Her er fremtidens lastbil

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. december 2006.


En ny RFID-løsning kan reducere problemer med styring af lastbilflåden og logistikken. Lastbilen bliver et mobilt logistikcenter.

I sidste måned havde Teknologisk Institut i Høje Taastrup besøg af en meget speciel gæst. En 7,5 ton tung MAN lastbil var nemlig kørt til Danmark, så IBM kunne præsentere en helt ny it-løsning, der kort fortalt gør det let for transportbranchen at styre bilflåden og logistikken.
Den såkaldte Microlise Fleet & Distribution er udviklet i et samarbejde mellem IBM, Microlise og Intermec og er den første flåde- og distributionsløsning i verden, som inkluderer en RFID-portal monteret i lastbilens trækker eller hænger.
Normalt ville man installere en RFID-port ude hos kunden eller anvende håndholdte scannere, hvor chaufføren kan registrere, når han laster og losser varer. Den nye RFID portalløsning er indbygget i selve lastbilen, hvor en scanner automatisk aflæser den trådløse RFID-chip, og dermed hvornår varer læsses eller losses på bilen.
- Det er langt mere økonomisk at anbringe RFID-systemer centralt på lastbilerne frem for på alle destinationer hos kunderne. Den enkelte transportvirksomhed har typisk langt færre lastbiler, end der er kundedestinationer, fortæller Anders Quitzau, der er business development manager hos IBM's afdeling for Sensor & Actuator Solutions.
Med Microlise Fleet & Distribution kan virksomheden altså fra centralt hold overvåge, kontrollere og styre alt omkring distribution, lastning og losning af godset. I realiteten kan virksomheden automatisk følge godset under hele transportvejen.

Kontrolenheden er placeret i lastbilens loft og kan sende data automatisk til en fælles portal på kontoret. Med indbygget GPS-navigation registrerer systemet samtidig præcist, hvor lastbilen befinder sig, og kan sammenholde køresedler med lastrummets indhold.
- Dermed kan hovedkontoret hele tiden følge med i, om chaufføren har de rette varer med og i de rette mængder. Det gør transporten langt mere effektiv og sikrer bedre leveringssikkerhed. Reelt forvandles lastbilen derved til et mobilt logistikcenter, fortæller Anders Quitzau.
Systemet dokumenterer leverancer og modtagelse af gods på ruten digitalt og sender informationerne i realtid tilbage til de centrale logistik- og kundesystemer. Det sikrer minimal administration hos chauffør og på kontoret. Ud fra kørselslister beregner navigationssystemet automatisk den optimale rute til modtageren. Det minimerer brændstofforbruget og øger leveringseffektiviteten.
Den nye RFID-løsning er allerede implementeret hos kunder i England, og her har transportvirksomhederne elimineret svind og tyveri og konkret øget produktiviteten i transportleddet med 30 procent. Samtidig har systemet givet en kontant besparelse på brændstofforbruget og en bedre styring af lastbilflåderne.
Et såkaldt transport management center integrerer dynamisk planlægning af ressourcer som biler, trailere og chauffører med transportopgaver og transportmanifest. Ændringer kommunikeres automatisk til chaufførens terminal. Samtidig reducerer en digital fartskriver såvel chaufførens som administrationens tid til registrering, arkivering og rapportering af køretid, ligesom det sikrer overholdelse af køre- og hviletider.
Med den nye løsning er stort set alle aspekter af transportopgavens administrative facetter tænkt digitalt og automatiseret. Det sikrer større effektivitet og færre fejl og er en meget konkret anvendelse af RFID-teknologien.
Internationalt set har ikke mindst verdens største detailhandelskoncern, Walmart, udnyttet RFID-teknologiens mulighed for at give et præcist overblik over antallet af varer i et varehus samt varer undervejs i lastbiler og i nærliggende depoter. For Walmart er forsyningskæden afgørende for selskabets konkurrenceevne, og derfor har man konstant optimeret sin Supply Chain Management, ikke mindst med anvendelse af RFID. En undersøgelse foretaget i 2005 viste, at Walmart med anvendelse af RFID nedbragte antallet af overindkøb med 10 procent, og samtidig reducerede antallet af udsolgte varer med 16 procent.

OriginalModTime: 14-12-2006 11:57:18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere