Nu har GPS fået en nord-nøjagtig russisk konkurrent

Russerne jubler: Svensk firma vælger russisk satellit-tjeneste.

Det svenske firma Swepos er det første, kendte firma til at vælge satellittjenesten GLONASS, der er en konkurrent til amerikanske GPS, skriver Reuters.

Swepos, der tilbyder satellitlokalisering, siger, at GLONASS tilbyder mere præcis navigation på de nordlige breddegrader end den amerikanske konkurrent.

"Det fungerer noget bedre på de nordlige breddegrader, fordi deres satelitter i orbit befinder sig højere på himlen, og vi ser dem bedre end GPS-satellitterne," siger Bo Jonsson, en ledende medarbejder ved Swepos.

Han siger, at 90 procent af Swepos' kunder bruger GLONASS kombineret med GPS. Smartphones benytter allerede i dag som regel flere forskellige teknologier, eksempelvis WiFi-nets placering, til at bestemme mobilens position. En ekstra satellitpositioneringstjeneste vil altså derfor potentielt kunne gøre smartphones endnu mere præcise som navigationsinstrumenter.

Rusland har arbejdet på GLONASS siden 1976 og brugt mere end 10 milliarder kroner på projektet det sidste årti. GLONASS mangler stadig tre satellitter for at være fuldt udbygget og sidste år blev projektet ramt af et pinligt uheld, da tre satellitter styrtede ned i Stillehavet under opsendelsen.

Anatolij Perminov, lederen af Ruslands rumprogram, hævder, at GLONASS er så godt på de nordlige breddegrader, at selv amerikanerne vil begynde at bruge det. Premierminister Vladimir Putin, der har skubbet på for at få udviklet den russiske GPS-rival, forventes at drage til Sverige for at promovere tjenesten. Sidste måned begyndte det russiske teleselskab MTS at sælge smartphones, produceret af kinesiske ZTE, som bruger GLONASS som positioneringssystem. MTS er desuden repræsenteret i Indien, som Rusland har et godt forhold til. GLONASS benyttes

Det amerikanske Global Positioning System (GPS) er udviklet af det amerikanske militær og kan i tilfælde af krigssituationer gøres mindre nøjagtigt eller sættes helt ud af drift. Derfor har både Rusland, Kina og EU besluttet at bygge egne satellitpositioneringssystemer. Det europæiske Galileo er ramt af forsinkelser og ekstra milliardomkostninger og forventes at være operationsdygtigt om tre år. Kina er desuden i gang med at sende satellitter i luften til deres system, kaldet Beidou (Kompas).

Rusland forventer om to år at indføre en ekstra-told på 25 procent på mobiltelefoner, der ikke understøtter GLONASS. Teleproducenter som Nokia, Motorola og chipproducenten Qualcomm er ifølge GLONASS i gang med at udvikle mobiler, der understøtter både GPS og det russiske navigationssystem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere