Artikel top billede

Ny lov: Telestyrelsen kan nu tvangsdele teleselskaber

IT- og Telestyrelsen får fremover mulighed for at adskille infrastruktur- fra tjenesteforretningen hos et dominerende teleselskab. Læs her om det nye redskab.

Funktionel separation eller funktionel adskillelse.

Det er titlen på et nyt værktøj, som IT- og Telestyrelsen fremover får til at regulere det danske telemarked, når den ny telelov træder i kraft senest til maj næste år.

Kort fortalt er funktionel separation et redskab, som giver IT- og Telestyrelsen mulighed for at adskille et teleselskabs infrastruktur-forretning fra tjenesteforretningen, hvis styrelsen finder det nødvendigt for at fremme konkurrencen. Ejerforholdet forbliver dog uændret.

Redskabet bliver en del af den danske telelovgivning, fordi de danske lovgivere skal implementere den europæiske teledirektiv-pakke.

Lektor Søren Sandfeld Jakobsen fra Copenhagen Business School kalder det for et "kontroversielt" redskab, som de danske telemyndigheder nu får i værktøjskassen.

"Det hviler på et EU-direktiv, og da det her blev forhandlet i EU, var det her en af de største anstødssten," siger han om det nye værktøj.

Det er sidste udvej
Søren Sandfeld Jakobsen siger dog om det nye redskab, at der skal meget til, før IT- og Telestyrelsen vil tage det i brug.

"IT- og Telestyrelsen mere end antyder, at det her er 'last resort'. Det er den allersidste mulighed, og der er forskellige håndtag, man kan dreje på i teleloven, før man når til funktionel separation," siger lektoren og tilføjer:

"Man skal ikke bare sandsynliggøre, at alle andre muligheder er udtømte. Man skal bevise det."

EU skal med på råd

I bemærkningerne til lovforslaget står der også, at det er en sidste udvej at tage redskabet i brug, påpeger Søren Sandfeld Jakobsen.

"Hvis en sådan forpligtelse (funktionel separation, red.) pålægges, vil det være administrativt og økonomisk byrdefuldt for en sådan udbyder (med en stærk markedsposition, red.). Der er opstillet en række betingelser, som skal være opfyldt, for at IT- og Telestyrelsen kan pålægge en forpligtelse om funktionel adskillelse. Et sådant tiltag vil derfor kun kunne gennemføres rent undtagelsesvist," står der blandt andet i bemærkningerne til den ny lov.

EU har en finger med
Desuden kan IT- og Telestyrelsen ikke nøjes med, at myndigheden træffer afgørelsen nationalt, fremgår det af lovforslaget.

"IT- og Telestyrelsen skal, hvis styrelsen påtænker at anvende forpligtelsen, indhente Europa-Kommissionens samtykke til at anvende forpligtelsen om funktionel adskillelse," hedder det i bemærkningerne.

Høringsfasen til den ny telelov udløb ved sidste måneds udgang. Selve loven skal være på plads inden 25. maj næste år, da det er fristen for implementeringen af EU's teledirektiv-pakke.

Computerworld følger op med artikler om, hvorvidt funktionel separation vil få nogen betydning i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere