Zeuthen optimistisk trods store tab

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 1. april 2004.


På trods af at BankInvest sidste år nedskrev sine biotekinvesteringer med 360 millioner kroner, er direktør Jesper Zeuthen optimistisk. Børsmarkederne er ved at åbne sig igen, og ventureselskabet har flere kandidater på vej.

Danmarks største biotekinvestor BankInvest fik i 2003 endnu et trecifret underskud på sine investeringer i de tre biotekfonde, selskabet bestyrer.
Underskuddet er ikke realiseret og skyldes, at flere af de i alt 38 porteføljeselskaber blev nedskrevet med op til 25 procent som foreskrevet i retningslinierne fra den europæiske sammenslutning af ventureselskaber (EVCA) - retningslinier, som BankInvest ifølge Jesper Zeuthen følger slavisk i værdifastsættelsen af selskaberne.
"Hvis et selskab ikke opnår sine milepæle til tiden - hvilket kan skyldes, at et klinisk forsøg eksempelvis bliver forsinket - skal vi reducere værdien af hele selskabet med minimum 25 procent, og vi har ikke mulighed for at opskrive værdien igen efterfølgende, da en ny værdifastsættelse først er mulig, når nye investorer kommer på banen," siger han.
Og nye investorer, salg eller børsnoteringer har i langt de fleste tilfælde ifølge Jesper Zeuthen ikke været realistisk i Danmark, siden Genmab i 2000 med succes blev noteret på Københavns Fondsbørs. Det gælder ikke blot for København, men på alverdens biotekmarkeder.
Manglende exit-muligheder på børserne har samtidig gjort det svært for ventureselskaberne at sælge biotekselskaberne til medicinalvirksomhederne - en mulighed, der ellers var forventet. Men Jesper Zeuthen forklarer, at medicinalvirksomhederne i løbet af de seneste fire år har tilbudt alt for få penge for biotekselskaberne.
Største krise
I stedet for at sælge har ventureselskaberne siden årtusindskiftet hjulpet til med at skære fedtet fra i deres porteføljeselskaber. Man har fokuseret indsatsen på de mest lovende projekter og har løbende fulgt op på sine investeringer.
"Vi har gennemlevet den største krise i biotekbranchen nogensinde. En krise, der nu har varet i mere end tre år. Men nu vejrer vi morgenluft. Og medmindre ulykker såsom bomber i Spanien og andre steder i verden kommer og ødelægger det for os, går det fremad fra nu af," siger han.
Han refererer til, at der i USA siden efteråret 2003 er børsnoteret otte biotekselskaber, og at der på den baggrund ser ud til at åbne sig exitmuligheder også for BankInvests selskaber.
"Vi var dog nervøse, fordi aktiekurserne i begyndelsen faldt ned under udbudskursen i de amerikanske selskaber, der blev børsnoteret. Men i dag er de steget pænt over den oprindelige kurs, og det ser nu helt fint ud," siger han.
Zeuthen mener dog, at det er de færreste af BankInvests amerikanske selskaber, der endnu er modne til børsnotering.
Taler ikke sammen
I et tilbageblik er han glad for, at han ikke solgte ud af selskaberne ‘for en slik'. Til gengæld mener han, at han selv og hans venture-kollegaer kunne have gjort mere for at mindske krisen i mange af biotekselskaberne.
"Vi har alle sammen været i samme båd. Og hvis vi læner os lidt tilbage, kan vi se, at det har været fantastisk uhensigtsmæssigt, at vi ikke har haft flere samtaler ventureselskaberne imellem. Vi skulle have været bedre til at finde selskaber, der kunne supplere hinanden i de forskellige porteføljer, og vi kunne have lavet aftaler a la, ‘hvis du investerer i mit selskaber, investerer jeg i dit'. Derfor er den forventede konsolideringsbølge heller aldrig blevet til noget. Den skulle have været drevet af investorerne," siger Jesper Zeuthen.
På spørgsmålet om, hvorfor det ikke er sket, svarer Zeuthen, at ventureselskaberne blev taget på sengen, idet de troede, at de kunne sælge til lægemiddelindustrien, da børsvinduet blev væk.
"Interessen har da også været der, men prisen har været helt forkert," siger han.
Åbningen af børsvinduet giver muligheder for en række af BankInvests britiske selskaber samt et eller to danske (læs mere i "TopoTarget er næste børskandidat").
Men en række forhold skal ifølge Zeuthen falde på plads, før Københavns Fondsbørs bliver rigtig interessant for et biotekselskab.
"Vi skal have et par succeshistorier fra især Neurosearch og Genmab, før tilliden til biotek er tilstrækkeligt genskabt. Pharmexa er i en svær situation i øjeblikket, og alle holder vejret og venter på, hvad der sker for det selskab," siger han om Pharmexa, der netop nu overvejer at foretage en kapitalrejsning på Københavns Fondsbørs.
BankInvest har tre venturefonde til bioteknologi, og der arbejdes på at skaffe investorer til en fjerde fond. Ifølge Jesper Zeuthen er planerne, at den skal falde på plads inden for et år. Den nye fond vil som udgangspunkt investere i mere modne selskaber, der har produktkandidater, som er meget tættere på markedet.

Billedtekst: "Vi har gennemlevet den største krise i biotekbranchen nogensinde. En krise, der nu har varet i mere end tre år. Men nu vejrer vi morgenluft," siger Jesper Zeuthen, BankInvest. Maxmiling Foto




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere