Artikel top billede

Derfor er det ulovligt at 'låne' naboens WiFi

Du bryder loven, hvis du bruger en trådløs internetforbindelse uden tilladelse, vurderer en it-advokat. Se her, hvorfor det er ulovligt i Danmark.

Rigtig mange har sikkert prøvet lige at hoppe på et ukrypteret trådløst netværk fra deres bærbare computer eller smartphone, når de stod et sted uden egen internetadgang.

For nylig viste en undersøgelse, at 32 procent af amerikanerne har koblet sig på et WiFi-netværk, der ikke var deres.

Men du kommer på kant med loven, hvis du gør det samme i Danmark. Det vurderer it-advokat Peter Lind Nielsen fra Bender von Haller Dragsted.

"Der vil være tale om brugstyveri," siger han til Computerworld.

Det står i skarp kontrast til en helt ny hollandsk dom, der klart fastslår, at det er okay at bruge naboens WiFi.

Ingen er dømt

Peter Lind Nielsen har ikke kendskab til konkrete domme, hvor retten har taget endelig stilling til spørgsmålet, men han trækker på andre tidligere afsagte domme.

"Der er nogle lignende domme, hvor folk er blevet dømt for at bruge andres EDB-anlæg, som det hedder, da det er gamle domme. Der er ligeledes nogen, der er blevet dømt for brugstyveri for at tilkoble sig et fællesantenneanlæg," forklarer han.

Derfor lyder vurderingen, at der også vil være tale om brugstyveri, hvis man går på et ukrypteret trådløst netværk uden tilladelse.

"Man bruger jo en andens it-anlæg, en andens router," siger it-advokaten.

Kræver at du gør det med vilje

For at du kan blive dømt for brugstyveri, kræver det, at du opretter forbindelse til det ubeskyttede WiFi-netværk med vilje. Det man i juraen kalder for forsæt.

"Hvis du åbner din computer, og den helt automatisk kobler på et eller andet trådløst netværk i nærheden, og du ikke vidste, at den gjorde det, mangler du jo forsættet til at misbruge en andens forbindelse. Så kan du ikke straffes," forklarer Peter Lind Nielsen.

Du vil derimod blive dømt hårdere, hvis du går ind og bryder den adgangskode og kryptering, der ofte er på trådløse netværk.

Peter Lind Nielsen henviser til, at der så kan være tale om en overtrædelse af en forholdsvis ny paragraf i straffeloven (§301a), der omhandler uretmæssig adgang til informationssystemer.

"Og endelig kan der muligvis være tale om hacking, da du får adgang til en informationsmængde," vurderer han.

Hvad er straffen?

Hvis du ikke bryder kryptering, er strafferammen for brugstyveri bøde eller fængsel i op til et år og seks måneder.

"Hvis det har været en engangsforseelse, ligger vi på en bøde og muligvis en betinget fængselsdom," anskuer it-advokaten.

Der er dog i strafferammen mulighed for op til fire års fængsel, hvis der er tale om gentagelsestilfælde eller andre skærpende omstændigheder.

Skærpende omstændigheder kunne eksempelvis være, hvis du bruger den trådløse forbindelse til at piratkopiere filer eller udsende trusler.

Læs også:
"Låner" du også naboens ubeskyttede WiFi-netværk?

Klar dom: Det er okay at bruge naboens WiFi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere