Artikel top billede

Konsolejere klager over mistede PS3-funktioner

Det norske Forbrugerråd kritiserer Sony for at fjernslette funktioner på Playstation 3.

I Norge har Forbrugerrådet modtaget flere klager over Sonys firmware-opdatering til Playstation 3, der blev sendt ud den 1. april sidste år. Selvom datoen fik mange til at tro, at der var tale om en aprilsnar, så var det faktisk rigtigt nok.

Normalt sender man en firmware-opdatering ud for at rette fejl i et produkt eller tilføje flere funktioner – men denne gang var det lige omvendt. Med opdateringen den 1. april forsvandt nemlig muligheden for at bruge Linux og dermed ombygge PS3 til f.eks. et personligt mediecenter.

Sony har ellers selv markedsført muligheden for at køre Linux på PS3 og flere forskere har bygget Linux-supercomputere med PS3-konsoller.

Den eneste mulighed hvis man fortsat ville køre Linux var at undlade at installere systemopdateringen – men så mistede man andre funktioner på konsollen.

Samtidig har Sony ændret sine licensbetingelser, så det ikke længere er tilladt at installere et andet operativsystem uden at miste garantien.

Det norske Forbrugerråd retter nu en skarp kritik mod Sony.

”Sony giver sig selv ret til at ændre og fjerne funktioner i spilkonsollen efter eget forgodtbefindende. Vi anser dette som et oplagt brud på markedsføringsloven og ikke mindst på tilliden mellem producent og forbruger,” siger fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrugerrådet til DagensIT.no.

Når Sony kan fjerne vigtige funktioner i konsollen via netforbindelsen, så viser det, hvor dårligt stillet den digitale forbruger virkelig er, mener han.

Forbrugerrådet i Norge har dog ikke noget hjemmel til at gribe ind i sager om digitale tjenester, men nu skal sagen gå videre til Forbrugerombudsmanden.

”Der må sættes en grænse for hvad der må anses som rimelige ændringer i de produkter vi køber. Aftalevilkår som giver producenterne fri adgang til at nedgradere produktet eller reducere funktionalitet er urimelige og i strid med markedsføringsloven,” siger Thomas Nortvedt.

Tidligere har den norske Forbrugerombudsmand blandt andet kritiseret Apple for den tætte kobling mellem iTunes og iPod og presset Apple til at overholde de norske regler for forbrugerbeskyttelse.

En af de PS3-købere der har klaget, Thomas Henden, sammenligner det med at købe en bil med integreret gps-navigation, som producenten så kan fjerne efter eget forgodtbefindende når bilen er inde til service.

”Jeg ser det sådan at jeg har indgået én aftale med Sony, og det var dengang jeg købte konsollen. Skal de virkelig kunne tvinge mig over i en ny brugeraftale og fjerne funktionalitet efterfølgende uden at jeg reelt har nogen mulighed for at sige nej,” siger Thomas Henden til DagensIT.no.

Sony har indtil videre ikke ønsket at kommentere sagen i Norge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere