NemID bliver mobil - men kun til bank-login

Lange udsigter for en mobil-version der kan bruges til det offentlige.

I løbet af det næste halve år kommer NemID i en mobilversion, der kan bruges på Android og iOS-baserede smartphones.

Det bliver dog en begrænset mobil-version, for den vil kun virke som login til netbanker. Der kommer ikke umiddelbart nogen mobiludgave af NemID, der kan bruges som login til offentlige tjenester som Skat - her kræves der fortsat en pc.

En bank-rettet mobil-version fra DanID vil ifølge sitet Dinepenge.dk ikke være bundet til bestemte banker eller pengeinstitutter. Det er dog endnu uklart, om app’en kommer til at koste penge, eller om brugerne kan få den gratis.

Mens mobilversionen vil virke til alle bankers netbanker er der stor usikkerhed om hvor vidt en fremtidig mobil-version af NemID vil give adgang til offentlige tjenester.

Den del af udviklingsarbejdet styres af parterne bag NemID-projektet i fællesskab - altså med IT og Telestyrelsen som en afgørende part.

Styrelsen har tidligere fortalt til ComON, at man godt er klar over behovet for en mobil udgave af NemID, men at der ikke er konkrete planer om at udvikle en offentligt rettet udgave til smartphones.

”En mobil-platform er ikke en del af det kontraktlige udviklingsarbejde i DanID-samarbejdet,” sagde Palle H. Sørensen fra IT og telestyrelsen i august.

I dag bekræfter styrelsen, at den oplysning stadig er aktuel.

I august lød meldingen videre, at parterne bag NemID i løbet af 2011 vil se på, om der muligvis skal sættes ressourcer af til mobiludviklingen af den offentligt rettede NemID. Men de overvejelser er siden da blevet skudt yderligere i baggrunden.

Et eventuelt mobilprojekt skal nemlig først afvente en række andre større udviklingsprojekter. Det gælder dels NemID til erhverv og dette store projekt er blevet så forsinket, at man måtte udskyde starten med tre måneder til marts i år. Et andet projekt, der kommer først, er udviklingen af en digital version af papkortet med NemIDs engangsnøgler. Tanken er, at folk skal tilbydes en token eller en mobilversion af engangskortet - og få lov at betale, hvis de hellere vil have den digitale version end papkortet.

Hvor vidt der overhovedet er tid og penge til at udvikle en mobilversion af den egentlige NemID-login, når erhvervs-satsningen og det digitale engangs-nøglekort sidst på året eller næste år er færdig, er et åbent spørgsmål.

Den slags usikre forhold har bankerne ikke været begejstrede for – især ikke efter at Danske Bank i efteråret viste, at man kan få masser af brugere og positiv omtale ved at udvikle sin egen iPhone-app, som med NemIDs backend giver adgang til en netbank.

Derfor har bankerne for egen regning og udenom IT og Telestyrelsen sat gang i udviklingen af den mobile bankrettede NemID, som efter planen skal kunne downloades som iPhone- eller Android-app i første halvdel af 2011.

DanIDs kommunikationschef Jette Knudsen siger til ComON, at den mobile udgave af bank-versionen af NemID muligvis kommer til andre platforme end Android og iOS. Aktuelt kigger man på, om Symbian og Windows Phone 7 skal beriges med en NemID-app.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere