Nye skrotregler skaber problemer

De nye EU-skrotregler for blandt andet it-udstyr skaber problemer for de danske virksomheder. Reglerne bliver nemlig fortolket forskelligt i EU-landene. Dansk Industri efterlyser klare retningslinjer.

EU har indført nye skrotregler, som giver producenterne ansvaret for skrotningen. Det gælder blandt andet for it-udstyr. Men selvom der er tale om et EU-direktiv, så fortolkes det forskelligt fra land til land i EU. Som alle andre EU-direktiver så skal direktivet implementeres i den nationale lovgivning, og det er her problemet opstår. Direktivet fra EU er nemlig ikke krystalklart.

EU-kommissionen har sagt, at produkter der indgår i en »fixed installation« eller er installeret af en professionel ikke er omfattet af skrotansvaret.
Direktivet er inddelt i ti kategorier og Miljøstyrelsen i Danmark har fortolket udtalelsen sådan, at det kun gælder for den kategori, der omfatter elektrisk og elektronisk værktøj. Undtagelsen gælder ikke for de øvrige kategorier. Anderledes ser det ud i den nationale lovgivning i eksempelvis Tyskland. Her gælder undtagelsen i samtlige kategorier.

Det giver problemer for de virksomheder, der handler med alle EU-landene.
»Virksomhederne kan ikke adskille produktionerne til de forskellige lande, og hvis de mærker deres produkter til de lande, der ikke kræver det, giver det virksomhederne en en unødvendig meromkostning,« forklarer Lars Aagaard, miljø- og energichef hos DI.

Han håber meget på, at der kommer en afklaring på problemet, når embedsmændene mødes for at drøfte situationen igen den 14. februar.
»Hvis de fuldmægtige ikke er i stand til at løse problemet, så må ministeren på banen,« lyder det fra Lars Aagaard.

Miljøstyrelsen indrømmer, at der er et problem. I Erhvervsbladet den 24. januar erkender underdirektør Helge Andreasen, Miljøstyrelsen, at der er uklarhed om reglerne. Han forventer, at de forskellige EU-lande får en fælles holdning til spørgsmålet, når de mødes medio februar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere