Artikel top billede

Iværksætter Rudi Kragh har fået travlt med samtaler hos danske kommuner og sammen med udenlandske myndigheder. Han havde dog her i februar 2010 tid til at modtage prisen som vinder af "Offentlige data i spil" hos IT- og Telestyrelsen. Foto: Tina Kragh Rusfort, Courage Design.

Sådan tjener du millioner på offentlige data

Gode ideer og stædighed er langt vigtigere end it-kendskab for at komme ud over iværksætter-rampen. Fire år tog det Rudi Kragh at kravle over en solid mur af skepsis og omsætte for en million kroner.

Læs mere om Rudi Kraghs projekt:

Dansker: Kan tjene enorm formue på energiberegner.

Dansk it-mand har ikke fået løn i fire år

Tag en god idé og tilsæt iværksætter-ånd.
 
Derefter tilføjer du offentlige data og fem lastvognladninger stædighed.
 
For at få den helt rigtige styrke håndplukker du desuden dygtige fagfolk, som du drysser i retten, mens den simrer i et par år. Derefter er hele herligheden klar til at servere for offentlige myndigheder og kan eventuelt også pakkes ind til salg i udlandet.
 
Sådan lyder historiker og iværksætter Rudi Kraghs opskrift på succes med offentlige data.
 
Han har siden 2006 kæmpet med sit projekt "Husets Web", der blev skudt i gang med hjælp fra risikovillige investorer - heriblandt ikke mindst Helge Munk, stifteren af blandt andet Munk IT og Munk Hosting.
 
Projektpris og millionomsætning
Sidste år vandt projektet IT- og Telestyrelsens konkurrence "Offentlige data i spil" sammen med to andre projekter, "Politisk data API" og "Find nærmeste toilet", der alle fik overrakt præmierne af daværende videnskabsminister Helge Sander (V).
 
I år kan Rudi Kragh så for første gang notere en millionomsætning, efter at flere kommuner og energiselskaber har set lyset i projektet. 
  
Gratis viden skal bane vejen
Konceptet bag "Husets Web" er helt basalt en online-energiberegner, det tager små 10 minutter at udfylde. 

Det betyder, at hr. og fru Danmark kan gå ind og indtaste deres adresse, hvorefter applikationen blandt andet dykker ned i de offentlige data hos BBR (Bygnings- og Boligregistret) som husets opførelse, varmesystem og kvadratmeterstørrelse.

Derefter svarer hr. og fru Danmark på 25 simple spørgsmål omkring huset, hvorefter svarene bliver konverteret til konkrete anbefalinger til energi-optimering ud fra cirka 100.000 bagvedliggende datasæt omkring husbyggeri i Danmark.
 
"Ofte koster den slags undersøgelser op mod 5.000 kroner hos energikonsulenter at få udført, men på vores site er det gratis viden, hvis man vil bruge otte minutter på at udfylde skemaet. På den måde gør vi husejerne til deres egne eksperter," forklarer Rudi Kragh.

Han siger, at folk næsten altid er forundrede over, hvor meget de derefter kan spare på selve energi-optimeringen.
 
"I gennemsnit kan 50 procent af landets 1,5 millioner boligejere hver spare omkring 6.000 kroner om året ved at investere i nye vinduer, isolering eller noget tredje, og det vil i mange tilfælde tage 10 til 15 år at tilbagebetale. Derefter kan husejeren indkassere besparelsen på de 6.000 kroner om året," forklarer Rudi Kragh. 

Ifølge Rudi Kraghs svarer det til, at de danske husejere årligt sender små 50 milliarder kroner ud af danske vinduer og op i den forurenede luft. 

Læs mere om Rudi Kraghs projekt:

Dansker: Kan tjene enorm formue på energiberegner.

Dansk it-mand har ikke fået løn i fire år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere