Trådløst bredbånd på 100 megabit

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. januar 2007.


Selvom mulighederne i 3G langt fra er udnyttet, så er
4G allerede på vej. Det skal give mobilt bredbånd med en hastighed på 100 megabit - eller mere. Men selv trådløse optimister forventer ikke, at de mobile net kan overhale de faste Next Generation Networks.

Espoo, Finland: WiFi-forbindelsen her i Nokias globale hovedkvarter lige uden for Helsinki kører upåklageligt, men hastighederne er ingenting sammenlignet med det tempo, selskabet forventer at få sat på de trådløse net i løbet af ganske få år.
Hidtil har virkeligheden ganske vist ikke helt stået mål med forudsigelserne om, at vi snart når det trådløse nirvana via WiFi og 3G. Men Scott McMahon fra Nokias strategienhed mener, at der har været fokuseret for meget på begrænsningerne frem for mulighederne i det trådløse bredbånd.
- W-CDMA er blevet kritiseret af mange forskellige grunde, men alligevel går udviklingen støt fremad, siger Scott McMahon til Computerworld.

De fleste 3G-netværk er baseret netop på W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access) teknologi. Inden for de næste 3-4 år vil disse netværk blive opgraderet, så hastighederne nærmer sig dem, der i dag kan tilbydes på faste bredbåndsforbindelser.
Scott McMahon forventer, at en teknologi, der kaldes Long Term Evolution, eller LTE, vil tilbyde trådløse bredbåndshastigheder på mellem 15 og 100 megabit efter 2010.
Udfordringen for de etablerede operatører bliver så at finde synergier mellem deres faste NGN net og de nye trådløse turbonet.
- I dag står teleoperatørerne og betragter deres to gamle siloer - det faste bredbånd og 3G netværkene. De prøver at se, om de kan finde nogle fælles netværkselementer til at hjælpe med at håndtere trafikken, siger Scott McMahon.

Det vil dog vare et pænt stykke tid, før vi får egentlig 4G telefoni - formentlig først på den anden side af 2012. Frekvenserne er ikke afsat, standarderne ikke defineret fuldt ud. Men spænd gerne sikkerhedsbæltet, for hastigheden bliver fænomenal. International Telecommunications Union (ITU) - det FN-organ, der koordinerer telesektoren globalt - har sat et mindstemål for 4G-hastigheder på 100 megabit i alle retninger og op til 1 Gigabit for Wi-Fi.
Kan det faste NGN så godt gå hjem og lægge sig? Scott McMahon er, trods alt, ikke så sikker.
- Det mobile bredbånd kommer tæt på, men jeg vil alligevel forvente, at det faste kan holde sig et skridt foran, siger han.

Faktaboks:
To lange veje mod 4G
Der er i dag to konkurrerende globale standarder for 3G telefoni, og begge lover markant forøgede hastigheder over trådløst bredbånd de kommende år.

Den mest benyttede teknologi er Wideband Code Division Multiple Access, eller W-CDMA - også kaldet Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) - som dominerer i Europa, samt i dele af Asien og Nordamerika. W-CDMA netværkene yder teoretiske hastigheder på op til 384 kbit/s.

Næste trin på stigen for W-CDMA er High-Speed Downlink Packet Access, eller HSDPA, med hastigheder på mellem 1,8 og 3,6 megabit. HSDPA forventes at kunne levere op til 14 megabit i løbet af et par år.

Der er i dag HSDPA-net i omkring 40 lande. Teleselskabet ‘3' blev i november 2006 det første selskab til at tilbyde HSDPA i Danmark.

På længere sigt - formentlig omkring 2010 - kommer turen til LTE, der står for Long Term Evolution. Her forventes tophastighederne at ligge på 50-100 megabit.

En anden udbredt 3G-standard er CDMA2000, som særligt benyttes i USA, dele af Asien og Latinamerika.
Den oprindelige standard kaldet 1x og udviklet i 1990'erne understøtter hastigheder på op til 144 kbit/s.
Den er siden blevet opgraderet til det, der kendes som Evolution-Data Optimized, eller EV-DO. Denne standard bruges i netværk i mere end 25 lande.

EV-DO er blevet opgraderet af flere omgange: Dens såkaldte Revision A-udgave leverer hastigheder op til 3,1 megabit, mens Revision B, der er på trapperne, tilbyder 4,9 megabit.

En joker i spillet om fremtidens mobile bredbåndsstandarder er teknologien Time Division-Synchronous
Code Division Multiple Access, TD-SCDMA, der promoveres af Kina. Teknologien afprøves i øjeblikket og skal være klar til anvendelse i forbindelse med de olympiske lege i Beijing i 2008.

OriginalModTime: 11-01-2007 14:26:15




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere