Artikel top billede

Hård kritik af ministerium i tinglysningsskandalen

Rigsrevisionen kritiserer i skarpe vendinger Justitsministeriet for at ville score gevinsten på digitaliseringen af tinglysningen alt for hurtigt og for at undervurdere projektet.

Læs også: Minister: Sludder og vrøvl med tinglysningskritik.

Justitsministeriet, der udstak de overordnede retningslinjer for Domstolsstolsstyrelsen i forbindelse med den digitale tinglysning, får drøje hug af Rigsrevisionen, der netop er udkommet med en ny rapport om det katastrofale it-projekt.

Kritikken falder samtidig med, at Rigsrevisionen langer skarpt ud efter Domstolsstyrelsen, der har stået for projektet. Det kan du læse mere om her.

"Rigsrevisionen finder, at Justitsministeriet høstede effektiviseringsgevinsten for tidligt," fremgår det af beretningen.

Ministerium: Sludder og vrøvl
Det anerkender Justitsministeriet dog ikke. Ministeriet har oplyst Rigsrevisionen, at det er enig i det principielle synspunkt om, at man generelt skal høste effektiviseringsgevinster i forbindelse med it-projekter i takt med, at de opstår.

"Justitsministeriet deler ikke Rigsrevisionens opfattelse i den konkrete sag og finder ikke, at effektiviseringsgevinsten blev høstet for tidligt."

Ikke desto mindre fastholder Rigsrevisionen sin kritik.

"Rigsrevisionen finder, at Justitsministeriet i samarbejde med Domstolsstyrelsen kunne have sikret yderligere resurser til Tinglysningsretten i Hobro ved at have indgået aftaler om at fastholde nogle af de 200 årsværk i en overgangsperiode," lyder det.

Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten var tættest på projekt i det daglige.

Men ansvarsfordelingen mellem de to haltede, lyder det fra Rigsrevisionen.

"For det første omfattede Domstolsstyrelsens og Tinglysningsrettens planlægning af projektet alene milepæle for systemudviklingen og ikke milepæle for fx uddannelse af medarbejdere, udarbejdelse af vejledninger og rekruttering af medarbejdere til Tinglysningsretten."

"For det andet var den interne rolle- og ansvarsfordeling i relation til implementeringen af det digitale tinglysningssystem ikke i tilstrækkelig grad klarlagt og beskrevet," står der i beretningen.

Revisorerne peger dog på, at projektstyringen blev styrket ultimo 2007, med blandt andet ansættelse af en ekstern leverandørstyringskonsulent.

En række af de kritikpunkter, der rammer Domstolsstyrelsen kæder Rigsrevisionen sammen med Tinglysningsretten.

Herunder, at "Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten undervurderede omfang og kompleksitet af de opgaver, der skulle løses ved idriftsættelsen af systemet."

Begge myndigheder havde "urealistisk forventning til medarbejderproduktiviteten, og det betød, at styrelsen og retten ikke havde et tilstrækkeligt personaleberedskab."

De to myndigheder havde ikke ordentlig forberedt håndteringen af fuldmagter, "herunder dimensionerede behovet for resurser hertil."

Og slutteligt var "vejledningerne i brugen af systemet mangelfulde, ligesom Tinglysningsrettens hotlinefunktion ikke havde tilstrækkelige resurser og kompetencer til at håndtere de mange brugerhenvendelser".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere