Artikel top billede

Sådan vil regeringen gøre nettet mere sikker for dig

Sikkerhedstrusler fra botnet skal have nogle solide spark i mellemgulvet, og de velrettede slag skal uddeles i fællesskab. Træningen har allerede stået på i årevis.

Læs også: DK-CERT: 2010 stod i botnettets tegn

Botnet skal bekæmpes fra centralt hold.

Det erkender videnskabsministeren, der nu formaliserer et statsligt samarbejde med de danske internet-udbydere.

Pjalterne er blevet slået sammen om en indsats, der skal bekæmpe botnet på den danske del af internettet.

Det bliver DK-cert, Gov-Cert og ISP-sikkerhedsforum, der skal stå for det praktiske - primært ved ved at udstikke rammerne for net-kampen.

Botnet er private computere, der organiseres i netværk gennem ondsindet software og eksempelvis bruges til at udsende spam og foretage koordinerede hacker-angreb.

Ikke nyt, men godt

Samarbejdet omkring bekæmpelse af botnet og skadelig kode er ikke en ny størrelse. Det har fungeret løbende over flere år.

"Vi har finpudset arbejdsprocesserne gennem to år, men nu er vores bekæmpelse af net-kriminalitet blevet officiel," siger Shehzad Ahmad, der er leder af DK-Cert.

Desuden er Gov-Cert, der står for Government Computer Emergency Response Team, og er den statslige varslingstjeneste for internettet, blevet en del at samarbejdet.

De første tiltag til et Gov-Cert blev taget i 2007, men statens net-sikkerhedstjeneste er først blevet fuldt funktionsdygtig i 2010.

Cert'ernes fornemmeste opgave i samarbejdet er at samle informationer om ondsindet kode, vurdere trusselsniveauet og videre informationerne til ISP-sikkerhedsforum, der består af repræsentanter fra hovedparten af internet-udbyderne.

ISP'erne kan så beskytte sine brugere og firmaer mod angreb.

Industrien er glad

Videnskabsministeriets tiltag vækker da også begejstring i industriens brancheorganisation.

"Initiativet vil bidrage til at gøre den danske del af internettet mere sikkert for borgere og virksomheder. Denne sikkerhed er betingelsen for, at vi kan høste gevinsterne af digitalisering af samfundet. Vi ser derfor med stor tilfredshed på at netop dette initiativ, som var hovedanbefalingen i vores strategi for bekæmpelse af BOT's fra 2010, nu iværksættes," udtaler Tom Togsverd, branchedirektør i DI ITEK.

Sikkerhedsbranchen anslår, at der i Danmark er omkring 100.000 computere, som er inficeret og indlemmet i et botnet.

Læs også: Så meget spam fik du i din indbakke i 2010




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere