Artikel top billede

Sådan får du et gratis netværksdrev på 25 gigabyte

Har du brug for 25 gigabyte gratis lagerplads? Så skal du kigge nærmere på SkyDrive fra Microsoft, der gemmer dine data på nettet. Det smarte er, at du blot ser det som et netværksdrev på din pc.

Windows Live SkyDrive er Microsofts satsning på at tilbyde gratis lagerplads i skyen - eller på internettet, som det jo nu rettelig er.

Du kan tilgå dit SkyDrive med dit Windows Live ID - det, du også bruger til at logge på Windows Live Messenger med - og du har per automatik 25 gigabyte gratis lagerplads for hver enkelt Live ID, du har oprettet.

Se her, hvordan du opretter et Windows Live ID.

Det rigtig geniale er, at dine data er sikret. Microsoft tager sikkerhedskopi og garanterer dig stort set 100 procent oppetid på dit SkyDrive, så du kan tilgå dine data altid - når bare du har forbindelse til internettet.

Nå ja, tillid er godt, kontrol er bedre. Så uanset at det rent faktisk skulle være mere sikkert at gemme på SkyDrive end på din lokale harddisk, anbefaler vi naturligvis stadig, at du beholder en lokal kopi af dine filer og mapper på harddisken.

Det er ikke svært. For du kan vælge at synkronisere dine filer på SkyDrive med en lokal mappe på computeren, så du altid har en lokal kopi af dine data liggende, hvis internetforbindelsen skulle være nede, eller du arbejder et sted, hvor der ikke er internetforbindelse.

Ja, du kan tilmed synkronisere dit SkyDrive med flere forskellige computere - for eksempel din stationære og din bærbare eller din arbejds- og din hjemme-pc - ved hjælp af Windows Live Mesh. Men det er en helt anden historie, du må vente med at få til en anden gang.

Du kan også vælge at dele dine mapper med dine venner, kollegaer og samarbejdspartnere. Du kan selv bestemme, hvilke mapper på SkyDrive de enkelte må se, og hvorvidt de må læse, redigere eller oprette og slette i mapperne. Det er smart, hvis du lige vil dele billederne fra festen med vennerne, uden at de absolut skal klaskes op på din Facebook-profil.

Webinterfacet dræber ideen

Men helt ærligt! At tilgå sine filer og mapper via et webinterface bliver noget langsommeligt i længden. Du skal åbne din browser, logge på SkyDrive med Windows Live ID og så klikke dig rundt i en web-baseret brugergrænseflade. Det tager alt sammen tid og er med til at dræbe intentionen om at gemme dine data i skyen, så du altid har adgang til dem. Det bliver simpelthen for bøvlet.

Ja, godt nok har Microsoft gjort meget for, at du eksempelvis kan trække filer fra en mappe på computeren og direkte over på SkyDrive-brugergrænsefladen i dit browserprogram, men i længden bliver de små finurligheder, der nu engang er med en webbaseret brugergrænseflade det, der gør, at du fravælger det i hverdagen.

Opret SkyDrive som netværksdrev

Men rent faktisk kan du godt oprette dit SkyDrive som en netværksmappe på din computer. Det er ikke svært, hvis du bruger et af de to små tricks, vi viser dig i denne artikel.

I begge tilfælde skal du lige forbi Microsoft Word 2010 for at hente en brugbar netværkssti til dit SkyDrive. Du kan naturligvis også benytte Netværk-gruppen nederst i Navigationsruden i Windows Stifinder, men har du adgang til flere forskellige SkyDrives eller andre netværksplaceringer i skyen, kan det være sin sag at gætte, hvilken adresse der er den rigtige - for de er godt nok kryptiske.

Er det nu også sikkert?

I det første trick opretter vi et rigtigt, gammeldags netværksdrev på computeren med drevbogstav og det hele.

Det har den fordel, at du kan anvende det i de programmer, der kræver et drev-bogstav for at kunne gemme noget.

Vælger du at tildele et drevbogstav til dit SkyDrive, kan du arbejde med det på ganske samme måde, som du arbejder med alle andre drev på din computer.

Den eneste forskel er, at du gemmer det hele på internettet, så du kan tilgå det fra en hvilken som helst computer med internetforbindelse via et browserprogram og dit Live ID, hvis du ikke lige skulle have din computer med dig - og at du kan dele mapper og filer med dine venner, uden at de skal have snablen ned i din egen computer.

Ulempen er, at du godt kan komme ud for at få problemer med at tilgå dit SkyDrive, hvis du logger på Messenger eller SkyDrive i dit browser-program med et andet Windows Live ID end det, du benytter til SkyDrive-netværksdrevet.

Se galleriet "Få et gratis netværksdrev", hvor vi trin for trin viser, hvordan du gør. 

Tilføj SkyDrive som en netværksplacering

I det andet trick anvender vi Guiden Tilføj netværksplacering, der netop er møntet på at kunne oprette forbindelse direkte fra din computer og til et netværksdrev, der ligger i skyen.
 
Den største forskel er, at dit SkyDrive nu optræder som en mappe i Windows Stifinder i stedet for et drev. Du får simpelthen vist et mappe-ikon i stedet for et drevikon i Computer-vinduet. Det ser lidt spøjst ud, fordi du jo aldrig har været vant til mapper i Computer-vinduet, kun drev-ikoner.

Ulempen er, at du ikke kan gemme på dit SkyDrive fra især ældre programmer, der ikke kan finde ud af at håndtere mappestier, der ikke starter med et drevbogstav.

Fordelen er, at du har adgang til dit SkyDrive, selv om du er logget på med et andet Windows Live ID på Messenger eller i dit browser-program.

Se galleriet "Tilknyt Skydrive som netværksplacering", hvor vi trin for trin viser, hvordan du gør. 

Jamen, er det sikkert nok?

Jeg møder tit folk, der mener, at det er meget mindre sikkert at have sine filer liggende i skyen end lokalt. Det virker, som om de tror, at alle og enhver har meget nemmere ved at bryde ind og få adgang til dem, end hvis de ligger lokalt på ens computer.

Det er meget overdrevet! For så længe du har din computer forbundet til internettet, er de filer, du har gemt på dens harddisk, lige så udsatte for hackerangreb og virus, som hvis du har dine filer liggende gemt på en virtuel harddisk på internettet.

Der er absolut ingen forskel, og ganske vist er udbydere af online-lagerplads da nok mere oplagte angrebsmål end din egen computer, men tro mig: Deres sikkerhedsniveau er væsentligt højere - netop fordi de skal bevise, at de er sikre nok.

Så data gemt i skyen er efter min mening lige så sikre som de data, du har gemt lokalt. Og i princippet er de faktisk mere sikre, for sikkerhedskopiering af dine data er en fast del af pakken - netop fordi udbyderen skal sikre sig, at dine data altid er tilgængelige.

Velkommen til en verden i skyen

Uanset hvilken fremgangsmåde du vælger - jeg bruger selv begge - bliver Windows SkyDrive væsentlig nemmere at gå til, og det bliver noget, du pludselig bruger mere målrettet - netop fordi det er lige ved hånden, og du ikke først skal kæmpe dig igennem via dit browser-program.

SkyDrive bliver ganske enkelt en naturlig del af din computer. Og når du første gang oplever at kunne tilgå dine filer fra en fremmed computer, fordi du havde glemt et vigtigt dokument eller lige ville vise vennerne nogle billeder, forstår du for alvor fordelen ved at have dine data liggende i skyen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere