Test: Saftig blærerøvsmobil med basale mangler

Vi har testet LG's svulstige mobiltelefon Optimus 3D, som kan vise billeder og video i 3D. Men er den pengene værd?

Test: Saftig blærerøvsmobil med basale mangler

Anmeldelse: LG Optimus 3D P920 er en stor mobil. Den har saft og kraft. Og så kan den vise billeder i 3D.
 
PC World har haft fingre i den nye topmobil fra LG, Optimus 3D P920, som kører med Android 2.2.
 
Mobilen er LG's bud på en topmobil for dem, der vil have lidt lir ud over den saft og kraft, som telefonen tilbyder med sin hurtige Dual Core-processor.
 
Når du åbner den røde æske, som telefonen ligger i, slår det dig med det samme, at det er en stor sag. Telefonen er udstyret med en 4,3 tommer skærm - en brøkdel større end Samsung Galaxy S II's skærm, mens en smartphone som iPhone 4 har en skærm på 3,5 tommer.
 
Det kan derfor virke overvældende for dig at tage den i brug, hvis du kommer fra en mindre telefon.

Du vænner dig dog hurtigt til telefonen med den store skærm, som helt sikkert er en fordel, når du besøger hjemmesider, ser videoer eller spiller spil, men den fylder naturligvis meget i lommen. 

3D-effekter uden sære briller 
Et kig på mobilen afslører, at denne telefon som noget unikt kan vise 3D. På siden af Optimus 3D'en er der en 3D-knap, hvor du slår 3D til og fra, alt efter om du vil have 3D-effekter slået til i spil, på fotos og i videoer.
 
Samtidig er telefonen udstyret med to kameraobjektiver, så hvis du tager et 3D-billede eller en 3D-video, kan den lægge billeder taget med de to objektiver oven i hinanden og skabe en 3D-effekt.
 
Vi har tidligere set en lang række 3D-produkter på markedet, hvor 3D-effekten har været skuffende, eller hvor du har skullet have briller på for at se den.

Men du slipper for brillerne, når du betjener Optimus 3D, og du fornemmer dybde i 3D-billederne, 3D-videoerne og de præinstallerede 3D-spil.
 
Det kan dog diskuteres, om 3D er den rigtige betegnelse, for effekten fungerer ved, at du fornemmer, at nogle elementer i billedet er placeret længere fremme end andre. Men elementerne virker stadig flade, som vi kender det fra 2D-billeder.
 
Indledningsvis er det meget sjovt at se effekten med dybde i billederne, men efter et stykke tid er det sjove gået over, og 3D'en tilfører ikke noget, der synderligt forandrer oplevelsen af hverken spil, billeder eller videoer.
 
Irriterende at skrive på
Tastaturet viste sig under testen at være et af de større irritationsmomenter på Optimus 3D.

Det medfølgende skærmtastatur til sms og e-mail har slet ikke en komma-knap. Enten skal du ind under specialtegn for at indtaste et komma, eller alternativt skal du klikke mellemrum, klikke komma fra en bjælke under besked-feltet, hvorefter du endnu en gang skal klikke mellemrum. Meget besværligt for et så essentielt tegn som et komma.
 
Derudover har tastaturet ligesom mange andre skærmtastaturer ikke Æ, Ø og Å. I stedet skal du holde inde på eksempelvis A, vente lidt og derefter klikke på Æ eller Å, som dukker frem. De foreslåede bogstaver er langsomme til at dukke frem, og du skal slippe skærmen, inden du kan klikke Æ eller Å. Det er ikke muligt blot at køre fingeren over på Æ eller Å, hvilket forsinker din skrivning.

Under tekstfeltet, som du skriver i, er der en bjælke, der foreslår ord fra ordbogen, mens du skriver. På den måde kan du slippe for at skrive nogle ord fuldt ud, i stedet kan du klikke på et af forslagene. Funktionen er dog langt fra så god, som den kunne være.
 
Det sker, at du taster forkert, mens du skriver. Her kommer mobilen ikke med forslag til ord, som du næsten tastede, som det eksempelvis er kendt fra HTC's Android-mobiler.
 
Et sidste irritationsmoment ved tastaturet dukkede op under testen. Tastaturet blev pludselig overfølsomt. Et enkelt klik på et bogstav udløste to eller tre bogstaver. Eneste løsning var tilsyneladende at genstarte telefonen, hvorefter fejlen ikke dukkede op igen.

Der er dog hjælp at hente, hvis du er utilfreds med det medfølgende LG-tastatur. Du kan i Android Marked hente app'en Scandinavian Keyboard, som giver dig Æ, Ø og Å på tastaturet samt en komma-tast.

Ingen FM-radio og fejl i telefonen

Optimus 3D er ligesom flere andre nye smartphones ikke udstyret med en FM-radio, og i stedet må du bruge nogle af de radio-apps, der er i Android Marked.
 
Fraværet af FM-radioen betyder ikke det store, hvis alternativerne er gode. Det er de dog ikke, hvis du ønsker at høre Danmarks Radio. DR har udviklet en radio-app, men den er så ustabil, at den faktisk er ubrugelig.
 
DR erkender selv problemet og henviser til et site, hvor du kan streame lyden fra. Det fungerer imidlertid heller ikke særlig godt, og derfor er manglen af FM-radioen iøjnefaldende. Desuden er du med en radio-app afhængig af godt mobilsignal, mens det er ligegyldigt med en FM-radio i telefonen.
 
Er du glad for radio, kan denne mobil derfor godt være et tilbageskridt i forhold til din nuværende mobil, selv om dette er det ypperste fra LG.
 
Til PC Worlds undren skriver LG på sin hjemmeside, at mobilen er udstyret med en FM-radio. Trods intens søgning på mobilen er det dog ikke lykkedes PC World at finde genvejen dertil. En søgning på ordet "radio" i manualen viste heller ingen resultater vedrørende FM-radioen.
 
Fejl i telefonen
Mobilen er udstyret med så kraftig en processor, at den kan vise HD-videoer, og på siden af telefonen er der et HDMI-stik, så du kan forbinde telefonen med et tv. Kablet medfølger.
 
Desuden medfølger der et USB-kabel, der også bruges til opladning, og et headset.
 
Og netop headsettet voldte problemer under testen. Mobilen kunne kun registrere høretelefonerne i headsettet, mens den ikke kunne registrere mikrofonen. PC World prøvede at koble det samme headset til en HTC Desire, og denne telefon registrerede mikrofonen.
 
PC World antager, at der er tale om en fejl i stikket på den testede telefon - og fejlen er formentlig ikke generel.
 
Headsettet er anderledes end mange andre ved, at det har bløde gummitutter, som omslutter lydudgangen. Gummitutterne er bløde og tilpasses til øregangen, når du sætter dem i, og de holder støj ude, fordi de sidder så tæt i øregangen.

Den kan en masse, men...

Optimus 3D har Android 2.2 installeret, og her er telefonen lidt bagud i forhold til flere konkurrenter, der sender smartphones med Android 2.3 på gaden.

Eksempelvis kører Samsung Galaxy S II med Android 2.3 fra fødslen.
 
Ligesom alle de andre mobilproducenter, der sælger Android-mobiler, har LG lagt sin egen overflade på Android-platformen, og LG har lagt nogle gode funktioner ovenpå.
 
Lige så snart du klikker på tænd-knappen på toppen af mobilen for at aktivere telefonen fra standby-tilstand, kan du trække en besked ned for at læse den, uden at du først skal låse telefonen op ved at skubbe skærmbilledet opad med en finger. Det gør, at du sparer nogle tryk, når du skal læse en sms.
 
Browseren, som du surfer med, er imidlertid knap så god som eksempelvis den, vi kender fra HTC's smartphones. Du kan på almindelige websider zoome ind og ud ved at trække to fingre mod eller fra hinanden på skærmen, men det er lidt besværligt at få tilpasset teksten til skærmen.
 
På nogle websider, der er tilpasset til mobiltelefon, fungerer zoom-funktionen slet ikke. Her må brugeren acceptere bogstavernes størrelse eller manuelt ændre skriftstørrelsen under indstillinger. Det samme gør sig gældende på en Samsung Galaxy S II, mens du frit kan zoome på en HTC Desire. Bryder du dig ikke om små bogstaver, kan det derfor virke irriterende, at du ikke altid frit kan zoome på Optimus 3D'en.
 
Der var også lidt problemer med browseren i testperioden. PC World oplevede to gange, at browseren slet ikke ville hente websider, selv om der var forbindelse til 3G-mobilnettet. Her løste en genstart af telefonen problemet.
 
God batteritid
Den største ulempe ved smartphones i forhold til de traditionelle mobiler er den korte batteritid, som smartphones har.
 
GPS, mobilt bredbånd, trådløst netkort og stor skærm sluger alt sammen strøm, men batteritiden er fin på denne smartphone. Du behøver ikke lade den op mere end én gang i døgnet, hvis du har et normalt forbrug med surfen og et par samtaler i løbet af en dag. 3D-funktionerne kan dog suge en del strøm ud af batteriet, hvis de er slået til. 
 
Lydkvaliteten i ellers avancerede smartphones kan også være et problem, men lyden i Optimus 3D er fornuftig.
 
Under testen har PC World dog oplevet enkelte udfald af lyden under samtaler, selv om der ikke umiddelbart burde være de store problemer med mobilsignalet. Andre telefoner er i hvert fald blevet testet samme sted uden problemer, men det er et problem af de mindre.

Navigationen, der er baseret på Google Maps, har også vist sig at fungere fint under testen. GPS'en er hurtig til at få signal og efterfølgende placere dig på kortet.

Telefonen er udstyret med et fem megapixel-kamera, der udover at kunne tage 3D-billeder, også tager almindelige fotos, og kvaliteten af disse er middelmådig - måske endda lidt under.

Dommen

LG's Optimus 3D kører lynhurtigt med glidende grafik, og 3D-effekterne giver det grafiske noget ekstra.
 
Men med en pris på omkring 4.000 kroner er det også en dyr telefon. 
 
Optimus 3D har en lillebror, der bærer navnet Optimus 2X, og den er mere end 1.000 kroner billigere, selv om den næsten kan det samme bortset fra 3D-funktionen. Også topkonkurrenten fra Samsung, Galaxy S II, er billigere.
 
Du må derfor stille dig selv spørgsmålet, om du ønsker at betale betydeligt mere for de 3D-effekter, som du formentlig bliver lidt træt af i længden.
 
Samtidig er der flere småting, som er generende ved denne mobil. Tastaturet uden komma-knap, manglende ordforslag ved fejlindtastning, den manglende FM-radio og den høje pris trækker alt sammen ned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere