Artikel top billede

To firmaer dyster om radio-frekvens

To firmaer vil have fat i radiofrekvens, som kan bruges til taxaer, hjemmepleje og beredskab. Og måske til mobilt bredbånd?

To firmaer har tænkt sig at byde på en telelicens, der ligger i et frekvensområde, som i dag bruges til radiosystemer til taxaer, hjemmepleje og myndigheder. Det er ofte disse frekvenser, som en del radio-entusiaster sidder og lytter på.

Både Dansk Beredskabskommunikation A/S og Nordisk Mobiltelefon International AB ønsker at skaffe frekvensen, der ligger i området fra 410 til 430 MHz. Auktionen finder sted den 23. november, og vinderen offentliggøres nogle dage efter.

Det ene firma står for kommunikationen hos de danske myndigheder, mens det andet firma barsler med planer om at skabe et maritimt, mobilt bredbånd, som boreplatforme og skibe i Nordsøen kan benytte.

 

Firma bag SINE-nettet

Dansk Beredskabskommunikation A/S står bag beredskabsmyndighedernes radionet, SINE, og kan meget vel tænkes at ville bruge frekvensen til landmobile radiosystemer. Beredskabsmyndighederne, der er kunder hos firmaet, kan anvende frekvenserne til katastrofekommunikation. Hvis de kommer frem til et ulykkested, kan de sætte et radiosystem op med frekvensen.

SINE er ellers tænkt som afløser for de gamle radiosystemer, og implementeringen er allerede langt. Det digitale SINE-net har dog en begrænset funktionalitet, eftersom det ikke er lykkedes for Terma at opfylde sin kontrakt og aflevere softwaren til at styre kontrolrum med interaktive kort og andre smarte funktioner.

Mange andre bruger radiosystemer af samme type: Militæret, vognmandsforretninger og håndværksvirksomheder. Kommunerne anvender frekvenserne til kommunikation i hjemmeplejen samt til datatransmission.


Planer om maritimt bredbånd

Det andet firma, som har tænkt sig at byde, er Nordisk Mobiltelefon International AB, som var ejet af nu afdøde Erik Hornung. Televeteran var kendt for at skabe det tidligere ICE.net, som i dag er på nye hænder og hedder Net1. Erik Hornung - der også ejede konsulentfirmaet DanCell - arbejdede på at skabe maritimt bredbånd i Nordsøen, indtil han døde i september. Hans medarbejdere er netop nu i gang med at forsøge at føre planerne om maritimt bredbånd ud i livet. Her spiller frekvensen i 410 MHz til 430 MHz tilsyneladende en rolle. Licensen er teknologineutral, så hvis det teknisk muligt at skabe de rette kanaler til at sende over, kan frekvensen bruges til eksempelvis langtrækkende mobilt bredbånd med netteknologien CDMA, som er udbredt i USA.

Der er i frekvensbåndet 410-430 MHz i dag cirka 600 tilladelsesindehavere, der anvender frekvenserne til forskellige formål, herunder til landmobile radiosystemer. Alle eksisterende tilladelser i frekvensbåndet 410-430 MHz skal overgå til den nye kanalplan. Det betyder, at de eksisterende cirka 600 tilladelsesindehavere vil få ændret vilkår for deres tilladelser, men fortsat kan sende i båndet.

Flere lignende licenser, som i dag bruges af beredskabsmyndigheder, forventes også at komme i auktion ude i fremtiden. Men på grund af den forsinkede kontrolrumssoftware til SINE, vil IT- og Telestyrelsen bede videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) om at planen først skal føres ud i livet i starten af 2016.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere