Artikel top billede

Foto: Steffen Roland Nielsen (Foto: Steffen Roland Nielsen)

Jakob Nielsen: Her er den hurtigste e-bogs-læser

Usability-eksperten Jakob Nielsen har testet læsehastighederne på Apples iPad og Amazons Kindle. Ingen af dem vinder dog testen. Se resultaterne her.

Markedet for digitale bøger er i rivende udvikling - både på hardware- og software-siden.

Det var Amazons Kindle, der fik lov til at definere markedet i starten, men også Sonys Reader og senest Apples iPad er nu for alvor med i konkurrencen om de digitale læseres gunst.

Midt i al informationen om smarte nye features og skærm-teknologier, er det dog stadig selve læse-delen, der er omdrejningspunktet i konkurrencen.

Den danske brugervenlighedsekspert Jakob Nielsen har i en ny test netop fokuseret på dette, ved at måle læsehastigheden på henholdsvis Apples iPad, Amazons Kindle, en almindelig pc og i en print-bog.

"Mange virksomheder satser stort på, at elektroniske bøger vil være en af de primære måder, folk læser lange tekster på i fremtiden. Men sådanne produkter vil kun få succes, hvis læse-oplevelsen er meget bedre end den lidelse, det er at læse på pc-skærme," skriver Jakob Nielsen på sin hjemmeside.

Sådan testede de

For at finde ud af, om e-bogs-læserne egentlig er bedre end traditionelle bøger, satte han 24 personer til at læse noget fiktionslitteratur på iPad'en og Kindle 2.

På Apples produkt var det selskabets egen iBook-applikation, der blev anvendt i testen.

På hver enhed blev hver bruger bedt om at læse en novelle af Ernest Hemingway. I gennemsnit tog det ifølge Jakob Nielsen 17 minutter og 20 sekunder at læse historierne.

Herefter blev test-personerne bedt om at svare på en række spørgsmål om teksten for at sikre, at de rent faktisk havde læst og forstået den.

Og vinderen er…

Resultatet af testen viser, at det stadig er den flere hundrede år gamle bog, der giver den hurtigste læsning.

Når der blev læst på Apples iPad, faldt læse-hastigheden med 6,2 procent i forhold til bogen. På Kindlen var der tale om et fald på 10,7 procent.

Jakob Nielsen understreger, at forskellen mellem de to digitale enheder ikke kan føre til konklusioner, da der var så få test-personer.

"Den eneste fair konklusion er, at vi ikke kan sige med sikkerhed, hvilken enhed, der giver den hurtigste læsning. Uanset hvad, vil forskellen være så lille, at det ikke vil være en grundt til at købe den ene frem for den anden," forklarer Jakob Nielsen på sin hjemmeside.

"Derimod kan vi sige, at tablets stadig ikke har slået print-bogen," konkluderer han.

Brugerne blev efter læsningen også bedt om bedømme deres tilfredshed med hver enhed på en skala fra et til syv, hvor syv er den bedste oplevelse.

"iPad, Kindle og den printede bog scorede alle ret højt med henholdsvis 5,8, 5,7 og 5,6. Pc'en fik dog kun elendige 3,6," skriver Jakob Nielsen.

Se alle testresultaterne her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere