Artikel top billede

E-handlere skal returnere dine penge uden at se varen

De danske e-handlere er vrede over udspillet til et nyt direktiv om, at de skal tilbagebetale, inden de kan tjekke de varer, der returneres.

"Jeg er skuffet og meget, meget stærkt undrende," siger Annette Falberg, administrerende direktør for FDIH (Foreningen for Distance- og Internethandel).

Udtalelsen er møntet på det foreløbige udspil til et nyt forbrugerrettigheds-direktiv, som for nylig blev præsenteret af Europa-Parlamentet.

Det indebærer særligt ét forslag, som FDIH slet ikke kan leve med.

"Kæden hopper af i afsnit 16, hvor forbrugeren har ret til at  få sine penge retur, så snart at de kan bevise, at de har sendt varen retur," siger direktøren for FDIH.

Det betyder, at internetbutikkerne ikke har mulighed for at kontrollere varen, før de skal have sendt pengene retur. 

"Det er at åbne for svindel," siger hun, fordi kunder med hang til snyd bare kan sende en kasse sand afsted i stedet for printeren eller simpelthen returnere brugte varer.

Du betaler prisen

Ifølge Annette Falberg vil gennemførelsen af en sådan regel i sidste ende gå ud over de forbrugere, der overholder reglerne.

"Den pris vi tager for varen, skal vi til at beregne x antal procent oven i for alt det svindel, vi bliver udsat for. Der kun en til at betale i sidste ende, og det er forbrugeren."

Et andet punkt i forslaget, som ikke glider ubesværet ned hos Annette Falberg er ideen om, at de europæiske forbrugere skal have mulighed for at sende en vare retur op til et år efter købet, hvis internetbutikken glemmer at oplyse om den lovpligtige fortrydelsesret.

"Hvem har en ubrugt vare liggende i et år?" lyder det retorisk.

Hun synes, at det er helt fair med en straf længere end 14 dage, og hendes forslag lyder istedet på "et par måneder."

Til domstolene om nødvendigt

Der ligger ikke nogen endelig forligstekst endnu, men Europa-parlamentet og Rådet er blevet enige om dette foreløbige udspil.

Annette Falberg er varm tilhænger af harmonisering af reglerne på tværs af Europa, fordi det vil gøre det nemmere for både forbrugere og erhverv at handle og etablere salg i andre lande.

Men hvis særligt forslaget om fortrydelse og tilbagebetaling ikke tilbagetrækkes, er FDIH klar på kamp til den bitre ende.

"Alle de europæiske internetorganisationer er gået sammen om at påvirke landets politikere. Vi har skrevet vores samlede udmeldinger fra samtlige europæiske internetorganisationer til EU," fortæller hun om den foreløbige reaktion.

Men det stopper ikke der. FDIH har bestyrelsesmøde inden længe, og her vil bestyrelsen, ifølge Annette Falberg, overveje, hvad man vil anbefale medlemmerne til, hvis forslaget træder i kraft. 

Sidste mulighed er rettens gang.

"Vi vil nok gå så langt som til at tage en case til domstolene, for det her er så himmelråbende urimeligt, og det koster så mange penge for internetbutikkerne," siger FDIH-direktøren og slår fast, at de ikke giver op i denne sag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere