Artikel top billede

YouSee: Nye film skal på nettet straks

Kan premiere-aktuelle film på video-on-demand konkurrere med Pirate Bay?

Filmselskaber insisterer på, at der skal gå tre til seks måneder fra en film har haft premiere i biografen, til den kan ses på DVD eller VOD – video on demand.

Men det er en dum politik - den får folk til at blive pirater.

Det mener TDCs kabeltv-selskab YouSee.

Selskabet har gennemført en forbrugeranalyse, der dokumenterer pointen. De danskere, der henter ulovligt kopierede film på nettets fildelingssteder, gør det primært, fordi filmene er tilgængelige dér. Hvis de samme film kunne ses i en lovlig version med samme tilgængelighed, ville piratproblemet måske være meget mindre, påpeger YouSee.

”Filmselskaberne er tvunget til at gennemtænke deres distributionsmodeller,” siger YouSees udviklingsdirektør Anders Blauenfeldt til ComON.

Ifølge selskabets analyse er piratproblemet dog langt fra så stort, som filmbranchen ofte selv synes at gøre det til.
Fem ud af seks danskere henter ikke copyright-krænkende film på nettet, viser tallene, som Zapera har indsamlet for YouSee.

Blandt den sjettedel, som ifølge undersøgelse downloader ulovligt, siger det store flertal – 73 procent – at de gør det for at få hurtig adgang til filmen.

YouSees pointe er, at filmbranchen tænker for gammeldags, når den først og fremmest tænker på fysiske biografsæder.

Hvis man i stedet tænkte på video-on-demand-tjenster som værende ligeværdige med de ”rigtige,” gammeldags biografer, så ville filmbranchen kunne nå et langt større publikum, mener kabeltv-selskabet.

”Som udbyder af VOD er vi på vej til at blive en af de store distributører af film i Danmark. Og vi ville synes, det var ret interessant, hvis vi kunne vise film i VOD på samme tid, som filmen havde biografpremiere,” siger Anders Blauenfeldt.

Vi har seerne
YouSee er selv blevet en stadigt vigtigere del af filmbranchens distributionsmodel, fordi kabeltv-selskabet tilbyder viedeo-on- demand til sine kunder. Det samme gør moderselskabet TDC gennem Hometrio-produktet, hvor man får telefoni, bredbånd og tv gennem samme kabel.

Det er foreløbig kun cirka 100.000 ud af YouSees i alt 1,2 millioner kunder, der har den interaktive digitale boks, der giver mulighed for at se VOD. Samme mulighed har alle HomeTrio-kunder, som der også er omkring 100.000 af.

”Vi har altså 200.000 biografsæder – det er mere end tre gange så mange som der findes i de fysiske biografer,” påpeger Anders Blauenfeldt.

Der ville med stor sandsynlighed komme langt flere kunder i kabeltv-firmaet butik, hvis VOD-tilbudene var premiere-aktuelle. Priserne er dog ikke helt på Pirate Bay-niveau: Det koster 39 kroner at leje en VOD-film på YouSee Cinema, og HD-film og erotiske film koster en ti kroner mere. Desuden skal man kalkulere med det dyrere abonnement, som kræves for få adgang til herlighederne.

YouSee betegner selv sin VOD-tjernste som en succes: Siden man skruede op for markedsføringen sidste år er der udlejet 300.000 film, hvilket var, hvad selskabet havde sat sig som målsætning.

Kabeltv-selskabets analyse får opbakning fra ingen ringere end den afgående IFPI-marketing-mand Jesper Bay. Til Metroxpress siger han, at filmbranchen befinder sig der, hvor musikbranchen befandt sig for fem år siden:

”Det er en forældet tanke, at man skal vente på at få de aktuelle film. Folk vil se film, når der snakkes om dem, og det er altså, når der har premiere. Der findes masser af folk, der ikke går særligt meget i biografen, og de gider ikke vente til DVD’en kommer, med at se en film,” lyder det fra den snart forhenværende antipirat.

YouSees analyse viser, at hver sjette dansker mellem 20 og 65 år jævnligt downloader spillefilm fra nettet eller får hjemmelavede kopier af venner og familie.

På baggrund af undersøgelsen anslår YouSee, at danskerne forbruger mellem 8 og 12 millioner ulovlige film om året, hvilket svarer til op mod en fjerdedel af det kommercielle marked målt i antal biografbilletter og salg og udlejning af DVD'er.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere