Artikel top billede

Derfor hader kommunens it-chef din iPhone

IPhones, iPads og andre mobile enheder er da velkomne, mener danske it-chefer - men de smarte gadgets giver samtidig it-cheferne hovedbrud.

IPhones, iPads, og andre mobile enheder, som kommunen selv smider i hovedet på mobile medarbejdere i hjemmeplejen, sundhedsplejen og på skolerne, er der styr på.

Hovedpinen opstår et helt andet sted.

Det fortæller it-chef Jørgen Kristensen Rasch fra Egedal Kommune, der også er formand for Foreningen af Kommunale IT-chefer, KITA.

"Vi er endnu ikke helt klar til næste bølge, hvor vi skal indstille os på, at brugerne har deres egne devices med hjemmefra," siger it-chefen til Computerworld.

Jørgen Kristensen Ratsch fortæller, at udfordringen skal løses.

Når 7.000 unge går på nettet

Og det alene set ud fra det faktum, at en væsentlig del af kommunens "kunder" på skoleområdet, Egedal Kommunes 7.000 skoleelever, fra år 2013 kan forvente at have trådløs adgang til undervisningsnettet fra deres medbragte devices.

Den trådløse adgang på skolerne er blevet sat som mål i Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi, oplyser Jørgen Kristensen Ratsch.

"Her bliver der lidt at tænke over," grubler kommunens it-chef.

For Egedal Kommunes erfaringer i it-centret med at understøtte Egedal Gymnasiums åbne net har vist, at der skal fokus på brugeradfærd i sikkerhedsaspektet.

Teknisk set vil kommunen nemlig få en udfordring i at monitorere og identificere tilkoblede devices, som via skolens opkoblingspunkt foretager aktiviteter, der overskrider lovgivning, eksempelvis ophavsret til film og musik, forklarer Jørgen Kristensen Ratsch.

Eller sagt på en anden måde: Hvordan holder kommunen snor i 7.000 skoleelever, der bliver sluppet løs på skolens net via deres egne medbragte devices?

Styr på egne ting

Anderledes struktureret og styret er de devices, som kommunen selv indkøber, uddeler eller godkender.

It-formanden oplyser, at de fleste kommuner anvender en hardware-standard, som direktionerne vælger, og de fleste ledere samt deres medarbejdere herefter underlægger sig uden de store sværdslag.

"Sådan nogle som os i Egedal Kommune har i en årrække i stort omfang favnet de trends og gadgets, som forretningen selv argumenterer for anvendelsen af," fortæller it-chefen og understreger, at enhederne skal skabe værdi i mødet med kommunens kunder, hvad enten det er skoleelever eller andre borgere.

Eksempler herpå er iPhones, iPads, HTC-telefoner eller lignende, som bruges af mobile medarbejdere i hjemmeplejen, sundhedsplejen, teknik og miljø og på skolerne.

It-chefen erkender, at det giver et større pres på robustheden og fleksibiliteten i sikkerhedsløsningerne.

Men kommunens erfaring viser, at det er muligt uden at kompromittere it-infrastrukturen og sætte brugeradgangs- og devicestyring helt over styr.

"Så mit bud er, at vi i kommunerne ikke ligger søvnløse om natten, men har skærpet vores opmærksomhed omkring adfærd og løbende kigger på tiltag, der kan forbedre håndteringen af de nye gadgets og devices, der bliver bragt i spil," siger it-chefen.

Udfordringen ligger altså primært omkring de gadgets og devices, som eksempelvis en skoleelev selv slæber ind i billedet, og som i ly af skolenettet anvendes til andet end undervisning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere