Artikel top billede

Fødevarestyrelsen: Sådan bygger vi den digitale bro

Årets CIO: En af de vigtigste opgaver for Fødevarestyrelsens it-chef, Annette Madsen, er være brobygger. Det kræver et klart fokus og en klar målsætning.

Årets CIO: "Kan det lade sig gøre? Og har vi brug for det?"

Det er et spørgsmål, som Annette Madsen, it-chef i Fødevarestyrelsen, ofte stiller sig selv.

"Det sværeste og mest udfordrende er at sikre, at it-organisationen ved, hvor forretningen er på vej hen. Vi skal understøtte og sikre, at forretningsmålene nås, og at det hele kører - også i morgen," siger hun.

Hun peger på, at man som leder skal prioritere og tænke sig frem til en forretningsmæssig løsning, der virker.

Forretningen skal med

"Vi kan tro, at dette eller hint er det bedste, men det er vigtigt hele tiden at have det forretningsmæssige aspekt med: Vi skal forstå, hvad det er, der sker i den anden ende."

For tiden arbejder Annette Madsen med to ting.

Det er den digitale selvbetjening for Fødevarestyrelsens kunder samt udviklingen af 'fremtidens arbejdsplads'.

Kunden er alt fra den lille fødevarevirksomhed over de store grossistvirksomheder og til en privat husmor, som "gerne vil have sin mand til at spise gulerødder".

"Vi moderniserer den bagvedliggende platform og er allerede nået langt med selvbetjening," siger hun.

Hun fortæller, at det ofte er om aftenen, at den lille virksomhed eller landmand har tid til andre opgaver end selve driften af virksomheden.

Og på det tidspunkt har Fødevarestyrelsen lukket.

"Derfor ser vi meget frem til, at der kommer en NemID-løsning rettet mod virksomheder i stedet for som nu, hvor der er flere forskellige systemer med forskellige log ons," siger Annette Madsen.

Effektivisering og mobilitet

For så vidt angår fremtidens arbejdsplads, er kodeordet her effektiviseringsstrategi, som igen fører til "mobilitet".

"Vores folk kommer rundt i hele landet, og hvis de skal være effektive, så skal de have et virtuelt kontor med sig," siger Annette Madsen.

Idéen er at gøre såvel styrelsens digitale infrastruktur som de digitale værktøjer tilgængelige for de kørende medarbejdere.

De tilsynsførende på fødevareområdet har allerede i dag en pc og en printer med, når de er ude på kontrolbesøg.

I fremtiden skal de kunne arbejde virtuelt, så de kan håndtere dagens opgaver - både når de er online, og når de er offline på grund af manglende dækning.

"At tilrette systemer og værktøjer, så de fungerer under de her varierende forhold, er en aktuel teknologisk udfordring," siger Annette Madsen.

Hvorfor tror du, at du er nomineret til årets CIO?

"Det ved jeg faktisk ikke. Nomineringen har overrasket mig, men jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker om de kriterier, der ligger bag," siger Annette Madsen.

Hun forestiller sig, at det har spillet en rolle, at hun har arbejdet en del med management og udvikling, personaleledelse og innovation.

"Det er i hvert fald der, jeg begyndte. Jeg er ikke nørd, men stærkt interesseret i it, og hvad man kan gøre med it, og hvordan man kan løse problemer med it. Det er min tilgang," filosoferer Annette Madsen.

Balkan var en god udfordring

Den nominerede it-chef fra Fødevarestyrelsen lægger ikke karriereplaner, men benytter sig af de muligheder, der dukker op.

"En sådan mulighed og god udfordring var eksempelvis dengang, jeg var it-chef i det EU-agentur, som arbejdede med genopbygningen på Balkan," siger hun. 

Annette Madsen var udsendt et år til Balkan og betragter selv perioden som "avanceret efteruddannelse".

Hvad er du for en leder?

"Det er et vanskeligt spørgsmål med både faglige og personlige dimensioner. Jeg bygger bro mellem teknologi og forretning, og det har jeg gjort hele mit arbejdsliv," siger Annette Madsen.

Hun sætter rammer, men giver frihed under ansvar inden for de givne rammer.

Kaotisk orden er godt

ChaOrd (Chaos and Order) er et begreb, der tiltaler Fødevarestyrelsens it-chef, fordi der sker så meget nyt hele tiden, at "du ikke bare kan sætte dig ned og regne det hele ud".

Definitionen på ChaOrd er ikke entydig, men blandingen af kaos og orden beskrives eksempelvis som en harmonisk koeksistens, der viser karakteristika fra begge med hverken kaos eller orden som dominerende.

En anden ting, som i høj grad tiltaler Annette Madsen er at gøre kravspecifikationer visuelle.

Faktisk har de visuelle kravspecifikationer været "en kanon succes" hos Fødevarestyrelsen.

Ord kan misforstås. Man kan skrive stolpe op og stolpe ned, og stadig kan det være svært ikke at blive misforstået. Et billede siger som bekendt mere end tusind ord.

"En visuel kravspecifikation er meget lettere at forholde sig til. Både brugere og leverandører forstår sådan en. Det fungerer på den måde, at du nok beskriver tingene med ord, men har et værktøj, hvor du nærmest laver en 'mock up' eller model af, hvad folk snakker om. Jeg tror ikke, at konceptet er voldsomt udbredt endnu, men det burde det være," siger en begejstret Annette Madsen, som har to børn. En dreng på 20 og en pige på 25 år.

"Børn er gode til at sikre, at man holder jordforbindelsen og følger med i, hvad der rører sig."

Hvad har du oplevet som din største professionelle succes?

"Min største succes rent professionelt var dengang, jeg overtog ledelsen af et stort, nødlidende statsligt it-projekt og kørte det i mål," erindrer Annette Madsen.

En digital nødvendighed

Projektet handlede om dengang, hvor Patent- og Varemærkestyrelsen undergik en metaformose fra papirbaseret til digital sagsbehandling.

At gå over til digital sagsbehandling i Patent- og Varemærkestyrelsen var nok en nødvendighed, men også en kæmpe forandring.

Den opgave var en udfordring, ligesom også den teknologisk udvikling dengang for 12 år siden var en udfordring.

"Projektet var gået helt galt, og jeg arbejdede med det i omkring tre år. Det var stort, og vi skulle både sikre, at det blev brugt rigtigt og drevet rigtigt," siger Annette Madsen.

Hvis it-chefen skal komme med et bud på en livsfilosofi, så er det at se muligheder frem for begrænsninger, at være positiv og nysgerrig og dertil en grundlæggende respekt for mennesker, lyder det.

Nu har Annette Madsen så muligheden for at blive kåret som Årets CIO. Hvem der løber med den titel afsløres på konferencen den 16. juni 2011




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere