Bluetooth holder styr på flypassagerer i Billund

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. februar 2002.


Billund Lufthavn har i en uges tid dannet ramme om et forsøg med registrering af passagerer med Bluetooth-teknologi. Testen forløb over forventning, lyder det fra Bluetags, der stod bag.

Virksomheden Bluetags har netop testet deres Bluetooth-mærker, også kaldet "tags," der bruges til at registrere lufthavnspassagerer, så snart de ankommer i lufthavnen. Testen foregik i Billund Lufthavn og forløb over al forventning.
- Over 99 procent af Bluetooth-mærkerne blev registreret succesfuldt. Jeg er faktisk overrasket over, hvor succesfuldt resultatet er i betragtning af, at der er overvældende meget radioudstyr i en lufthavn, der kan forstyrre signalet, siger Peter Lund, udviklingsdirektør hos Bluetags.
Virksomheden Bluetags fik stor opmærksomhed på sidste års Cebit-messe, hvor den præsenterede sit kuffertmærke baseret på RFDI-teknologi. Tanken var, at den rejsende skulle kunne spore sin kuffert i lufthavnens bagagehal ved hjælp af sin håndholdte enhed eksempelvis en PDA eller en mobiltelefon.
Men fordi bluetooth-teknologien i håndholdte enheder har ladet vente på sig, satser virksomheden nu på Bluetooth-tags til personer i stedet.
Øjeblikkelig registrering
I forbindelse med testen i Billund Lufthavn registreres passagerernes Bluetooth-mærker via tre Bluetooth-stationer i lufthavnen, der er leveret af virksomheden Red-M.
Passagererne registreres, så snart de træder ind i lufthavnen. Her sender systemet øjeblikkeligt en SMS til kundens mobiltelefon med information om den bestemte flyafgang, personen har billet til, eller tilbud fra tax-free-forretningerne i lufthavnen.
I paskontrollen forestiller Bluetags sig, at mærket i fremtiden kan bruges til lagring af fingeraftryk og iris-scanninger. Derefter kan man checke passagerens identitet ved at sammenligne med et billede af personen på paskontrollens skærm og gøre paskontrollen hurtigere.
Endelig kan mærket bruges til at lokalisere passagerer, der har checket ind, men som ikke er dukket op ved flygaten.
Sikkerhed skal på plads
Billund Lufthavn er interesseret i Bluetags produkt. Bygningschefen Anders Nielsen ser kommercielle muligheder i mærket.
- Vi kunne eksempelvis bruge mærket som betalingsenhed på vores langtidsparkering og til at gøre opmærksom på tilbud i vores butikker, siger han.
Endelig er der muligheden for at finde frem til passagerer, som er blevet væk i lufthavnen, som koster ganske mange penge i ventetid.
Anders Nielsen vil ikke afvise, at Billund ville installere et Bluetooth-netværk i fremtiden, eller at netværket kan bruges til at sende passagererne hurtigere gennem lufthavnen. Men sikkerheden skal være helt på plads først.
- Vi bliver nødt til at være 100 procent sikre på, hvem de passagerer er, som stiger på flyene, siger han.
Løsningen kunne være fingeraftryk eller iris-scanninger, som dobbeltcheckes i paskontrollen.
Flere muligheder
Peter Lund fra Bluetags ser udover lufthavne muligheder for Bluetooth-tag'ene i forretningscentre og på hospitaler til at få overblik over, hvor patienterne er, og til at holde styr på det dyre udstyr.
- Ofte har hospitaler dårligt overblik over hvor deres livsnødvendige udstyr befinder sig. Med vores teknologi kan man hurtigt få overblik over, hvor udstyret befinder sig, siger Peter Lund.
Produktionen af mærkerne går i gang i tredje kvartal i år, og derefter skal Bluetags på partner- og kundejagt. Den aalborgensiske virksomhed søger blandt andet kontakt med virksomheder, der bygger datanetværk.
- Vi vil kun producere mærket, så vi skal have partnere til alt andet, fastslår udviklingschefen.
Bluetags har ikke droppet sit kuffertmærke, understreger han. IdÈen er blot udskudt, indtil der kommer flere enheder på markedet, der indeholder Bluetooth-teknologi.

Billedtekst: Kuffertmærker med Bluetooth-teknologi afventer udbredelsen af teknologien i håndholdte enheder. Derfor satser danske Bluetags nu på at bruge teknologien til at holde styr på personer og udstyr, fortæller Peter Lund, udviklingsdirektør hos Bluetags.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere