Artikel top billede

TDC sidder tungt på teleinfrastrukturen i hovedstaden og Nordsjælland.

Forbrugerrådet: TDC får monopol efter DONG-køb

Flere steder i Danmark kan forbrugeren kun vælge TDC, mener Forbrugerrådet.

En del danskere i hovedstaden og Nordsjælland har tre forskellige muligheder for at få leveret bredbånd via kabler.

De kan vælge bredbånd via TDC's kobbernet, TDC's kabelnet eller TDC's fibernet.

Sidstnævnte infrastruktur fik landets største teleselskab kontrol over, da koncernen i sidste uge købte DONG's fibernet.

Ifølge Forbrugerrådet er det problematisk, at TDC ejer alle tre faste infrastrukturer i regionen.

"At samle al infrastruktur på én hånd er undergravende for konkurrencen på langt sigt og et nederlag for telepolitikken. For når presset fra konkurrencen mangler, vil forbrugerne opleve både færre nye tjenester og højere priser," siger Forbrugerrådets økonom Martin Salamon i en pressemeddelelse.

Forbrugerrådet giver udtryk for, at TDC visse steder i Danmark har reelt monopol på fast infrastruktur.

"Forbrugerrådet har derfor bedt Konkurrencestyrelsen undersøge sagen. Hvis det viser sig, at der ikke kan stilles noget op med den gældende regulering, må problemet løses politisk," siger Martin Salamon.

TDC's topchef, Henrik Poulsen, fortalte efter købet af DONG's fibernet, at selskabet holder nettet åbent for andre tjenesteudbydere.

Sander: TDC-køb svækker konkurrencen
Allerede inden TDC overtog DONG's fibernet blev problemstillingen rejst af De Radikales Morten Helveg Petersen, der ønskede videnskabsministeren på banen.

"Pointen i alt det her er, at det er endnu et eksempel på, at du har et stykke spændende ny teknologi, som stiller lovgivere i en situation, hvor man bliver nødt til at overveje, om vi er på plads og der, hvor vi skal være i forhold til konkurrencereglerne," fortalte den radikale politiker til Computerworld i juni.

Videnskabsminister Helge Sander (V) svarede, at det ville svække konkurrencen, hvis TDC købte den nedgravede infrastruktur.

"Hvis adgangsvejene til kunderne samles på færre selskaber, vil den såkaldte infrastrukturbaserede konkurrence alt andet lige blive svækket," svarede Helge Sander.

I samme svar fra juni pointerede Helge Sander, at der ikke var noget til hinder for, at TDC kunne købe nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere