Artikel top billede

Mobilen kan dø under skiferien

Pas på de elektroniske produkter under skiferien. Kondensvand kan ødelægge elektronikken.

Mange drager på skiferie i den kommende uge og medbringer deres mobiltelefoner, musikafspillere, digitale kameraer og andre mobile enheder. Den lange køretur kan fordrives med spillemaskiner og dvd-afspillere. Men pas på, lyder advarslen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Temperaturchok kan skabe kondensvand og det kan ødelægge elektroniske produkter.

Kondensvand opstår typisk når kameraudstyr og anden elektronik flyttes fra kulden og ind i varmen. Det kan for eksempel ske, når man går fra kolde pister og ind i varme stuer med telefoner og kameraer i lommerne.

Hvis uheldet er ude, kommer den enkelte forbruger normalt selv til at dække regningen.

"Hvis spillemaskinen, dvd-afspilleren eller mobiltelefonen holder op med at virke på grund af fugt, så vil der sjældent være en redning at hente i reklamationsretten. Den gælder kun for fejl, som sælgeren er ansvarlig for, og sælgeren kan sjældent gøres ansvarlig for, at deres produkter bliver udsat for fugt," siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I en aktuel sag i Forbrugerklagenævnet afgjorde den sagkyndige, at en fugtskade var årsag til, at en Nintendo spilkonsol var holdt op med at virke. Forbrugerne havde fortalt, at han havde efterladt sin søns Nintendo i bilen natten over, og det kan have været årsagen til, at der var trængt fugt ind i den.

"Det er ikke bare mobiltelefonerne, der bryder sammen i fugtige jakkelommer. Andre typer elektronik, som spillemaskiner, små dvd-afspillere og kameraudstyr er også udsat, hvis de bliver udsat for temperaturchock. Det vil forbrugerne ofte selv være ansvarlige for, og taber derfor hvis de klager efterfølgende," siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Det generelle råd er, at man først skal tænde elektroniske produkter når de har samme temperatur som omgivelserne og kondensvandet er fordampet. Desuden bør man undgå at lægge elektroniske produkter sammen med vådt eller fugtigt tøj eller opbevare dem i lommer, der bliver fugtige af sne eller regn. Det er heller ikke en god ide at anbringe dem tæt på kroppen, hvor de også kan blive udsat for fugt fra sved – for eksempel fra skiundertøjet.

Hvis der er mistanke om, at et elektronisk produkt er udsat for dug, kan det muligvis reddes ved at slukke apparatet, fjerne batteriet og andre løsdele og lægge dem på en varm radiator, så vandet både kan løbe ud og fordampe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere