Ole Opfinder-dims redder lyden

I dag koster små HD-kameraer ikke alverden, og de leverer fantastiske billeder. Desværre halter det ofte med lyden. Men det vil en Ole Opfinder-dims ændre på. Vi har testet løs.

Ole Opfinder-dims redder lyden

Du kan i dag få et kamera, der vejer under 400 gram, og som optager i fabelagtig HD-kvalitet. Det får nemt dit almindelige tv-signal i stuen til at ligne udtværet leverpostej.

Selv om de levende billeder er i top, er der ofte problemer med lyden, og det er noget, vi ofte har brokket os over, når vi har testet nye kameramodeller.

De er så små og kompakte, at den indbyggede mikrofon alt for nemt opfanger den knirkende lyd, når du flytter hånden en smule på kameraet. Og hvis du er udenfor i en smule blæst, vil der lyde "vindbulder" på dine optagelser.

For de fleste almindelige brugere vil det nok ikke for alvor ødelægge glæden ved et HD-kamera, men for feinschmeckere eller bryllups(video)fotografen er det et problem.

Det har proconsumer.dk luret, og de har derfor været en tur i Ole Opfinder-værkstedet, hvor de har skruet et særligt håndtag sammen. Det hedder Double Decker Backbone og ligner da også lidt vingerne fra en gammeldags dobbeltdækker.

Meningen er, at du skal kunne tilslutte eksterne og ikke mindst professionelle mikrofoner, så lydsiden matcher den flotte HD-billedside.

Vi har haft fingre i håndtaget og jongleret med videokamera og mikrofoner.

Nemt at få professionel lyd

Selve opsætningen af Double Decker Backbone er lidt af en opgave. Hvis du hader at samle møbler fra Ikea, så skal du holde nallerne væk. Der følger en grundig manual på dansk med produktet, men du skal alligevel holde skruen lige i munden, når det hele skal samles.

Selv for vores anmelder, der er uofficiel Sjællandsmester i at følge brugsanvisninger til Ikea-møbler, tog det tid at få monteret HD-kameraet på Double Decker Backbone korrekt inklusive mikrofoner.

Vi brugte HD-kameraet JVC Everio GZ-HD6, der blev monteret på den nederste skinne (se billede til højre). Under skinnen fik vi koblet en SignVideo XLR-pro på, som vi forbandt til kameraet.

Den gør det muligt at koble professionelle mikrofoner med XLR-stik til kameraet. Vi tilsluttede en mikrofon af typen NTG-2 fra producenten Røde. Da SignVideo XLR-pro har to XLR-indgange, kunne der faktisk kobles yderligere en mikrofon til eller eventuelt en microport (trådløs mikrofon).

Klar til optagelse

Samlet sneg vægten sig op på 1.875 gram. Det er en sjat, men træhåndtaget betyder, at du kan holde kameraet med to hænder, som kan deles om vægten. Højrehånd betjener kameraet som normalt, mens venstre holder om træhåndtaget.

På vores model havde håndtaget dog en tendens til ikke at sidde helt fast, selv om vi havde spændt det hårdt. Det var ikke decideret ustabilt, men gav sig en smule ubalance, indtil vi vænnede os til det.

Ikke overraskende gav den professionelle mikrofon langt bedre lyd end den indbyggede på kameraet. Vi lavede flere prøveoptagelser med den indbyggede mikrofon, hvor det var tydeligt at høre vindstøj og knirkende lyde fra hånden, der betjente kameraet, eksempelvis ved at zoome ind eller ud. Ved at lave samme manøvre med den eksterne mikrofon, var lyden nu i top.

Væk var vindstøj, og der var ingen irriterende baggrundslarm, når kameraet blev betjent. Naturligvis er den eksterne mikrofon professionel, men vi var alligevel imponeret over, hvor stor forskel der var på lyden.

Via boksen SignVideo XLR-pro kunne vi desuden justere lyden, hvis vi ikke var helt tilfredse. Det var med til at gøre lyden endnu mere uovertruffen.

Vær klar til at ligne en freak

Selv om den mikrofon, som vi brugte, var stor og ragede langt frem, kom den ikke ind i billedet, når der blev optaget. Det fungerede helt perfekt. Til gengæld kom PC Worlds anmelder - i grøn parkacoat - til at ligne en DR-journalist fra begyndelsen af 1980'erne takket det kæmpestore udstyr og den lodne vindhætte rundt om mikrofonen.

Derfor: Double Decker Backbone med fuldt udstyr vil vække opsigt (selv hvis du ikke har parkacoat på). Så glem alt om at tage det med en tur i Zoologisk Have med familien, medmindre du har brug for massevis af nysgerrige og stirrende øjne fra havens øvrige gæster.

Hvis du har instruktør-ambitioner og gerne vil lave små film er Double Decker Backbone et interessant bekendtskab.

Du får langt større muligheder for at holde kameraet stabilt, når du foretager håndholdte panoreringer eller kamerature, hvor du følger i hælene på eksempelvis hovedpersonen i din film.

Det fungerer rigtig godt, og noget af det "amatør-håndholdte look" forsvinder. Det er også nemmere at holde kameraet stabilt i længere tid, når det er monteret på stativet.

Double Decker Backbone koster 1.249 kroner, mens mikrofon med vindhætte og ophæng koster 2.535 kroner og SignVideo XLR-pro, til at justere lyden, 1.845 kroner. Altså totalt set 5.629 kroner.

Det er dermed en pæn investering, der kan blive endnu dyrere, hvis du vil have flere mikrofoner tilsluttet. Til gengæld er der garanti for at få en langt, langt bedre lyd på dine HD-optagelser, end du har i dag. Det er derfor helt sikkert noget, som videoentusiaster vil sætte pris på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere