Artikel top billede

USA har adgang til europæiske cloud-data

Hvis du gemmer dine data i skyen hos Microsoft, så har de amerikanske myndigheder adgang til dem.

I denne uge kunne Microsoft lancere sin store satsning Office 365, der omfatter cloud-versioner af Office, Sharepoint, Exchange og Lync. Her kan virksomheder af alle størrelser få adgang til Microsofts løsninger og der er masser af lagerplads online til dokumenter og andre data.

Men kunderne må leve med, at deres data kan ende hos de amerikanske myndigheder – også uden at de bliver informeret om det. I forbindelse med lanceringen af Office 365 i London har Microsoft indrømmet, at europæiske data kan lande i USA.

Det handler især om den amerikanske Patriot Act, der giver myndighederne meget vidtgående beføjelser til at få adgang til data.

Ifølge ZDNet blev Microsofts britiske chef Gordon Frazer stillet følgende spørgsmål, her gengivet på originalsproget:

“Can Microsoft guarantee that EU-stored data, held in EU based datacenters, will not leave the European Economic Area under any circumstances — even under a request by the Patriot Act?”

På dette spørgsmål svarede Frazer, at Microsoft har sit hovedkvarter i USA, og derfor skal overholde de lokale love i sit hjemland.

Han tilføjede at kunderne vil blive ”informeret når det er muligt”, men han vil ikke love at kunderne får besked hvis myndighederne får adgang til deres data.

”Microsoft kan ikke garantere dette, og det er der heller ikke nogen andre firmaer, der kan”, sagde han.

Det er første gang at Microsoft eller nogen anden virksomhed direkte har bekræftet, at alle data der ligger hos et firma baseret i USA kan blive udleveret til de amerikanske myndigheder.

I USA kan FBI bruge et såkaldt National Security Letter til at udstede en ”gag-order”, som betyder at virksomheden ikke må informere sine kunder om, at deres data er blevet udleveret. Et online-dokument i Microsofts Trust Center bekræfter Brazers udmelding.

”I bestemte tilfælde kan Microsoft udlevere data uden deres samtykke. Det inkluderer anvisninger fra myndighederne,” hedder det i dokumentet.

Dermed kan Microsoft komme på kollisionskurs med europæiske databeskyttelses-regler, som kræver at bestemte følsomme persondata ikke må sendes ud af EU.

Tyske dataeksperter mener da også, at virksomheder kun bør bruge rent europæiske cloud-udbydere til personrelaterede data.
 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere