Norman sender virus i karantæne

Norske Norman er klar med en ny generation af Sandbox-teknologien, som tester potentielt skadelige programmer inden de slippes løs på computeren.

Den norske sikkerheds-leverandør Norman brugte Infosecurity Europe-messen i London i sidste måned til at lancere en ny generation af sin Sandbox-teknologi, som opretter en slags »kunstig verden« hvor potentielt skadelige programmer testes inden de slippes løs på computeren. Mens traditionelle antivirus-programmer forsøger at genkende virus og orme ved at sammenligne fingeraftryk - i fagsproget også kaldet signaturer - prøver det norske program at analysere kodens adfærd og dermed afgøre, om der er tale om en virus eller et legitimt program. Det betyder, at programmet også skulle være i stand til at stoppe helt nye orme, som endnu ikke befinder sig i antivirus-firmaernes forbryder-kartotek.

Norman understreger at kampen mod de stadig mere komplekse vira og orme ikke kan vindes med konventionelle antivirus-programmer. Sandbox, som oprindelig blev lanceret for fire år siden, er i dag integreret i alle Normans antivirus-produkter.

»Kampen mod virus og andre skadelige programmer skal tages alvorligt. De totale omkostninger for virksomheder i forbindelse med it-kriminalitet er næsten 3,65 milliarder euro i Storbritannien og 610 millioner euro i Norge. Vores analytikere forudsiger en hurtig udvikling af nye og intelligente vira, og det er vigtigt, at vi fastholder vores evne til at stoppe denne form for it-kriminalitet. Derfor har vi udvidet vores Sandbox med understøttelse for flere funktioner og bedre mulighed for at detektere virus,« siger Audun Lødemel, der er chef for forretningsudvikling hos Norman.

Sandbox-teknologien indkapsler en potentiel virus i et emuleret computer-miljø, der i mindste detalje efterligner en rigtig computer. På den måde narres en given virus til at opfatte karantæne-zonen som et rigtigt system, hvorefter den forsøger at sprede sig. I modsætning til de såkaldte »virtual machines«, som blandt andet kendes fra Java, har koden ikke direkte adgang til computerens hardware. SandBox udfører en emulering af alle nødvendige hardware-ressourcer for at afvikle programmet. Det skal sikre, at en virus ikke undslipper karantæne-zonen. Sandbox er i stand til at simulere et helt netværk og kan dermed teste, om koden eksempelvis forsøger at sprede sig til andre computere.

På Infosecurity Europe kunne Norman fremvise den nye generation af teknologien, Norman Sandbox 2005, som er udvidet med understøttelse for flere end 3.000 forskellige API'er (program-grænseflader). Samtidig er systemet nu i stand til at teste kode der består af flere programtråde. Norman har også tilføjet muligheden for at detektere det såkaldte »thread injection«, hvor virus forsøger at kapre eksisterende processer på computeren.

Sandbox er desuden udvidet med understøttelse for fildelings- og instant messaging-protokoller og kan afsløre, om programmer forsøger at samle e-mail adresser på computeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere