FDC dropper virtuelle servere til Java og Citrix

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 17. august 2007.


besparelser Forsikringens DataCenter sparer strøm og mandtimer ved at virtualisere 100 servere. Men teknologien er ikke egnet til WebSphere og Citrix, som virksom-heden har flyttet tilbage på fysiske servere.

Halvdelen af de 200 Windows-servere hos Forsikringens DataCenter i Ballerup er virtuelle. Men i to tilfælde har virksomheden fortrudt virtualiseringen og flyttet applikationerne tilbage på fysiske servere.
Det gælder Java-serverprogrammet WebSphere og terminalløsningen Citrix.
"WebSphere-serverne var meget hårdt belastet. Ved at tage de otte servere ud fik jeg plads til 20 andre virtuelle servere. Samtidig blev ydeevnen på WebSphere-serverne bedre, da de blev flyttet tilbage til hver deres fysiske server," fortæller teknisk arkitekt Lars Michelsen fra Forsikringens DataCenter (FDC).
Erfaringen med Citrix viste, at programmet ikke kørte så godt under virtualiseringsløsningen VMware ESX Server, medmindre den fik tildelt alle ressourcer. Og så kunne man lige så godt give den en fysisk server for sig selv.
"Ved at gøre serverne fysiske mis-ter vi selvfølgelig fordelene ved virtualisering, herunder mulighederne for fail-over. Men WebSphere har selv en indbygget fail-over-funktion. På Citrix har vi valgt at lade en enkelt server ligge virtuelt som backup," siger Lars Michelsen.
Bortset fra de to tilfælde er FDC meget tilfredse med virtualiseringen. Den begyndte i februar 2005, hvor FDC indhentede tilbud fra tre leverandører. De skulle kunne levere et køreklart system, der både omfattede servere, konvertering og idriftsætning.
"Det var en god måde at gøre det på for en virksomhed af vores størrelse. Vi fik sammenlignelige tilbud, så vi kunne vælge ud fra prisen. Det endte med en Dell-løsning med et SAN fra EMC," fortæller han.

Magisk konvertering
Projektet startede med, at FDC gennemgik alle virksomhedens Windowsservere: Hvor gamle var de, hvor belastede var de, hvordan kørte de?
Ud fra den viden udarbejdede Lars Michelsen og hans kolleger en liste over de servere, de gerne ville virtualisere.
"I nogle tilfælde valgte vi at virtualisere en eksisterende fysisk kasse ved hjælp af værktøjet P2V. Jeg ser det som en avanceret nødløsning, men det har forlænget levetiden på nogle gamle NT-servere, som vi ellers ville have svært ved at virtualisere."
P2V Assistant (Physical to Virtual) var et VMware-værktøj, der danner en virtuel server ud fra en eksisterende fysisk server. Produktet er nu afløst af VMware Converter.
"Det er lidt som magi, når man ser det første gang. Vi havde kun en enkelt server, hvor det ikke kunne bruges, fordi hardwaren var for gammel til, at systemet kunne genkende den," fortæller Lars Michelsen.

Hurtig installation
Når en kunde har behov for en ny server, kan FDC i dag installere den på kun 20 minutter, da man ikke er afhængig af at få leveret hardware. Det er en af de væsentligste fordele ved virtualiseringen. En anden er bedre udnyttelse af hardwaren:
"Nogle af vores kunder belaster ikke deres servere ret meget. Men på grund af sikkerhedskrav må de ikke køre på samme server som en anden kunde. Her er de virtuelle servere en fordel for os, fordi vi kan udnytte vores hardware optimalt," mener Lars Michelsen.
Samtidig har indførelsen også betydet en opstramning i organisationen: Nu er hele processen med at bestille en ny server blevet ensrettet, så man altid bestiller en server via en særlig webside.

To nedbrud på to år
Den centralisering, som virtualiseringen indebærer, medfører imidlertid også ulemper: Når en af de fire fysiske servere, som FDC's 100 virtuelle servere kører på, går ned, tager den alle sine virtuelle servere med i faldet.
"På to år har vi haft to servere, der gik ned. I begge tilfælde skyldtes det bitfejl i en memory-klods. Så måtte vi starte de pågældende virtuelle servere op på en af de andre VMware-servere. Heldigvis ligger alle data på SAN'et, så det er ikke svært, men det tager da lidt tid," siger Lars Michelsen.
Han glæder sig til næste udgave af VMware ESX Server, hvor systemet selv skal blive i stand til at opdage, at en fysisk server er gået ned, hvorefter det automatisk flytter dens virtuelle servere til en anden maskine.
"Vi har fundet ud af, at det er bedre at have flere mindre ESX-servere frem for få store. Hvis man har tre servere, og den ene går ned, skal 33 procent af kapaciteten fordeles mellem de resterende to. Jeg vil gerne ned på 15-20 procent. Men det afhænger af, hvor belastede de pågældende servere er," siger han.

Mere plads
Før virtualiseringen var FDC ved at vokse ud af serverrummet. Her har det været en stor fordel, at 100 servere nu kun fylder som fire.
Fremtidsplanerne for virtualisering hos FDC i Ballerup handler om et samarbejde med naboen KMD:
"Vi vil tilbyde to-centerdrift, så KMD's driftcenter kan tage over, hvis vores går ned. Fiberen er trukket, og vi har allerede en firewall og switch stående hos dem. Nu mangler vi bare at få SAN og ESX-servere op derovre. Jeg venter, at det sker inden for de næste seks til tolv måneder," siger Lars Michelsen.
Han venter også, at virtualisering kan ændre på afregningsmetoden over for kunder:
"Systemet kan give os data over, hvor meget hver enkelt virtuel server bruges. Det kan vi bruge til at indføre en prissætning ud fra belastning, hvor kunderne i dag betaler en fast pris pr. server. Men vi mangler stadig at finde beregningsmodellen," siger han.

Boks1:
FDC
FDC (Forsikringens DataCenter) er stiftet i 1965 og ejes af Nykredit Forsikring, Fortsæt-telsessygekassen Danmark og International
Health Insurance Danmark. Kunderne er foruden ejerkredsen andre selskaber i forsikringsbranchen.

Selskabet leverer udvikling og drift af standardløsninger til blandt andet skadesforsikring, livsforsikring, pension og helseforsikring.

Virksomheden har godt 200 ansatte, heraf
35-40 inden for it-drift.

Boks2:
FDC's serverinstallation
Cirka 100 traditionelle fysiske servere.

Cirka 100 virtuelle servere, der kører på fem
fysiske servere fra Dell.

Virtualiseringssoftware: VMware ESX Server 2.5.2.

Disksystem: SAN fra EMC med Fibre Channel-
opkobling.

Billedtekst:
flest er bedst "Det er bedre at have flere mindre ESX-servere frem for få store, da man så lettere kan klare et nedbrud på en enkelt server," mener teknisk arkitekt Lars Michelsen fra Forsikringens DataCenter (FDC).
Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 20-08-2007 13:56:28




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere