Artikel top billede

7 gemte guldæg i Windows 7

Intet er så dejligt, som når du opdager, at du har fået lidt mere med i posen, end du troede, du havde betalt for. Rundt om i Windows 7 ligger der masser af gemte guldskatte, der bare ligger og venter på at blive fundet.

1. 7 gemte guldæg i Windows 7

For hver ny version af Windows fyldes der en række funktioner og værktøjer på, der skal gøre det lettere at bruge Windows, eller som kan træde til, når der opstår forskellige specialsituationer, f.eks. afhjælpning af fejl på computeren.

Det kan også være, at du har særlige behov, f.eks. for at kunne foretage avancerede matematiske beregninger eller konverteringer eller ønsker at konvertere tekster fra ét filformat til et andet.

Mange af disse specialfunktioner og værktøjer er der ikke rigtig nogen, der har skrevet noget om - heller ikke Microsoft selv. Ja, eller også ligger de så godt skjult, at det kun er nørder, der har nogen som helst idé om, hvor dælen de skal lede efter dem.

Her har vi fundet syv af de bedre gemte guldæg frem til dig, så du kan få glæde af dem - både i hverdagen eller den dag, du får problemer med batteriets levetid eller computeren virker langsom og sløv.

Udvidet lommeregner

Den indbyggede lommeregner i Windows er nok det værktøj, der er sket mindst med i løbet af årene. Eller det var i hvert fald sandt til og med den lommeregner, der fulgte med til Windows Vista. For den nye lommeregner i Windows 7 kan foretage en masse forskellige konverteringer og har endnu flere specialfunktioner end tidligere - og så kan du få vist en oversigt over de seneste beregninger, du har foretaget.

Lommeregneren i Windows 7 kan bl.a. konvertere mellem alverdens enheder og vise de seneste beregninger, du har udført.

Konverteringer ad libitum

Du kan foretage alle mulige konverteringer mellem forskellige enheder inden for arealer, rumfang, energi,  vægt, tryk, tid, hastighed og vinkler ved at vælge Vis-menuen | Enhedskonvertering. Så åbnes en opgaverude til højre i Lommeregner-vinduet, hvor du kan vælge, hvilket område du vil konvertere enheder indenfor, og hvilke enheder du vil konvertere imellem.

Få vist de seneste beregninger

Du kan få vist de seneste beregninger, du har udført på lommeregneren som en liste i "displayet". Så kan du udføre dem igen eller anvende dem i den beregning, du er ved at foretage nu. Du får vist listen ved at vælge Vis-menuen | Oversigt.

2. Læs og rediger Office-dokumenter i WordPad

WordPad i Windows Vista var en kedelig størrelse. Den kunne ikke læse eller skrive andet end .txt- og .rtf-filer. Her er WordPad i Windows 7 lidt bedre kørende, idet den både kan læse og skrive såvel det nye .docx-format, der anvendes i Word 2007 og 2010 og .odt-formatet, der anvendes af Open Office.

Underligt nok kan den til gengæld ikke læse eller skrive det gamle .doc-format, der anvendes i Word 2003 og tidligere versioner af Word.

Men du kan ikke undvære Microsoft Word helt, for der er masser af de mere avancerede formateringsmuligheder og funktioner i Word, som WordPad slet ikke kan håndtere. Så du skal passe på, hvis du vil bruge WordPad til at redigere et Word-dokument, for det kan let gå galt. Heldigvis advarer WordPad dig om det, når du åbner dokumentet.

Men skal du bare læse eller udskrive et Word- eller OpenOffice-dokument, behøver du sådan set ikke installere programmerne på computeren. Du kan bare åbne dem i WordPad, læse dem og eventuelt skrive dem ud.

3. Pålidelighedsovervågning

Synes du at computeren er begyndt at opføre sig underligt på det sidste? Er den blevet langsommere eller går den pludselig ned uden varsel?
 
Her kan den indbyggede pålidelighedsovervågning i Windows 7 hjælpe dig med at identificere problemet ved at give dig et overblik over den historiske udvikling i computerens pålidelighed.

Det gør den væsentlig bedre end Logbøgerne, der normalt ellers er det eneste sted, du kan gøre dig håb om at finde en idé til, hvad det er, der gør computeren ustabil og langsom.

Pålidelighedsovervågning er et avanceret værktøj, der måler hardware- og softwareproblemer og andre ændringer af computeren. Det leverer et stabilitetsindeks, der går fra 1 (det mindst stabile) til 10 (det mest stabile). Du kan bruge indekset til at evaluere pålideligheden af computeren. Eventuelle ændringer, du foretager af computeren, eller problemer, der opstår på computeren, påvirker stabilitetsindekset.

Stabilitetsindekset vises som en graf øverst i Pålidelighedsovervågning-vinduet, og nederst vises, hvilke programmer, tjenester og systemressourcer der har givet problemer dag for dag.

Overvågningen kører hele tiden i baggrunden, så du kan altid se den aktuelle udvikling i computerens stabilitet ved at åbne Pålidelighedsovervågningen.

Det gør du ved at åbne Stat-menuen og skrive "Pålidelighedsovervågning" i Søg i alle programmer og filer-feltet.

Pålidelighedsovervågningen giver et grafisk overblik over, hvornår noget er gået galt på computeren. Grafen øverst giver et indtryk af, hvor stabil computeren er. Jo højere grafen er, jo mere stabilt kører tingene.

4. Fang problemet

Driller computeren så meget, at du skal have hjælp fra andre, kan det være en god idé at optage den situation, der giver dig problemer. For det skulle da lige passe, at du ikke kan genskabe situationen igen, når du har fået fat i den person, der skal hjælpe dig.

Det gør du nemmest med den indbyggede Optager til problemtrin, som du åbner ved at skrive "psr" i Søg i alle programmer og filer-feltet nederst i Start-menuen.

Klik på Start optagelse-knappen og gentag så den handling, der gav problemer. Klik på Stop optagelse-knappen bagefter og tilføj eventuelt kommentarer til optagelsen undervejs ved at klikke på Tilføj kommentar-knappen.

Derefter kan du sende optagelsen til den person, du vil spørge til råds - eller vedkommende kan se den, når han eller hun kommer hen til din computer.

Når du stopper optagelsen, gemmes den som et MHTML-dokument, der kan ses i en hvilken som helst internet-browser. Her kan din hjælper gennemgå optagelsen trin for trin og se, hvornår det går galt.

Ved hjælp af Optager til problemtrin kan du optage de situationer, der giver dig problemer med din computer eller dens programmer.

5. Tjek batteriets helbred

Synes du ikke, at batteriet på din bærbare holder nær så længe, som du havde forventet, kan du trække en rapport på batteriets helbredstilstand ved at åbne Kommandprompten med administratorrettigheder og skrive "powercfg -ENERGY" ud for kommandoprompten.

Du åbner kommandoprompten som administrator ved at klikke på Start-knappen, søge efter cmd i Søg i alle programmer og filer-feltet, højreklik på cmd.exe øverst i Start-menuen og vælg Kør som administrator i genvejsmenuen.

Så genererer Windows 7 en energy-report.html-fil, som den gemmer i \windows\system32-mappen. For at læse rapporten skal du først kopiere den til f.eks. Dokumenter-biblioteket. Ellers kan du ikke åbne filen.

Rapporten giver overblik over batteriets helbredstilstand og hvilke indstillinger, du har valgt i strømstyringen, og hvilken indflydelse de har på batteriets ydeevne.

Rapporten giver overblik over batteriets helbredstilstand og hvilke indstillinger, du har valgt i strømstyringen, og hvilken indflydelse de har på batteriets ydeevne.

6. Fastgør programmer og mapper til proceslinjen

Du har sikkert opdaget, at du kan fastgøre programmer til proceslinjen, men vidste du, at du rent faktisk også kan fastgøre mapper - ikke bare ved at højreklikke på Windows Stifinder-knappen, for den er jo allerede fastgjort til Proceslinjen.

I stedet åbner du den mappe, der indeholder den mappe, du vil fastgøre til Proceslinjen, højreklikker på mappen og trækker den ned på Proceslinjen.

Så snart der dukker et lille skærmtip med "Fastgør til Proceslinjen" op, slipper du den højre musetast. Så fastgøres mappen som en separat knap på proceslinjen.

Evt. kan du skifte ikon på mappen, inden du trækker den ned på Proceslinjen, så du kan kende forskel på den og den Windows Stifinder-knap, der som standard altid er fastgjort til Proceslinjen.

Højreklik på mappen og trækker den ned på Proceslinjen. Så snart der dukker et lille skærmtip med "Fastgør til Proceslinjen" op, slipper du den højre musetast. Så fastgøres mappen som en separat knap på proceslinjen.

7. Slet ledig plads på harddisken

Det er almindelig kendt, at når du sletter en fil på harddisken, så slettes den ikke helt. Windows sletter bare optegnelsen om den fra FAT-tabellen (den tabel, der holder styr på indholdet af harddisken).

Men lige så lidt, som det hjælper at slette et kapitel fra indholdsfortegnelsen i en bog, hvis man ikke river siderne ud af bogen, nytter det at nøjes med kun at slette filen i Windows.

Nævenyttige personager kan så let som ingenting gå ind og genskabe filen ved at læse direkte på harddisken, så længe du ikke har sørget for at overskrive det område på harddisken, som filen ligger gemt på rent fysisk.

Det kan du klare med det lille program cipher, der følger med Windows 7 (og også var at finde i både Vista og XP Professional). Programmet ligger faktisk så godt gemt, at du skal have fat i kommandoprompten igen.

Åbn den fra Start-menuen som beskrevet tidligere og skriv cipher /w:X, hvor X er bogstavet på det drev eller den partition, du ønsker at slette ledig plads på. Tryk på Enter-tasten og vent tålmodigt.

Det kan nemlig godt tage rigtig lang tid, for cipher overskriver hver eneste sektor på den fysiske harddisk med tilfældige tegn og værdier, så det bliver totalt umuligt for ubehagelige personager at genskabe indholdet igen.

Cipher overskriver hver eneste sektor på den fysiske harddisk med tilfældige tegn og værdier, så det bliver totalt umuligt for ubehagelige personager at genskabe indholdet igen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere