Test: Nexus S er den bedste Android-mobil til dato

Samsungs spritnye Nexus med Android 2.3 viser, at Googles mobilplatform for alvor er blevet voksen og et stærkt alternativ til Apples iPhone. Her er vores dom efter en uge med Nexus S i lommen.

Test: Nexus S er den bedste Android-mobil til dato

Efter at have haft Samsungs spritnye Nexus S i lommen i en uge er jeg ikke bange for at proklamere, at Google nu er i stand til at matche funktionaliteten og brugervenligheden hos Apples engang så revolutionerende iPhone, og på mange områder endda har taget førertrøjen.
 
Hvis vi starter med at kigge på selve hardwaren, det fysiske, virker Nexus S umiddelbart ikke til at være noget specielt.

Den har godt nok en hurtig 1-gigahertz Hummingbird-processor og 16 gigabyte hukommelse, men det er ikke ligefrem noget, der får os til at besvime, og et 5-megapixel kamera på bagsiden er jo standard i disse dage, hvor Nokia lokker med 12-megapixel kameramobiler.

Nej, Nexus S er et hit i hånden på grund af mindre, men essentielle detaljer.
 
Herlig skærm
Den 4-tommer store skærm bruger Samsungs egen Super AMOLED-teknologi og er i stand til at præstere absolut fantastisk billedkvalitet spredt ud over de 800 x 480 pixel.

Farverne er flotte og naturlige, og du bliver samtidig forkælet med ægte, dyb sort. Går du eksempelvis fra en HTC Desire HD til Nexus S, er forskellen som nat og dag.

iPhone 4 har stadigvæk en fordel grundet sin højere opløsning på 960 x 640 pixel, men Nexus S kommer ind på en tæt andenplads.
 
Går du udenfor i direkte sollys, får du dog hurtigt lyst til at gribe efter Nexus S. Skærmen er nemlig let buet, og det er ikke kun et markedsføringstrick, det er også med til at minimere genskin.

Nu er det gråt, mørkt og deprimerende udenfor, men når solen kommer tilbage, vil den buede skærm gør livet lettere på farten. Samsung selv lover at minimere genskin med op til 70 procent.
 
Samsung skal også have ros for udformningen af mobilen. Nu er vi danskere normalt vilde med rene og minimalistiske linjer samt kvalitetsmaterialer som metal og glas, og derfor vil Samsungs brug af højpoleret plast nok komme som en skuffelse for mange. 

Konklusionen er nu alligevel den, at Nexus S er bedre at have i hænderne. Den føles tilpas let med sine 129 gram, og nederst på bagsiden er der en lille bue, der gør, at mobilen nemmere bliver i dit greb.

Denne journalist har netop måttet bide i det sure æble og købe et etui til sin iPhone 4 - jeg har simpelthen tabt den for mange gange, til at jeg tør blive ved med at tage chancen.

Softwaren i centrum

Men det er trods alt softwaren, der skaber mobilen, og her skal Google have ros for Android, der endelig føles finpoleret, robust og dejlig hurtigt i version 2.3.

Vi har allerede beskrevet nyhederne i Android 2.3 i detaljer her, men på de nedenstående linjer vil jeg forsøge at beskrive, hvordan det nye operativsystem fungerer i praksis, ikke mindst i samspil med Googles egne kerneapplikationer og tjenester.
 
Det første, du lægger mærke til, er ... at alt bare sker hurtigt og med det samme. Der er ingen pauser, intet der hakker og alle animationer og overgange sker flydende.

Det har enorm indflydelse for brugsoplevelsen, og de mange muller mærkes især, når du browser fuldblods websider. Der går knap 10 sekunder, fra du trykker webadressen ind, til eksempelvis pcworld.dk er loadet færdigt på skærmen, og det er herligt nemt at bevæge sig imellem flere åbne vinduer eller at klikke tilbage til en tidligere side.

Du føler ikke, at du venter i en evighed. Tværtimod går det så hurtigt, at du føler, at du sidder med et brugbart vindue til internettet. 
 
Dertil kommer, at Android 2.3 i det hele virker finpoleret, og som om der er tænkt på detaljerne. Det er nemt at finde rundt i operativsystemet og de forskellige indstillinger, og multitasking virker fint uden alt for negativ indflydelse på hastighed eller batterilevetid.

Bedre orienteringer og apps

Personligt synes jeg også, at Android er mange gange bedre end Apples iPhone til at orientere dig om ny information. Du får små ikoner i toppen og kan vælge at reagere på dem eller ej.

Du får ikke en stor pop-op-besked midt på skærmen, som du insisterende bliver bedt om at forholde dig til, og det er nemt lige at poppe ind, læse en SMS og så smutte tilbage til eksempelvis Google Maps eller webbrowseren.
 
Der er nu også et væld af gode apps til Android, både gratis og betalingsprogrammer, og vi er efterhånden nået derhen, at hvis der er en god app til iPhone, så findes den også til Android. Ja, faktisk er mange af de mest brugte apps faktisk nu bedre på Android.

Bedste eksempel er Google Maps, der i version 5.0 til Android næsten føles helt magisk. Der er nu understøttelse for 3D-kort, så du kan se bygninger i tre dimensioner skråt oppefra, og du kan rotere kortene, så du bedre kan orientere dig.

Integrationen med de digitale kompasser i vores mobiler fortjener også topkarakter, og så er der lige det, at Google Maps nu bruger vektorgrafik, der både er hurtigere og bruger mindre data.
 
Vigtigst af alt: Med en Android-mobil har du også en gratis vejviser i lommen i form af Google Maps Navigation, der hurtigt får dig til at glemme firmaer som TomTom, Garmin og Navigon.
 
Maps-applikationen på iPhone føles super-oldnordisk i sammenligning, og du skal ud at investere en del mønter i en dedikeret navigations-app for at få samme muligheder. Og så får du stadigvæk ikke den direkte integration med resten af systemet.

Og alt det andet

Googles andre tjenester som Gmail og YouTube giver også en bedre brugeroplevelse på Android, og vi begynder endda at se tredjepartsudbydere forkæle Android, eksempelvis med den nye Kindle-applikation fra Amazon.

Vi kommer heller ikke uden om at nævne "Voice Actions," der dog pt. kun virker på engelsk og andre store regionale sprog, men det er fantastisk at kunne bede sin Android-mobil om at søge noget på nettet, finde vej til den nærmeste benzinstation eller afspille et album i musiksamlingen ... med stemmen! Ja, du kan endda diktere SMS-beskeder, mails og sætte vækkeuret.
 
En anden funktion, jeg bruger meget, er Chrome to Phone, der gør det nemt at sende tekst, en webside eller et kort fra Google Maps fra Chrome-webbrowseren på min computer direkte til Nexus S. Det er især et hit, når man skal skynde sig ud af døren.
 
Det er ikke, fordi Nexus S og Android ikke har svagheder. Eksempelvis savner jeg en nem måde at få musik over på mobilen. En nogenlunde anstændig løsning er DoubleTwist, der netop er begyndt at tilbyde trådløs synkronisering via wi-fi og endda gør det nemt ved at kunne synkronisere afspilningslister fra iTunes.

Jeg savner også samme udbud af tredjepartstilbehør, som der findes til iPhone, og kameraet i Nexus S er heller ikke noget at skrive hjem om.
 
Alligevel føles det faktisk som et tilbageskridt at gå fra Nexus S til iPhone 4. Ja, der er sket meget over de sidste to år.

Samsung Nexus S forventes ude på de danske butikshylder i løbet af februar til en forventet pris uden abonnement til 5.200 kroner, måske lidt billigere.

Læs mere om Nexus S på Googles webside her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere