Ny forening vil bevare gamle computere

Den nye Dansk Datahistorisk Forening vil indsamle, restaurere og bevare gamle danske datainstallationer med henblik på at udstille dem på et museum.

Dansk Datahistorisk Forening er navnet på en ny forening, der vil arbejde for at bevare og udstille historiske danske dataindstallationer. Foreningen håber på at kunne rejse penge til Danmarks første datahistoriske museum.

Formanden, Jørgen O. Bjerregaard, er til daglig leder af Ballerup Egnsmuseum. Han er ikke i tvivl om, at der behov for at bevare de historiske datainstallationer:

- Det er vigtigt at bevare den danske historie på IT-området. Jeg tror helt klart, at det er noget, som interesserer folk, siger han.

Museum til 50 års jubilæum

Et af foreningens formål er at oprette et museum, som skal vise udviklingen i den danske datahistorie. Formanden håber på, at museet kan blive indrettet inden 13. februar 2008. Den dag har Danmarks første datamaskine, DASK, 50 års jubilæum.

- Vi ligger inde med dele af DASK, og vi håber på at kunne udstille dem på et nyt museum til den tid, siger Jørgen O. Bjerregaard.

Det var den daværende Regnecentralen, som stod bag DASK, der var bygget op omkring radiorør. Langt senere kom de første egentlige bordterminaler, blandt andet Piccoline, som de fleste danskere over tredive år vil huske fra deres skolegang.

Dansk Datahistorisk Forening har en pæn samling af Regnecentralens maskiner med tilhørende udstyr. Så et kommende museum vil kunne byde på en nostalgisk tur tilbage til skoletidens "skildpadde" ? en robot, som kunne programmeres til at lave geometriske tegninger ved hjælp af Piccoline-computeren og LOGO-programmeringssproget.

Vil udbrede veteranernes viden

Ud over at udstille og selve maskinerne vil foreningen bevare alt tilhørende materiale, såsom manualer, diagrammer og andre relevante dokumenter.

- Vi håber på at kunne vise, hvor stor forskel der er på den måde, man designer computere i dag, i forhold til tidligere, siger Jørgen O. Bjerregaard.

Han opfordrer folk, der vil være med til at bevare de historiske installationer, til at henvende sig til foreningen.

- Vi vil gerne i kontakt med folk, der har været med i "IT-stenalderen". Folk, der for eksempel har været med til at opsætte nogle af de første danske computersystemer, kan være med til at fortælle om, hvordan man gjorde i "gamle dage". De ligger inde med viden, som vi meget gerne vil være med til at bevare og udbrede, siger formanden for den datahistoriske forening.

Samtidig hører han gerne fra folk, der har gemt noget af deres gamle computerudstyr:

- Vi vil gerne indsamle så meget udstyr som muligt til de kommende udstillinger, siger han.

Dansk Datahistorisk Forening holdt stiftende generalforsamling i august. Alle interesserede kan optages i den nye forening. På nuværende tidspunkt tæller foreningen omkring 100 medlemmer.

Relevant link:

Besøg det virtuelle datamuseum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere