chef skulle derfor med sindsro kunne udskifte harddisken i sin computer.

? For det første er det tvivlsomt, om der overhovedet er indgået en aftale. Kunden skal have gennemlæst og accepteret de gældende betingelser, inden de kan betragtes som gældende. Det er med andre ord ikke godt nok, når kunden efter at have købt og udpakket sin computer bliver bedt om at klikke ?ok? til at have gennemlæst og accepteret de gældende betingelser. Ifølge dansk aftaleret, så er det simpelthen for sent, understreger Peter Lind Nielsen.

Mangelfuld licensaftale

Derudover står der ifølge Peter Lind Nielsen intet i licensaftalen om, at man ikke må ændre i den computer, hvormed licensen følger.

Under overskriften ? Enkeltstående computer ? står der i slutbrugerlicensaftalen skrevet følgende:
Softwareproduktet er givet i licens sammen med hardwaren som ét integreret produkt. De må kun anvende softwareproduktet sammen med hardwaren som beskrevet i nærværende Slutbrugerlicensaftale.

? Den omtalte hardware er ikke yderligere præciseret, og denne formulering åbner i øvrigt for brugerens egen tolkning. Hvis Microsoft virkelig ville sikre sig mod, at computeren med tiden blev moderniseret, hvilket ville være tvivlsomt, om de overhovedet måtte, så skulle de have præciseret disse forhold nærmere. Med andre ord er der ikke umiddelbart nogen forhold, der skulle forhindre køberen i at foretage de sædvanlige ændringer, opgraderinger og udskiftninger på maskinen, siger Peter Lind Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere