Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Eksperter enige: NemID-password er for ringe

Danskernes digitale adgangskort tager ikke hensyn til, om du bruger store eller små bogstaver i dit password. En markant forringelse af sikkerheden, lyder det fra en stribe eksperter.

Når man vælger password til sin NemID-konto, behøver man ikke bekymre sig om, om det skal indeholde store og små bogstaver. Det er nemlig fløjtende ligegyldigt.

Det er ellers en klassisk tommelfingerregel, at et stærkt password skal indeholde både store og små bogstaver samt tal og tegn. Derved opnår man en markant højere sikkerhed.

Denne holdning deles dog ikke af DanID, der er firmaet bag NemID. Her sondrer man nemlig ikke mellem store og små bogstaver, og det har man heller ikke tænkt sig at gøre.

"Det er den politik, der er vedtaget," siger Peter Lind Damkjær, PKI-specialist i DanID.

DanID's forklaring på password-politikken er, at man skal se login, password og nøglekort-koden som et samlet password.

De tre elementer skal være korrekte, ellers kan man ikke få adgang. Samtidig er NemID beskyttet mod brute force-angreb således, at kontoen lukkes efter fem forkerte login-forsøg.

Årsagen til, at man vælger de store bogstaver fra, er for, at brugeren ikke skal bliver forvirret.

"Til gengæld kan man vælge et password, der er op til 40 cifre langt, hvilket giver stor sikkerhed," siger Peter Lind Damkjær, fra DanID, som ligeledes fortæller, at der ikke er planer om at lave politikken om.

Markant dårligere sikkerhed

En stribe sikkerhedseksperter er derimod enige om, at det giver en markant bedre sikkerhed, hvis man sondrer mellem store og små bogstaver i et password.

"Det forringer sikkerheden markant, hvis man ser bort fra forskellen mellem store og små bogstaver," siger Ken Willen, der er sikkerhedsekspert i Symantec.

"Det undrer mig meget, at man har set bort fra den mulighed i NemID-løsningen," siger han.

Hans undren deles af Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS og Shehzad Ahmad, der er leder af DK-CERT, som begge pointerer, at et password er langt stærkere, hvis man bruger både store og små bogstaver.

Det er dog ikke ualmindeligt, at funktionen fravælges.

"Flere virksomheder anvender en lignende politik, da blandingen af store og små bogstaver giver meget trafik i support-afdelingen, fordi folk ikke kan huske den kombination, de har valgt," siger Peter Kruse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere