Computerworld News Service: Europæiske ikke-statslige organisationer med fokus på digitale borgerrettigheder har lanceret en onlineplatformen RespectMyNet.eu, der gør det muligt for borgerne at angive og stille teleselskaber offentligt til skue, hvis de indfører begrænsninger af adgangen til internettet.
Målet er ifølge den franske digitale borgerrettigheds-organisation La Quadrature du Net at indsamle oplysninger om internetudbydere, der "krænker ... onlinefriheden." De store leverandører af telekommunikation ønsker at "kontrollere, hvad du foretager dig online," hævder organisationen.
"De ønsker at blokere og kvæle dele af din kommunikation og opkræve penge for brug af visse online-services, -indhold og -applikationer."
Disse angivelige krænkelser af netneutraliteten vil blive indberettet til Europa-Kommissionen og nationale myndigheder.
"Alle europæiske borgeres online-frihed er nu under angreb af de store teleoperatører, som ønsker at kontrollere, hvad du foretager dig online," udtaler Ot van Daalen fra den nederlandske digitale rettigheds-organisation Bits of Freedom.
"De ønsker at blokere eller nedsætte hastigheden for visse websites og endda at opkræve ekstra betaling for brug af billige internet-telefoni-tjenester. Nederlandene bør snarest muligt forbyde denne uacceptable praksis. Men det er heller ikke nok: Enhver europæer har ret til et åbent internet."
Europa-Kommissær for den Digitale Agenda, Neelie Kroes, har udtalt, at hun i store træk er for et frit og åbent internet, men der er ikke vedtaget nogen specifikke love på området.
"RespectMyNet.eu er en onlineplatform, der sætter borgerne i stand til at stå værn om internettet," siger Jérémie Zimmermann, der er talsmand for La Quadrature du Net.
"Alle inviteres til at rapportere uretmæssig blokering eller hastigheds-nedsættelse af deres internetadgang og således hjælpe til at identificere operatører, der anvender skadelig praksis."
La Quadrature du Nets projekt støttes af franske og andre europæiske samt internationale NGO'er heriblandt Electronic Frontier Foundation, Open Society Institute og Privacy International.
Oversat af Thomas Bøndergaard