Vista, velgørenhed og verdens rigeste mand

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. februar 2007.


Windows Vista ventes at skabe milliardindtægter for Microsoft, der blev stiftet af Bill Gates. I dag er han verdens rigeste mand, historiens største filantrop og hovedaktionær i verdens mest udskældte softwaremonopol. Men hvem er egentlig denne William Henry Gates III?

Bill Gates er verdens rigeste mand. Han er beskrevet som prototypen på den superintelligent nørd, er både elsket og hadet og har fået fluen Eristalis Gatesi opkaldt efter sig. Men hvem er egentligt denne William Henry Gates III, der er udnævnt til en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige personer, er æresdoktor ved flere universiteter og har prydet forsiden af tidsskriftet Time ikke færre end 8 gange?
I november 2006 lagde München by til da softwaregiganten Microsoft afholdt Convergence-messe. En af hovedattraktionerne for de 3.400 besøgende var fænomenet Bill Gates. I en fuldstændigt proppet sal i konferencecenterets største hal fik de forventningsfulde tilhørere en oplevelse, der mest mindede om et rockshow med tre kæmpe skærme, høj musik, reklamefilm og en varm velkomst til verdens rigeste nulevende mand.
Efter halvanden time takkede Microsoft-stifteren af og tilhørerne genoptog netværksaktiviteterne med champagne og pindemadder. Tilbage var at fordøje indtrykkene fra Bill Gates tale om det såkaldte "Results Gap", hvor man ikke optimalt udnytter samspillet mellem det menneskelige potentiale og teknologiens muligheder. Det er det potentiale, som Microsoft vil realisere. Og ikke mindst tjene penge på at realisere.
Bill Gates har en dybtgående teknisk indsigt i programmering, men er samtidig en visionær forretningsmand med stor indsigt i virksomhedsdrift og personaleledelse. Denne kombination er meget sjælden, men kan altså iagttages hos verdens rigeste mand.
Det lå ellers ikke i kortene, at Bill Gates en dag skulle blive verdens rigeste. Stod der overhovedet noget skrevet over lille Bills vugge, så var det, at han fulgte familietraditionerne og blev advokat eller noget i forretningsverdenen. Da Bill Gates kort efter klokken 21 den 28. oktober 1955 kom til verden i staten Washington var det nemlig som nyeste skud på en stamtavle, som tilhørte byen Seattles bedre borgerskab. Moderen, Mary Maxwell Gates, tilhørte aristokratiet i dette nordvestlige hjørne af USA, og faderen, William Henry Gates Sr., var en fremadstræbende advokat.
I familiealbummet var endvidere billeder af en bedstefar, der havde været bankdirektør og en oldefar, der havde været borgmester.

Bill Gates voksede op til en selvstændig dreng, der gjorde, som det passede ham. Han er beskrevet som et rodehoved, der var så fyldt med energi, at han fysisk havde svært ved at sidde stille. Noget dydsmønster var den unge Gates så langt fra, og han blev arresteret af politiet to gange i New Mexico for at køre for stærkt og tilmed uden kørekort i henholdsvis 1975 og 1977.
Bill Gates afslørede hurtigt en helt ekstraordinær matematisk begavelse, og kom på den eksklusive privatskole Lakeside School. Her fik han i en alder af 13 år adgang til en ASR-33 terminal, der var forbundet til en computer hos General Electric. Sammen med et par kammerater, herunder barndomsvennen Paul Allan, startede Bill Gates nu The Lakeside Programmers Group, der brugte alt deres tid foran computeren.
Den unge Gates begyndte at lave programmer i Basic, og da aftalen med General Electric udløb fandt Gates en mikrocomputer kaldet PDP-10 hos virksomheden Computer Center Corporation, som de kunne bruge. Bill og de øvrige studerende blev på et tidspunkt forment adgang til systemet, fordi de udnyttede fejl i operativsystemet til at hacke sig til gratis computertid. Bill Gates var dog så dygtig, at han fik tilbudt computertid, da karantænen udløb, mod at rette fejlene i operativsystemet.
Bill Gates studerede nu kildekoden til forskellige programmer og også maskinkode. Senere fik The Lakeside Programmers Group med Gates i spidsen opgaven med at skrive et lønsystem i Cobol, hvor de fik royalities fra salget. Kort efter etablerede Bill Gates firma Traf-O-Data sammen med Paul Allen, hvor de udviklede trafikmålingssystemer.
I efteråret 1973 blev Gates optaget på Harvard universitet, hvor han mødte Steve Ballmer, der i dag er koncernchef for Microsoft.
Det var dog ikke studierne, men passionen for computere, der optog Gates og i januar 1975 fik han en åbenbaring da han så computeren Altair 8800 på forsiden af bladet Popular Electronics. Prisen var $397 for computeren, der blev leveret som samlesæt, og det var første gang en computer blev tilbudt private købere.
Gates forudså, at den nye hardware ville kræve ny software og kontaktede derfor producenten MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) og hævdede, at han havde udviklet en BASIC-fortolker til den nye maskine. I virkeligheden havde Gates hverken set maskinen eller skrevet en eneste linie af den påståede kode, men MITS-chefen Ed Roberts gav dem opgaven, og på få uger udviklede Gates systemet, som MITS siden distribuerede under navnet Altair BASIC. Med denne opgave i lommen tog Gates orlov fra Harvard-studierne - som han I øvrigt aldrig har færdiggjort - og stiftede firmaet Microsoft sammen med Paul Allan. I etableringsåret 1975 omsatte Microsoft for blot $16.005. I det indeværende regnskabsår ventes omsætningen at passere $50.000.000.000.

Microsofts BASIC-program blev populært, blandt andet fordi programmet blev piratkopieret blandt brugerne. Det bragte Bill Gates op i det røde felt, og i februar 1976 skrev han et åbent brev til brugerne, at man ikke kunne producere og vedligeholde kvalitetssoftware uden at brugerne betalte for det. Det vakte harme i miljøet, men Gates var ubøjelig. Denne uforsonlige holdning til piratkopiering har han fastholdt i nu mere end tre årtier.
Gennembruddet for Microsoft kom i 1979 da det unge softwareselskab blev kontaktet af IBM, der ville lancere IBM pc'en som verdens første personlige computer. Under samtalerne med IBM blev Bill Gates gjort opmærksom på, at computergiganten ønskede et operativsystem til computeren. Han købte derpå et eksisterende operativsystem kaldet CPM DOS fra en lille lokal softwarevirksomhed i Seattle uden at fortælle om ordren fra IBM. Derpå solgte han systemet til IBM under navnet MS-DOS. Senere indgik Gates en aftale med en an den pc-producent Compaq, der skulle betale en afgift per maskine for at anvende DOS-systemet. Det banede vejen for, at stort set alle andre producenter af IBM PC-kloner også indgik aftale med Microsoft.
Aftalerne betød, at Microsoft fik royalties, hver gang producenterne solgte en computer, uanset om der lå Microsoft produkter på den.
I de første år skrev Bill Gates personligt alle linier koder i selskabets programmer og helt frem til 1989 skrev han kodelinier til nogle af Microsoft-programmerne. I 1990 lancerede man den grafiske brugergrænseflade i styresystemet Windows 3.0, der cementerede Microsofts dominans inden for operativsystemer.
Netop den dominerende stilling blev et nøglebegreb for Gates, der markedsførte sine produkter meget aggressivt og er ofte er blevet kritiseret for en brutal forretningsadfærd. I 1998 tabte Microsoft en meget omtalt retssag, hvor Gates selv var en tur i vidneskranken. Microsoft blev dømt for at have udnyttet sin monopolstatus i forbindelse med browseren Internet Explorer.
For kritikere af Microsoft er det måske en trøst, at selv verdens rigeste mand har lidt under spam. Hans e-mail adresse er offentligt kendt, og i 2004 modtog Gates hen ved fire millioner e-mails. Om dagen. Langt størsteparten af denne mail var naturligvis spam, der indeholdt tilbud om at blive rig i en fart. Det ville ifølge Gates være morsomt, hvis ikke det var så irriterende.

Ifølge egne oplysninger har Bill Gates scoret 1590 i en såkaldt SAT-test, hvor den højeste score er 1600. Det placerer ham i den mest intelligente del af den amerikanske befolkning, idet mindre end 0,02 procent af befolkningen får så høj en score.
Han beskrives som en hård, nærmest uforsonlig forretningsmand og virksomhedsleder. Især hvis lederne ikke er velforberedte eller har gennemtænkt forretningsstrategien grundigt nok kan Gates uddele verbale skideballer, så ingen i lokalet er i tvivl. Og han er som regel uimodtagelig for de tekniske vanskeligheder som lederne forsøger at dække sig ind under.
Konfronteret med undskyldninger af teknisk art er Gates kendt for at tilbyde selv at løse problemerne over en weekend. Også selvom der nu er blevet mere tid til fritidsinteresser som golf, bridge og familieliv.
Bill Gates blev i 1994 gift med Melinda French Gates, der var ansat i Microsoft.
Parret har nu tre børn og bor i et af verdens dyreste huse, der omfatter alskens elektronik og er vurderet til 125 millioner. dollars

Bill Gates var koncernchef for Microsoft indtil 2000, hvor Steve Ballmer overtog den daglige ledelse. Gates fortsatte dog som bestyrelsesformand men overlod i sommeren 2006 posten som chief software architect til Ray Ozzie. Med virkning fra 31. juli 2008 vil Bill Gates trække sig fra det daglige arbejde i Microsoft for at bruge mere tid på sit velgørenhedsarbejde. Han agter dog at fortsætte som bestyrelsesformand og rådgiver omkring nøgleprojekter.
Blandt Microsoft-stifterens visioner er blandt andet, at teknologien ikke længere må være en begrænsende faktor. Siden fremkomsten af den første pc for 26 år siden er performance blevet forøget millionfold og priserne faldet til en brøkdel.
Det giver helt nye muligheder for en digital økonomi, en digital arbejdsform og en digital livsstil.
Den nye digitale tilværelse giver ifølge Gates en ny virkelighed, som softwarebranchen nødvendigvis må tilpasse sig. En del af løsningen på disse udfordringer skal være Microsofts udrulning af Windows Vista og Office 2007, og ifølge Microsofts seneste kvartalsregnskab, der blev offentliggjort i denne uge, tyder meget på, at de nye programmer bliver blockbustere.
I så fald vil verdens rigeste mand blive endnu rigere.

Faktaboks:
Verdens største filantrop
Siden 1995 har Forbes Magazine hvert år kåret Bill Gates til verdens rigeste mand. Pengetanken toppede i 1999 med en formue på 100 milliarder dollars, men efter år 2000 faldt aktierne i Microsoft og samtidig har Gates solgt store aktieportioner for at kunne uddele penge til velgørenhed.

I 2000 stiftede han The Bill & Melinda Gates Foundation, der fokuserer på velgørende formål såsom uddannelse, AIDS-forskning og bekæmpelse af sygdomme i den 3. verden.

Bill Gates enorme donationer til velgørenhed har skabt mode bland verdens rigeste, der nu stiller sig op i køen af filantroper. Overgangen markerede et bemærkelsesværdigt skift for den ambitiøse forretningsmand med et image som pengegrisk, men Bill Gates har sagt, at han gerne undværede rollen som verdens rigeste på grund af den megen negative opmærksomhed, der følger.

I juni 2006 fik fonden tilsagn fra finansmanden Warren Buffet, der over de næste 20 år vil donere 31 milliarder dollars til fonden. Nogle undrede sig over, at verdens næstrigeste gav næsten alle sine penge til verdens rigeste, men Bill Gates understregede på Microsoft-messen i november 2006, at pengene jo tilhørte fonden. Og at det i øvrigt var en forpligtelse, som han følte meget tungt, fordi pengene altid skulle anvendes fornuftigt og velovervejet.

OriginalModTime: 01-02-2007 14:26:07




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere