USA holder døren lukket til ACTA

USA hindrer åbenhed om indsats mod digital pirateri i forhandlinger med EU om retten til internetadgang og andre cyberrettigheder.

USA ønsker åbenhed, siger landets handelsmyndighed. Men i virkeligheden ønsker verdens mest magtfulde nation at holde døren lukket til de internationale forhandlinger om en ny handelsaftale, ACTA, der skal bestemme, hvordan verdens indflydelsesrige lande skal sætte ind mod deres borgere for at komme pirateri til livs.

Parterne skal rydde flere uenigheder af bordet, før offentligheden får lov til at se, hvad ACTA byder på. Det siger talsmand Nefeterius McPherson fra det amerikanske handelsagentur, netop som forhandlingerne mandag fortsætter på New Zealand.

Dermed stiller USA sig i vejen for at åbne døren til forhandlingerne. Det var ellers et ønske fra EU-Parlamentet at skaffe åbenhed. Ved internationale forhandlinger kræver det, at alle parter er enige, før forhandlingerne bliver åbne.

Mens andre lande, der er involveret i forhandlingerne, betingelsesløst kræver åbenhed, så har USA derimod krav til lade borgerne få indsigt i forhandlingerne. Derfor er USA den største hindring for åbenhed, konkluderer den canadiske juraprofessor og blogger, Michael Geist.

»Det eneste der kræves for at opnå enighed om at dele teksten med offentligheden er, at USA giver et "go-ahead". Denne udtalelse indikerer, at USA kun vil gøre det for en vis pris,« skriver Michael Geist på sin blog.

ACTA står for "Anti-Counterfeiting Trade Agreement", og traktaten har som mål at sikre rettighedshavere som Hollywood, musikbranchen og virksomheder, der lever af vidensproduktion. Forhandlingerne foregår mellem Australien, Canada, EU (inklusiv Danmark), Japan, Korea, Mexico, Marokko, New Zealand, Schweiz, Singapore og USA.

Tidligere læk af fortrolige dokumenter har afsløret, at traktaten kan komme til at få betydning for, hvordan borgere bruger internettet. Blandt andet har der været krav fremme om, at traktaten skal tvinge internetudbydere til at give informationer om brugere, der ulovligt henter film og musik.

I sidste uge lovede EU-Kommissionens ansvarlige i forhold til ACTA, Luc Pierre Devigne, at EU kun vil forhandle om regler, der allerede er dækning for i den nuværende EU-lovgivning.

EU's overordnede prioriteter er:

• Ingen 3-strike-regel eller lignende indgreb mod borgernes ret til internet. Ingen ændring af internetudbydernes rolle eller ansvar. Fuld respekt for retten til privatliv og databeskyttelse. Ingen nye regler om toldtjek af personlige MP3-afspillere eller computere.
• ACTA drejer sig kun om, at sætte ind over for ulovlige handlinger. Målet er ikke at ændre, hvad der er rettighedsbeskyttet materiale.
• Det handler kun om at bekæmpe kriminelle handlinger på kommercielt niveau.

Nedenfor fortæller den liberale EU-parlamentariker Alexander Alvaro om partiets høring om ACTA-forhandlingerne.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere


Roundtable: Vend dine it-strategiske valg med andre it-ledere

Kravene klare: Som digital leder skal du både have et stærkt bud på fremtidens digitale forretning og et fuldt overblik over hvordan du kommer derhen. Noget som blandt andet CIO og koncerndirektør hos Topdanmark Kasper Tjørntved Davidsen har slået fast over for Computerworld - og hvorfor Topdanmark nu både investerer i ny mainframe og satser stærkt på AI-løsninger.

30. maj 2024 | Læs mere