Dagens leder vil kende sin it-arkitektur

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Executive d. 14. september 2007.


Dansk IT oplever stor interesse blandt lede-re for it-arkitektur-kurser. Det samme gør EA Fellows. Men hvorfor nu? Og hvad kan viden om arki-tekturen bruges til?

Nu skal det være.
Efter mange år med en svingende og ustruktureret sammenhæng mellem it og forretning, skal de to ting forbindes systematisk. Og selv blandt forretningslederne er der en stigende interesse for it-arkitekturen.
Men hvorfor nu? Meget tyder på, at it's strategiske betydning langsomt er ved at gå op for virksomhederne. It kan - som flere og flere opdager - være et middel til at skabe nye forretningsmodeller.
Det er tilfældet hos Danfoss, hvor it-direktør Kenneth Egelund Schmidt tidligere har udtrykt det således:
"Vi bevæger os fra at sælge kølere som produkter til at sælge hyldemeter og oppetid til kunden. Og det er it, der gør det muligt."
Netop i transformationen af virksomhederne er it således blevet et nødvendigt instrument at have med i virksomhedens strategiarbejde på linje med kendte parametre som økonomi, markedspotentiale og organisation.
For it-arkitekturen kan både virke som en katalysator eller en barriere for virksomhedens potentielle satsninger - afhængigt af, hvordan den er bygget op. I meget større grad end tidligere.
Men problemet er oftest dér, hvor man slet ikke er klar over, hvordan it-arkitekturen ser ud, mener manager Steen Christensen fra Rambøll Management:
"Uanset, om man har fokus på det eller ej, så har alle virksomhederne en it-arkitektur - på godt og ondt."
Interesse for it-arkitektur
Lad os definere begrebet, inden vi ser nærmere på arkitektur-fænomenet og den voksende interesse.
I realiteten findes der er et hav af forskellige ord for præcis det samme: It-arkitektur, forretningsarkitektur eller enterprise arkitektur.
Det er som de kære børn med mange navne, for meningen med dem alle er at få porteføljen af it-systemer og it-projekter til at arbejde med forretningen og ikke imod den.
Har en virksomhed eksempelvis en ambition om at sælge divisioner fra, er det vigtigt at vide, om it-systemerne let kan separeres. Eller hvis man som i Danfoss' tilfælde vil sælge services frem for fysiske varer, skal der skabes en it-understøttelse - ellers forbliver visionen og strategien varm luft. Og det er måske netop det, der er ved at gå op for flere forretningsledere.
I hvert fald opdager it-rådgiver Allan Bo Rasmussen fra EA Fellows en stigende interesse for netop arkitektur blandt forretningslederne.
Dansk IT mærker også en overvældende interesse for emnet. Kurserne i it-arkitektur, især dem for ledere, er dem, der bliver hurtigst fyldt op af alle, fortæller underdirektør Joan Øxby. Også Dansk IT's fagnetværk for it-arkitektur trækker mange deltagere
"Faktisk så mange, at netværket er nået grænsen på 50 personer, og derfor venter vi at dele netværket i to," forklarer Joan Øxby, der tilføjer, at Dansk IT meget snart også vil tilbyde ISEB-certificeringer i arkitektur.
Og der er formentlig flere grunde til den voksende inter-esse. En af dem er ifølge Allan Bo Rasmussen det væld af it-skandaler, som vi alle har været vidne til gennem årene.
Alt for teoretiske
Ifølge ham har de i mange henseender været en konsekvens af mangel på fokus på arkitekturen.
"Arkitekturen handler om at skabe det link mellem forretning og it, som vi har talt om længe," siger Allan Bo Rasmussen.
Linket mellem de verdener skal sammensmelte det, der tidligere har været så svært: At få udviklet it-systemer, der rent faktisk virker i forhold til forretningen.
For ganske vist er it-strategier ikke en helt ny opfindelse. Men ifølge Allan Bo Rasmussen har de ofte været gennemsyret af, at de har været alt for teoretiske:
"Der har været mange gode - men der har også været mange ønsker til julemanden. It-arkitektur handler om at operationalisere den vision, man har - skabe principper, rammer og regler ud fra forretningsstrategien og så oversætte det til it-sprog," siger han.
Nye muligheder
En anden forklaring på den voksende interesse er de muligheder, det giver virksomhederne. Ved at have komplet styr over forretningen og den underliggende it, kan det hjælpe forretningslederne med sans for strategi og visioner til at pejle dem i retninger, hvor mulighederne ligger lige for. Altså kan det nærmest blive en katalysator for innovation (Læs historien fra Danske Bank).
Besparelsespotentialet skal heller ikke for forklejnes. Overblikket giver mulighed for at genbruge processer på kryds og tværs, hvorved der spares mange kroner på udviklingskontoen.
Virksomheder, der satser på arkitektur, får helt automatisk bedre styr på it-funktionen:
"I IT i praksis 2007 ser vi en helt klar sammenhæng mellem de virksomheder, der fokuserer på arkitektur og modenheden," siger Steen Christensen.

OriginalModTime: 20-09-2007 13:11:13




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere


Roundtable: Vend dine it-strategiske valg med andre it-ledere

Kravene klare: Som digital leder skal du både have et stærkt bud på fremtidens digitale forretning og et fuldt overblik over hvordan du kommer derhen. Noget som blandt andet CIO og koncerndirektør hos Topdanmark Kasper Tjørntved Davidsen har slået fast over for Computerworld - og hvorfor Topdanmark nu både investerer i ny mainframe og satser stærkt på AI-løsninger.

30. maj 2024 | Læs mere