Artikel top billede

Så hurtig er Sandy Bridge

Intels nye super-chip er så kraftig, at de gamle cpu'er kommer til at samle støv på hylderne.

Det er måske for meget at udråbe Intels nye processor-generation Sandy Bridge til at være en revolution i it-verden. Men anmelderne er enige om, at Sandy Bridge vender op og ned på chipmarkedet. Pludselig kan du få en mikroprocessor til 216 dollar (Core i5-2500K), som leverer omtrent den samme ydelse, som du indtil sidste uge skulle betale 999 dollar for.

Der er ikke tale om et stort spring fremad i processorens regnekraft – Sandy Bridge leverer omtrent den samme ydelse som gårsdagens high-end-modeller – men aldrig tidligere har det været muligt at få så meget ydelse til så få penge.

Selv Intels absolutte über-processor Core i7-980X med seks kerner bliver overhalet af den hurtigste quad-core Sandy Bridge-model i mange applikationer. Så medmindre du har en applikation, der rent faktisk kan udnytte de seks kerner, så er du bedre tjent med at købe en Sandy Bridge-processor.

Men der er også kritik af Intel. Her går kritikken dog ikke så meget på teknikken eller processorens ydelse, men på Intels beslutning om at låse mange af de 29 Sandy Bridge-processorer, så de ikke kan overclockes.

Der er også stor forvirring omkring navngivningen. Sandy Bridge er efterfølgeren til den aktuelle Nehalem mikroarkitektur, som blev introduceret i november 2008 og bruges i alle de gamle Core i3, i5 og i7 processorer. Men for at gøre forvirringen komplet bruges navnene Core i3, i5 og i7 også til Sandy Bridge.

Her skal man i stedet kigge på modelnumrene, som starter med et 2-tal for at signalere at der er tale om den anden Core-generation (f.eks. Core i5-2600K). Man kan også kigge på processorens logo, som er lidt anderledes end i de gamle processorer. Det er spaltet i midten og ikke bladret af i kanten, som i de gamle modeller. 

Det er i øvrigt værd at bemærke, at K'et signalerer at processoren indeholder den hurtigste HD 3000 grafik med 12 EU'er (Execution Units) og ikke HD 2000, som kun har 6 EU'er. Core i7 2600K har altså HD 3000, mens Core i7 2600 kun har HD 2000.

Tilbage til anmeldeldernes dom over Sandy Bridge. Anandtech har testet både i7-2600K, i5-2500K og i3-2100 og dommen er entydig.

”Sandy Bridge er den hurtigste chip på gaden – undtagen i de applikationer som har allerflest tråde – og så får du denne høje ydelse til en meget fornuftig pris,” skriver Anandtech.

Sammenlignet med førstegenerations Core i5-750/760 så kan den nye i5-2500K byde på 10-50 procent højere ydelse – og prisen er stadig kun på 216 dollar. I den billige Core i3-2100 er ydelsen kun øget med 5-20 pct. og denne processor er låst, så der er spærret for overclocking.

Dertil kommer den nye, integrerede grafik i Sandy Bridge, som skulle være på niveau med en billig grafik-processor til 40-50 dollar (ihvertfald for K-modellerne med HD 3000).

Der er lignende positive toner i anmeldelsen hos Techradar. Den integrede grafik er hurtigere end alt andet af slagsen, der er set tidligere, og den nye Quick Sync teknologi sørger for hurtigere afkodning af video. Faktisk kan Quick Sync i sig selv være en grund til at købe en Sandy Bridge processor, mener flere anmeldere.

Intel har dermed med ét slag udraderet alle sine eksisterende processorer til mainstream-computere, lyder konklusionen. I den forbindelse er det måske værd at bemærke, at de gamle processorer faktisk stadig kan købes - men mon ikke de kommer til at samle støv på hylderne.

Hos bit-tech.com er dommen stort set den samme:

”Den nye serie af Intel-cpu'er gør stort set alle andre processorer overflødige og meningsløse,” hedder det i konklusionen.

Men TechRadar raser til gengæld over, at der igen er brug for nye chipsæt og bundkort, og beslutning om at låse for overclocking i nogle modeller får også hårde ord med på vejen.

Laptopmag har kigget nærmere på den integrerede grafikkerne, som der har været sagt og skrevet så meget om, og det kører faktisk rimelig flydende. I en normal opløsning på 1.600 x 900 pixels kører World of Warcraft med en stabil frame-rate på 48 fps. Men frame-raten falder dog betydeligt hvis man skruer op for grafik-kvaliteten.

Så konklusionen er, at spilentusiaster med store skærme stadig har brug for et selvstændigt grafikkort. Men det segment, der bruger flere tusinde kroner på en processor, vil nok under alle omstændigheder ønske sig et rigtigt grafikkort.

Det bliver måske anderledes i den kommende 22nm Ivy Bridge arkitektur, hvor grafikkernen også vil understøtte DirectX 11 (den nuværende kerne understøtter kun DirectX 10.1). Det ventes at Ivy Bridge bliver klar om et års tid, men allerede til sommer kommer AMDs mainstream-cpu Llano med integreret DirectX 11-grafik.

Det store opgør kommer så til at stå mellem Sandy Bridge og Llano. Et godt gæt vil være, at Intel har den hurtigste cpu, mens AMD kan trumfe med den hurtigste grafik i sine hybrid-processorer - AMD kan trods alt trække på sin egen grafik-division ATI.  




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere