Artikel top billede

Linkning strengt forbudt

En kontroversiel sag om links, der krænker ophavsretten, har fået pirater på barrikaderne i Tjekkiet. I Danmark gælder præcist samme forhold.

Inden for kort tid har Piratpartiet i Tjekkiet lanceret adskillige tjenester, der gør det muligt at finde ophavretsbeskyttede film.

Den konfrontatoriske linje er lagt efter en kontroversiel sag om fildeling.

En 16-årig dreng er anklaget af det lokale antipiratselskab for at linke til ophavsbeskyttede film fra sin hjemmeside. Henvisningerne til filmene er ifølge antipiraterne skyld i, at rettighedshavere har mistet fem millioner euro.
Det er det høje beløb, der har fået piratpartiet til at fare i flint og igangsætte flere projekter som en form for civil ulydighed, fortæller TorrentFreak.

"Det er ikke forbudt at linke"

Først lavede piraterne tjenesterne med de sigende navne Piratskefilmy og Tipnafilm. Den seneste filmtjeneste fra de tjekkiske piraters hånd er MovieHome, der beskrives som et socialt netværk a la Facebook - bare kun om film. Brugerne opfordres til at dele anmeldelser - og links til downloadsider.

Det er et forsøg på at afvise kravet om, at det skulle være ulovligt at linke.

"Hvis man ikke kan dele links, så mister nettet sin funktion. Derfor kæmper vi systematisk imod kriminaliseringen af links," siger piratpartiets bestyrelsesformand Ivan Bartoš.

Han uddyber, at partiet blot er med i filmtjenesterne for at statuere et eksempel. Hvis de udvikler sig til kommercielle tjenester, vil partiet trække sig ud af dem. For det handler ikke om penge. Men principper. Og nationalfølelse.

"Vi gennemgik ikke revolutionen i 1989 for at opleve, at studenter bliver sagsøgt for millioner af euro for at hjælpe andre mennesker med at dele information," siger næstformand Mikuláš Ferjencik.

At linke i Danmark

Opstanden i Tjekkiet vækker minder om en sag fra 2004, hvor der også blev lavet oprør i kølvandet på en beslutning fra rettighedshavere.

Musikeren Dangermouse lavede et mashup af Beatles-albummet "The White Album" med Jay Z's "The Black Album", der fik navnet The Grey Album.
Da pladen blev standset af pladeselskaberne bag originalværkerne, besluttede tusindvis i protest at linke til The Grey Album på nettet på The Grey Tuesday - efter parolen: I kan ikke sagsøge os allesammen. En dansker blev oprindeligt anklaget for at linke til den ophavsretsbeskyttede fil men anklagen blev senere trukket tilbage, da det viste, at han ikke linkede direkte men til nyhedssider, der linkede videre til sider, hvor filen var tilgængelig.

Men vil det som i Tjekkiet være ulovligt at linke direkte i Danmark?

"Hvis du linker direkte til ulovligt oploadet materiale, så gør du dig skyldig i medvirken til distribution af ulovligt materiale," siger advokat Kristian Holte fra advokatfirmaet KLAR Advokater.

Der findes ikke mange danske sager, men Kristian Holte kan henvise til en sag fra 1998 mod en teenager, der havde linket dybt til filer, der var lagt på nettet mod rettighedshavernes ønske. I afgørelsen lyder det, at:

"...oprettelse af direkte links på internettet, hvorved det gøres muligt for andre at kopiere ulovligt tilgængeliggjorte musiknumre på internettetuden rettighedshavernes tilladelse, udgør en krænkelse af sagsøgernes rettigheder i henhold til ophavsretslovens § 2, § 65 og § 66 samt almindeligerets grundsætninger".

Den pågældende teenager blev idømt en erstatning på 100.000 kroner.




IT-JOB

Netcompany A/S

Software Developer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist – EPS – SAP

Dynamicweb Software A/S

Marketing Intern (DK)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere