Fiber-indgreb var fedt for TDC

Indgreb uden virkning: Fiber er fortsat dyrere i København end i resten af landet.

Selvom IT- og Telestyrelsens i sidste måned gennemførte et indgreb, der fastsætter de priser, TDC kan tage for at udleje sit fibernet til andre teleselskaber, får indgrebet nok ikke betydning for TDC's dominerende markedsposition.

”Baseret på Telestyrelsens beregninger ser vi absolut ingen negativ indvirkning for TDC. Vi tror også, at TDC har en interesse i ikke at udtrykke al for stor tilfredshed over indgrebet…” hedder det blandt andet i en markedsanalyse af teleanalytiker i Danske Markets, Poul Ernst Jessen.

Hos elselskabernes fiberselskab Waoo erkendte man forleden, at slaget om hovedstadsområdet er tabt.

Hos Telenor, der sidste år trak sig ud af fibermarkedet på grund af de høje engrospriser på TDC’s net, lyder meldingen, at prisniveauet stadig er meget højt.

”Vi vurderer stadig på det, men det er meget højere priser end under den gamle DONG-aftale. Og det er bestemt ikke attraktive priser Telestyrelsen har fastsat”, siger regulatorisk chef Nicholai Pfeiffer.

Ifølge Poul Ernst Jessen er de priser, Telestyrelsen har fastsat for TDCs fibernet så høje, at indgrebet ikke vil ændre markedet:

”Priserne for ”unbundling” af TDCs kabel-net og fiber-net vil næppe føre til noget prispres, når det gælder fastnet-bredbånd…. Efter vores vurdering har elselskaberne ret, når de siger, at fiberbredbånd i hovedstadsområdet vil være dyrere end i resten af landet, hvor selskaberne har deres egne net – selvom TDC fik stor rabat, da de købte aktiverne (fibernettet, red) fra DONG,” hedder det i markedsanalysen fra Danske Markets.

Poul Ernst Jessen tilføjer,at vurderinegn går på om åbning af kabal- og fiber-netne vil føre til øget prispres for TDC's bredbåndsforretning, som primært er kobberbaseret.

"Og det vil det ikke, da de nye priser er over engrospriserne på kobber. Intuitivt er det ikke overraskende da omkostningerne på kobber kan fordeles på mange flere abonnenter" siger han. 

Teleordfører i Venstre, Torsten Schack Pedersen, siger i dag til ComON, at han har noteret sig udmeldingen fra elselskaberne. Han vil nu bede IT- og Telestyrelsen om en forklaring på, hvordan prisfastsættelsen er blevet til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere