IBX - en ener med sorte tal

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.


Som en af de få markedspladser for e-procurement fik IBX Norden for første gang vendt de røde tal til sorte i 2003. IBX Danmark klarede sig bedst og voksede 80 procent i omsætning med tre nye kunder.

Mange e-handelspladser er gået ned, eller kører med underskud. Men for den nordiske indkøbs-portal IBX med Novo Nordisk som medejer er det tilsyneladende lykkedes at få vendt et tocifret underskud til et forventet beskedent plus i 2003 for hele IBX-selskabet i de fire nordiske lande.
- Vi er en af de få i verden som har overlevet og er begyndt at tjene penge. Det er usædvanligt i branchen, siger administrerende direktør Søren Ohm Povlsen, IBX Integrated Business Exchange.
Han kom fra jobbet som salgsdirektør i Merkantildata og blev ansat som dansk chef for IBX, da indkøbsmarkedspladsen startede i Danmark 1. juli 2001. Med i bagagen var en ejerskabskontrakt med Novo Nordisk og en kontrakt om at hjælpe dem med elektronisk indkøb. De sidste to år har der været overskud i det danske IBX-selskab.
- Det er blevet en fornuftig forretning for os på grund af vores forretningsmodel, som er forskellig fra de andres, bl.a. Gatetrade. Vi er et servicecenter for indkøbsløsninger, hvor vi leverer applikationer og konsulentarbejde, siger Søren Ohm Povlsen.
Forskellen er, at IBX aflønnes på abonnementsbasis for ydelserne. Eller på time- eller projektbasis for udarbejdelse og implementering af kataloger, indkøbssystemer, statistikmoduler, søgemaskiner og hosting. IBX betales ikke efter antal transaktioner, som hos Gatetrade.
En anden forskel er, at IBX udelukkende går efter Top-200 virksomheder, har en strategisk samarbejdsaftale med SAP og har en virksomhed, der etablerer indkøbssystemer og lukkede indkøbsmarkedspladser. Hos IBX har hver enkelt indkøbende virksomhed således sin egen lukkede markedsplads med sine egne leverandørers aftalte varekataloger og indgåede prisaftaler. Mens Gatetrade også har en åben markedsplads med adgang for alle indkøbere.
- Vi må erkende, at det ikke er gået så hurtigt, som vi havde troet med at få virksomhederne til at ændre adfærd og begynde med elektronisk indkøb. De har godt styr på de strategiske indkøb af råvarer til produktionen. Men de fleste virksomheder kunne spare 10-20 procent på indkøb af forbrugsstoffer som kontorartikler, inventar, it, varer til kantinen, biler, telefoner og rengøring. Men det har i praksis vist sig, at det er svært for virksomhederne at få implementeret det i større stil, siger Søren Ohm Povlsen, der dog tilføjer, at det går den rigtige vej
Det er ifølge IBX kun 15-20 procent af virksomhederne, som har en centraliseret indkøbsfunktion og sparer 10-20 procent via rammeaftaler med udvalgte leverandører. Besparelsen kommer jo kun, hvis medarbejderne dropper deres egne favoritleverandører og til daglig bruger virksomhedens e-indkøb. Det lyder let, men det er i praksis en tung omstilling ifølge Søren Ohm. Han husker selv, hvordan han i sit gamle job tit gik uden om virksomhedens indkøbssystem og af gammel vane bestilte pc'er, hvor han plejede. Det begrænser besparelsen i et ellers effektivt e-indkøbssystem.

Billedtekst:
- Vi fik et gennembrud i 2003 med Arla, B&O og Novozymes som nye kunder og en ny treårig-aftale med Novo Nordisk. Vi er nu størst i Norden med e-indkøb, og målet er på tre år også at blive størst i Europa, siger administrerende direktør Søren Ohm Povlsen, IBX Danmark.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
ERP-systemerne vil ikke udkonkurrere markedspladser som IBX og Gatetrade, mener selvstændig ERP-rådgiver Herbert Nathan.

Boks:
Om IBX
IBX Integrated Business Exchange er en nordisk markedsplads for internethandel mellem virksomheder (B2B) specielt for e-indkøb (e-procurement). Markedspladsen er horisontal og lukket. Kunderne er Top 200-virksomheder. Der er 35 indkøbere og 350 leverandører (sælgere).
Omsætning for IBX Norden (Sverige, Norge, Finland og Danmark) var 95 millioner svenske kroner i 2003 - svarende til en vækst på 41 procent. Det forventede resultat for 2003 før skat og afskrivninger (EBITA) er en million svenske kroner sammenlignet med et underskud på 57 millioner svenske kroner i 2002. Der er 82 ansatte. IBX Norden blev startet af Ericsson i 1996/97 og ejes i dag af Ericsson, SEB, Novo Nordisk og b-business partners.
IBX Danmark omsatte for 18 millioner svenske kroner i 2003 svarende til 80 procent vækst. Resultatet (EBITA) har været positivt siden 2002 og var på 0,4 millioner svenske kroner i 2003. Der er syv ansatte. Danske kunder er Ericsson, Novo Nordisk, Nycomed, Arla, B&O og Novozymes.

Boks:
ERP og e-procurement
- E-procurement (e-indkøb) er fem-seks år gammelt i forbindelse med virksomhedernes forretningssystemer (ERP). Men det er kun nogle ERP-systemer, som er født med egentlige e-procurement løsninger. Axapta og Scala indeholder ikke e-procurement, mens SAP og Oracle gør. Det er jo også her, vi finder de store virksomheder, som hidtil er gået i spidsen med indførelse af store, integrerede e-indkøbssystemer, siger Herbert Nathan, tidligere ansat i PricewaterhouseCoopers Consulting, nu selvstændig ERP-rådgiver og uden ansættelsesmæssig tilknytning til ERP-leverandørerne.
Han ser ikke en udvikling, hvor ERP-systemerne efterhånden vil udkonkurrere markedspladser som IBX og Gatetrade. Det er jo netop markedspladserne, som giver virksomhederne den funktionalitet, de har brug for i form af prisaftaler og leverandørernes varekataloger på nettet. Det vil næsten altid give billigere og mere opdaterede data, når de produceres til en stor og fælles markedsplads end til blot en enkelt virksomheds e-procurementsystem, mener Herbert Nathan.
hilbert

Boks:
Topnordic holder fast i kunden
It-forhandler og systemintegrator Topnordic sælger via nettet på flere markedspladser. Flere egne salgssystemer holder fast i kunden og forsyner ham eksempelvis løbende med forbrugsstoffer som toner til printer- og kopimaskiner. Topnordic gik på IBX i 2000 som leverandør til bl.a. Novo Nordisk. Gatetrade i 2001 og Topnordic er også leverandør på e-indkøbsmarkedspladserne KMD webbuy og RAKAT (udviklet af Roskilde Amt og Comcare).
- Vi er der, hvor kunderne er, og halvdelen af vort salg målt i volumen er i dag elektronisk, siger e-business manager Søren Bartels, Topnordic.
Der er penge at spare på små ordrer, men Bartels har ikke gjort det op i kroner og øre. Beslutningen om et intensivt e-salg er ikke taget som en besparelse, men for at kunne øge forretningen med fokus på vækst.
hilbert




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere