Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Sådan får du styr på det store password-helvede

Her er programmerne, der hjælper dig med at huske dine password. Og de er ikke kun til sikkerheds-nørder.

Det kan være et helvede at holde styr på sine passwords, og hvert website har sine ofte mere og mere vanvittige krav til, hvordan dit password skal opbygges.

Komplicerede passwords er gode for sikkerheden, men en plage for en overophedet og små-stresset hjerne.

I dag skal du både bruge tal og bogstaver i dit password. Som regel skal der være mindst otte tegn, og i nogle tilfælde skal du skifte dit password hver tredje måned.

Der er sågar sider, der ikke accepterer dit password, hvis dit navn eller et almindeligt brugt ord indgår i det.

Derfor kan det være en ganske fornuftig idé at anskaffe sig et program, der kan administrere de mange passwords.

Skal kun huske ét password

Sådanne programmer kræver typisk blot, at du husker ét masterpassword. Så sørger det for, at du bliver låst forsvarligt ind på alle dine forskellige tjenester. 

Du vil måske indvende, at din browser med stor sandsynlighed allerede indeholder en funktion, der kan autoudfylde dit password. Men hvad gør du, når du installerer en ny browser eller blot har brug for at nulstille din browser?

Desuden kan der være sikkerhedsproblemer forbundet med at gemme passwords i din browser, fordi det i princippet betyder, at alle kan sætte sig ved din computer og få adgang til dine passwords-beskyttede tjenester. 

Flere af programmerne kan tilmed langt mere end blot huske på dine passwords. Eksempelvis kan flere af dem huske på dine kreditkort-oplysninger, så du ikke længere behøver fiske dit betalingskort frem fra pungen, når du skal handle på nettet.

I stedet kan du blot indtaste dit masterpassword, hvorefter dine kort-informationer automatisk bliver kopieret ind på siden.

Vi har fundet tre password-programmer, som du bør overveje at bruge, hvis du også er ved at gå kold i dine mange forskellige passwords. 

1Password - den letteste og dyreste løsning

Det er måske det flotteste og mest brugervenlige af alle password-programmerne på markedet. 

Oprindeligt er programmet designet til Mac-computere, men nu findes det også til Windows, iPhone og iPad. 

1Password gemmer ikke bare dine password, men også dine kreditkort-oplysninger og dine personlige oplysninger, så du slipper for at skulle indtaste dem, hver eneste gang du skal betale over nettet.

Alle dine data er naturligvis krypterede, og programmet fungerer som et slags digitalt pengeskab, hvor du også kan opbevare softwarelicenser og det, 1Password kalder for 'sikre notater'.

Her er de gratis alternativer

Når du gemmer et 'sikkert notat', kan du vælge at vedhæfte en fil til notatet. Det kan eksempelvis være et billede eller et dokument.

Du kan eksempelvis overveje at gemme en indskannet kopi af dit NemID-kort, selv om det næppe vil være i overensstemmelse med NemID's anbefalinger. 

1Password til Mac og Windows koster lidt over 200 kroner (39,95 dollar) og kan købes eller downloades i en prøveversion her

Til iPhone og iPad koster 1Password 59 kroner. Prisen er 75 kroner, hvis du køber 1Password Pro, der adskiller sig fra den almindelige version ved, at den virker både til iPhone og iPad.


LastPass - simpelt og næsten gratis

LastPass er måske ikke helt så flot og enkelt som 1Password. Men det er stadigvæk ganske simpelt at bruge. Og endnu vigtigere: Det findes i en gratis basis-version, der tilfredsstiller de flestes behov. 

Ligesom 1Password gemmer LastPass ikke bare dine passwords, men også dine kreditkortinformationer og "secure notes", der gør det muligt at opbevare dine filer sikkert. 

Du kan dog opgradere til en premium-konto for kun 1 dollar (5-6 kroner) om måneden. Med en premium-konto slipper du blandt andet for reklamer, og du får også adgang til LastPass' apps til smartphones. 

LastPass findes til iPhone, men i modsætning til 1Password er der også apps til Android, Blackberry, Windows Phone og Nokias Symbian. 

Bruger du i forvejen andre programmer til at gemme dine passwords, kan du tilmed importere dine data herfra - og er du Mac-bruger, tilbyder LastPass også at importere de password-data, som du har gemt i den såkaldte Nøglering på din Mac. 

LastPass understreger, at alle dine data opbevares i stærkt krypteret form, og at virksomheden ikke har adgang til krypteringsnøglen. 

Men alligevel måtte LastPass i maj 2011 erkende, at den muligvis havde været udsat for et hackerangreb. Konsekvensen kan være, at hackere har fået adgang til virksomhedens emaildatabase og de såkaldte masterpasswords, der giver adgang til brugernes konti hos LastPass. 

Selvom brugernes passwords var i krypteret form, anbefalede LassPass alligevel, at alle brugere udskiftede deres masterpassword. De servere, der var blevet udsat for angrebet, valgte LastPass at tage ud af drift.

Du kan downloade programmet fra LastPass' hjemmeside.


KeePass - gratis men en anelse nørdet

Den helt store fordel ved KeePass er, at det er et fuldstændigt gratis open-source program

Ligesom 1Password og LastPass gemmer programmet dine password i krypteret form og kan autofylde det, når du skal logge ind på eksempelvis din webmail. 

Til gengæld er det langt fra lige så brugervenligt og pænt designet som 1Password og LastPass.

Men er du på jagt efter et gratis open-source program, eller er du blot typen, der har plaster på dine brilleglas og ryster opgivende på hovedet over folk, der ikke kender det binære talsystem, kan KeePass meget vel være programmet for dig.

PC World Business Center har tidligere lavet en mere udførlig gennemgang af KeePass, som du kan læse her.

KeePass findes til Windows, Mac og Linux samt til de fleste smartphones.

Du kan hente KeePass ved at besøge dette link.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere