Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skal TDC splittes op efter ny dansk telelov?

En ny dansk telelov er på vej, og her bliver det muligt at splitte en dominerende spiller. Men vil det berøre TDC?

Urealitisk at gennemføre

Søren Sandfeld Jakobsen henviser til lovforslagets bemærkninger, hvor det fremgår, at funktionel separation kun kan "gennemføres rent undtagelsesvist".

"Jeg tror heller ikke, at selv de værste kritikere af TDC realistisk tror på, at Danmark vil gå ind som et af de første lande for at gennemføre funktionel separation," forklarer han.

Søren Sandfeld Jakobsen fortæller, at IT- og Telestyrelsen skal have prøvet alle andre former for regulering, før styrelsen anvender funktionel adskillelse - som i øvrigt skal godkendes af Europa-Kommissionen.

Derfor er der i dag ifølge lektoren ikke nogen udsigt til funktionel adskillelse. Men det kan komme med tiden, tilføjer han.

Kan blive aktuelt på sigt

TDC sidder i dag på hele det gamle telefonnet, mens selskabet også ejer YouSee-kabelnettet samt det tidligere DONG-fibernet i hovedstadsregionen. Derudover har TDC også mobilnettet.

"Hvis man gik i den retning (af funktionel separation, red.), ville det kun omfatte det gamle kobbernet," siger Søren Sandfeld Jakobsen og fortsætter:

"Det er det, som er problemet, og det er der, at det er svært at være i konkurrence med TDC, når TDC også selv sælger deres gamle fastnettjenester, selvom konkurrenterne efter loven har ret til at gå ind og leje sig ind i TDC's fastnet."

Flere kræver regulering
Specielt TDC's køb af DONG's fibernet sidste år fik flere parter som Telenor og Forbrugerrådet til at efterlyse mere regulering.

"Det er klart, at hvis TDC's stilling bliver endnu stærkere, og det bliver endnu sværere for nye udbydere at komme ind eller for de eksisterende at vinde markedsandele, så må man selvfølgelig overveje det. Men lige nu rækker hjemlen ikke til det," vurderer Søren Sandfeld Jakobsen.

Selvom der ikke er nogen udsigt til, at TDC bliver berørt af funktionel adskillelse, så mener Søren Sandfeld Jakobsen, at TDC's konkurrenter får lidt ud af IT- og Telestyrelsens nye værktøj.

"Det er en lille sejr konkurrenterne til TDC, at instrumentet nu er indført ved lov. Det var der jo ikke før, og det ville kræve en lovændring, for det lå ikke i telelovgivningen før," siger CBS-lektoren.

IT- og Telestyrelsen afsluttede høringsfasen til den ny telelov ved sidste måneds udgang. Selve loven skal være på plads inden 25. maj næste år, da det er fristen for implementeringen af EU's teledirektiv-pakke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere