Tilbage til tasterne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. februar 2007.


Fire dage før Windows Vista blev lanceret, kom det lille firma Humanized med et program, der demonstrerer, hvordan Windows kan blive mere menneskevenlig.

Enso Launcher hedder programmet, som Humanized frigav 24. januar i år. Det er et uhyre simpelt program, som lægger sig ind mellem brugeren og resten af Windows. Så kan programmet nemlig give dig nogle genveje, som frigiver kognitivt kapacitet - for at sige det på den fine måde.
Enso bruger CapsLock tasten som nøgle. Hold CapsLock nede, så kommer Enso op som en slags kommandointerface. Lad os se på et par eksempler:
Enso indeholder en regnemaskine med de fire basale regnearter. Hvis man i dag skal regne et simpelt regnestykke på sin computer, er det nemmere at have en regnemaskine stående på sit skrivebord end at hente Windows Calculator frem.
I Enso kan man skrive sit regnestykke i ethvert tekstinput - i tekstbehandling, i browserens søgevindue, i navneredigering for en mappe etc - man markerer tallene, holder CapsLock ned og trykker "c" (for Calculator). Så erstatter Enso øjeblikkeligt regnestykket med resultatet. Så kan to indtastninger klare alle de små regnestykker.
En praktisk ting som søgning i Google er indbygget i Enso. Ethvert stykke tekst, man markerer i et hvilket som helst program, kan søges i Google ved holde CapsLock nede og taste "goo". Så åbner Google med søgningen i et nyt browservinduet - fire tasteberøringer.
Jeg laver ofte søgninger i Google og har sat min browser op til automatisk at starte hvert nyt vindue i Google. Det vil sige, at jeg kan lave en søgning ved at markere teksten, kopiere den, åbne et browservindue, paste søgningen og trykke enter.
Det er kun et enkelt tastetryk mere end Enso, men alligevel tager min egen søgning omkring fem gange så lang tid som Ensos.
Det skyldes blandt andet, at jeg skal vente på, at browservinduet åbner, før jeg kan paste - med Enso åbner browservinduet direkte ind i søgningen. På det tidspunkt, hvor jeg normalt skal til at paste min søgning ind, der åbner Enso med søgningen udført.
Når man bruger Enso, får man i starten en lidt chokeret følelse af tomhed - hvor blev resten af arbejdet af?
Men når man bliver mere øvet, sker der noget helt andet. Regnestykker forsvinder fra ens bevidsthed, de regnes så hurtigt, at man næsten ikke lægger mærke til det.
På samme måde kommer Googlesøgninger i tættere kontakt med det, man lige tænkte på. Søgningen kommer uden afbrydelse fra ideen om at søge. Hvad er epistemologi? Man når dårligt nok at tænke spørgsmålet, før Google dukker op med den side hos Wikipedia, der forklarer det.

Det er netop ideen, forklarer Aza Raskin mig. Han er direktør for Humanized og søn af Jef Raskin. Jef Raskin var en af de oprindelige opfindere af den grafiske brugerflade og senere en af de mest ihærdige fortalere for en bedre, mere menneskeegnet, brugerflade.
Humanized bygger på Jef Raskins forskning. Oprindelig arbejdede Jef Raskin og hans søn på et mere ambitiøst projekt ved navn Archy, som var en kombination af brugerflade og operativsystem designet fra bunden. Da jeg talte med Aza Raskin første gang for lidt over et år siden, var hans far død et halvt år tidligere. Og Archy-projektet var genialt og visionært, men også håbløst. For hvem har i dag interesse i at designe et revolutionært operativsystem fra bunden?
Humanized er Aza Raskins svar på det problem. I stedet for at lave et nyt operativsystem har han sammen med tre andre lavet firmaet Humanized. Formålet er at bruge Jef Raskins forskning til at designe små programmer, som kan demonstrere, hvordan man kan arbejde lettere og på den måde skabe interesse for nogle andre designprincipper.
Deres mål er at lave en håndfuld små programmer, som kan downloades og installeres uden besvær. Nogle af dem vil være gratis, andre vil blive solgt for en lav pris - Enso koster for eksempel 20 dollars.
Designprincipperne er simple, forklarer Aza Raskin. Firmaet forsøger at lave programmer, der får almindelige arbejdsopgaver til at være ens og lette at udføre, uanset hvilket program, man befinder sig i, og hvor i programmet, man er. Ideen er, at man aldrig behøver at skifte fokus fra opgaven til, hvordan man udfører den.
Det bygger på en fundamental egenskab ved vores hjerne - den er i stand til at tilpasse sig værktøjer. Når vi for eksempel spiser med kniv og gaffel, så behøver de fleste af os ikke at tænke over, hvordan vi holder på kniven. Faktisk tænker vi slet ikke på kniven, den bliver usynlig for vores bevidsthed. Det er noget, der kommer med øvelse - første gang børn spiser med kniv og gaffel, er værktøjet bestemt ikke forsvundet fra deres bevidsthed.
Denne habituering, som det kaldes, kan imidlertid kun lade sig gøre, hvis kniven opfører sig på præcis samme måde hele tiden.
Vi kan forestille os en kniv, der kan bøje på midten, så den kan stå i fem forskellige positioner. Hvis den gør det hele tiden med tilfældige mellemrum, så kan vi ikke habituere. Hvis vi forsøgte at spise med kniv og gaffel, der opførte sig på denne måde, så ville vi igen komme til at spise næsten som børn - redskaberne ville kræve en betydelig del af vores opmærksomhed.
Den grafiske brugerflade opfører sig ofte som sådan et sæt bevægeligt bestik. Det gør den hver gang, en opgave kræver en eller anden form for opmærksomhed fra os for at udføre den. Når vi skifter til et nyt vindue med Alt-Tab, skal vi kigge på listen over programmer for at se, hvor det ønskede program findes. Det svarer til at kigge på sin kniv for at se hvilken vinkel, den står i.
Vi skal kigge, konstatere og beslutte os for at handle i forhold til det, vi har set. Brugerfladen kræver, at vi flytter opmærksomhed fra opgaven til, hvordan vi udfører den.

Regnemaskinen og Google-søgningen er kun sidefunktioner. Enso
Launchers vigtigste opgave at gøre det lettere at komme rundt på computeren. Det er velkendt, at man oplever omkring tredive procent højere effektivitet, hvis man fordobler skærmarealet - så længe vi har med almindelige skærmstørrelser at gøre.
Størstedelen af denne effektivitetsforøgelse kommer, fordi vinduerne ikke dækker for hinanden. Enso
Launchers vigtigste opgave er at opnå denne ekstra effektivitet ved simple tastkommandoer, som er de samme over hele brugerfladen.
Enso har kun sytten kommandoer. Med CapsLock nede genkender Enso dem, så snart de er entydigt defineret - som regel er ét bogstav nok, og det kræver aldrig over tre. Når CapsLock slippes, udføres kommandoen.
Man kan åbne programmer, vælge filer eller hoppe direkte til bestemte browservinduer eller -tabs. Man kan åbne bestemte biblioteker, man kan endda lære Enso forkortede kommandoer, så åbning af et bibliotek kan gøres med så lidt som fire tastetryk.
Enso er en overraskende lettelse i daglig brug på computeren. Man kunne tro, at sådan et program var svært at lave, men Aza Raskin påstår, at efter den oprindelige ide tog det kun de fire bag Humanized et par uger at lave en fungerende prototype af programmet.
Derefter lå der betydeligt mere arbejde, fordi mange programmer har deres egne måder at udføre nogle af Ensos funktioner på. Derfor kræver programmet en omfattende database over de afvigelser, som findes - der er stadig en del programmer, som Enso ikke fungerer med
Humanized og Aza Raskin har tænkt sig at fortsætte med at lave denne type programmer. Deres næste program bliver et gratis program, som gør det muligt for dig at styre al lyd på computeren. Så kan du skifte til næste musiknummer i din afspiller med Caps-højrepil eller afspille bestemte numre ved at begynde at skrive deres navne.
Du kan prøve det selv, der er tredive dages gratis prøvetid. Men en advarsel er på sin plads: Der går kun fjorten dage, før man bliver irriteret over at arbejde på computeren uden Enso.

Jan Skøt skriver hver uge om grænsefladen mellem menneske og maskine - der hvor den digitale kultur tager form. Jan Skøt er cand.phil i dansk med speciale i medieanalyse. www.skot.dk

billedtekst. KOmmando Med det lille Windows tilbehørsprogram Enso Launcher kan CapsLock tasten omsider bruges til noget fornuftigt, og hensætte Windowsbrugeren til de glade kommando-prompt dage.

OriginalModTime: 22-02-2007 14:55:31




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere