Artikel top billede

Find din stjålne computer igen

Her er programmerne, der hjælper dig med at få fat i kraven på den tyv, der stjal din computer.

Da amerikanske Joshua Kaufman i marts 2011 fik sin Macbook Pro stjålet ved et indbrud i sin lejlighed i Oakland, Californien, blev han reddet af et lille smart stykke software. 

Forinden havde han nemlig installeret et program, der hedder Hidden på sin computer. 
Med det program kunne han opspore gerningsmandens adresse, tage billeder af den intetanende tyv med computerens webcam og snuppe skærmbilleder fra computeren, der blandt andet viste tyvens e-mailindbakke og Facebook-profil.

Takket være oplysninger fra Hidden kunne politiet opspore den formodede tyv, og Joshua Kaufman kunne få sin computer tilbage. 

Gør som Joshua

På PC World Business Center har vi tidligere fortalt om, hvordan du kan kryptere dine fortrolige data og blandt andet sikre dig mod, at kriminelle snager i din personlige oplysninger. 

Men det skaffer ikke dine data tilbage, og ofte har vi vigtige informationer liggende på vores computer, som vi ikke har fået taget backup af.  

Derfor bør du også overveje at installere et program i stil med det, Joshua Kaufman brugte på din computer, før det er for sent.

Hidden, som Kaufman brugte, findes dog kun til Mac-computere, og koster desuden cirka 80 kroner (15 dollar) om året for det billigste abonnement. 

I stedet kan du overveje at installere Prey, som er et gratis open source-program, der virker på samme måde som Hidden. Prey findes desuden til både Windows, Mac og Linux. 

Når programmet  er installeret, vil det hele tiden køre diskret i baggrunden. Men i det øjeblik, du mister din computer, vil Prey for alvor træde i karakter.  

Sådan gør du

Når du opdager, at din computer er forsvundet, logger du ind på Preys hjemmeside, hvor du kan melde din computer "savnet."

Sådan tager du billeder af tyven

Med mindre tyven allerede har nået at slette hele din computers harddisk, vil du nu kunne tage billeder af gerningsmanden med din computerens webcam og tage skærmbilleder, akkurat som Joshua Kaufmann gjorde.

Prey kan ligeledes oplyse dig om ip-adressen på det aktuelle netværk, som din computer er tilsluttet. Oplysninger om netværket og de omkringliggende trådløse netværk betyder også, at Prey kan give dig relativt præcise oplysninger om, hvor i verden din computer befinder sig. 

Har din computer en indbygget GPS-chip, vil Prey naturligvis bruge den i stedet, så du kan få en endnu mere præcis angivelse af den geografiske placering. 

Men derudover gør Prey det også muligt for dig at slette indhold på harddisken, spærre tyvens adgang til computeren eller vise en besked til tyven på computerens skærm.

Her er alternativerne

Til Mac-brugerne kan det desuden nævnes, at Apple snart lancerer prorgrammet Find my Mac, der som navnet antyder er en gratis udgave af de populære apps Find My iPhone og Find My iPad. 

Find My Mac forventes at komme på gaden i løbet af efteråret. Det giver dog ikke mulighed for at du kan tage billeder med webcammet eller skærmbilleder, men til gengæld kan du få oplyst din Macs geografiske placering og spærre for adgangen til computeren. 

Har du installeret Dropbox på din stjålne computer, kan det desuden være en genvej til at få oplysninger om tyven.

Hvis du logger ind med din Dropbox-konto på Dropbox' hjemmeside, skal du klikke "account" og herefter vælge fanebladet "my computers." 

Her får du en oversigt over de computere, som du har tilknyttet din Dropbox-konto, og hvis du holder din musemarkør henover ikonet med det blå "i", kan du i kolonnen "last activity" se den seneste ip-adresse, som din stjålne computer har brugt.

Du kan læse mere om Joshua Kaufmans historie på hans blog: thisguyhasmymacbook.tumblr.com

Programmet Prey kan downloades på preyproject.com, og du finder programmet Hidden på hiddenapp.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere