Artikel top billede

Derfor er ad-blocking ulovligt

Nyuddannet jurist konkluderer i sit speciale, at ad-blocking er i strid med loven. Læs her hvorfor.

Læs også:
Du må ikke blokere bannerannoncer i din browser

Jurist Louise Staalø Knudsen har i sit speciale analyseret sig frem til, at såkaldt ad-blocking er ulovligt.

Det gælder for eksempel programmet Adblock Plus, der kan hentes til Firefox, og som kan indstilles til at lukke af for bannerannoncer og lignende på for eksempel avisernes hjemmesider.

Louise Staalø Knudsens analyse fastslår, at brugerne samt personerne bag ad-blockere bryder ophavsretsloven.

Når man surfer ind på en hjemmeside foretager ens computer automatisk kopier, eller eksemplarfremstillinger, af hjemmesiden.
Disse kopier er undtagelsesvis helt i orden, når de eksempelvis er midlertidige.

Men hvis man ændrer hjemmesiden med en ad-blocker, er det ikke længere lovligt at foretage disse midlertidige kopier, fordi man efter § 11, stk. 2 har ændret værket ud over hvad den tilladte brug af hjemmesiden kræver. Og således havner man i clinch med ophavsretslovens § 2.
 
Med andre ord er ad-blockeren ulovlig, fordi man gør noget, som skaberen af hjemmesiden har eneret til.

Ingen penge, ingen nyheder

Det virker umiddelbart som en offerløs 'forbrydelse', idet den enkelte bruger er ene om at kigge på de banner-barberede hjemmesider.

Men problematikken i ad-blocking-diskussionen bunder i, at eksempelvis nyhedsmedier går glip af indtægter, fordi en ad-blocker sørger for, at annoncerne aldrig bliver vist.

Det var også denne økonomiske problemstilling, som FDIM blandt andet slog på tromme for, da foreningen krævede lukning af AidOnline.

"Hvis de her ad-blockere bliver brugt i et betydeligt omfang, så er der ikke nogen, der ønsker at købe annonceplads længere, og så kan man ikke finansiere sin hjemmeside ved hjælp af annoncer. Det er et ret stort problem, og det er efter min mening ikke op til brugerne at skulle have den beføjelse, at kunne tage stilling til det," siger Louise Staalø Knudsen.

Snyd via Piratebay

Ud over private netsurferes overtrædelse af ophavsretsloven, slår specialet fast, at erhvervsdrivende kan overtræde en anden lov med ad-blocking.

I markedsføringsloven er der nemlig en paragraf, som handler om god markedsføringsskik. Den skal overholdes.

Umiddelbart eksisterer der ingen konkurrence mellem de, som fremstiller ad-blockerne og ejerne af hjemmesiderne, men Louise Staalø Knudsen opstiller et scenarium, hvor erhvervsdrivende kan bruge ad-blockerne som et bissetrick i kampen om markedet.

For eksempel kunne en forretningsmand oprette en filterliste i Adblock Plus, tilføje URL'er på bannerannoncer fra alle konkurrenter, kalde listen 'verdens bedste filter' og uploade den på thepiratebay.org.

Hvis tilstrækkeligt med brugere downloader listen, har han dermed lige vundet en konkurrencefordel ved urent trav.

Læs også:
Du må ikke blokere bannerannoncer i din browser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere