Artikel top billede

Offentlige sites er ikke handicap-venlige

Der er stadig behov for bedre tilgængelighed på de offentlige hjemmesider. Halvdelen gør det ikke godt nok.

En ny kortlægning af it-tilgængeligheden fra offentlige hjemmesider viser at halvdelen stadig ikke gør nok for at være tilgængelige for mennesker med forskellige typer af funktionsnedsættelser. Hos 52 pct. af de undersøgte hjemmesider er der fundet væsentlige funktionaliteter eller meget indhold, der ikke er tilgængeligt. Hver tiende offentlige hjemmeside er blevet vurderet til at være decideret dårligt tilgængelig.

Det er Videnskabsministeriet, der har fået foretaget kortlægningen, og her er man ikke tilfreds med det billede, der tegner sig.

"Resultaterne er utilfredsstillende, ikke mindst fordi man forventede en mere positiv udvikling efter den politiske aftale om åbne standarder i 2008," kommenterer videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Efter nytår vil ministeriet lancere et nyt e-læringsværktøj, som giver undervisning og vejledning i, hvordan dokumenter og hjemmesider gøres bedre tilgængelige.

Tilgængelighed indebærer eksempelvis, at man i rimeligt omfang kan anvende skærmlæsere, og at man kan bruge tastatur i stedet for mus, når man skal anvende funktioner eller hente indhold på en hjemmeside.

På en ministerkonference i Riga tilbage i 2006 blev der ellers opstillet en målsætning om 100 procent tilgængelige offentlige hjemmesider inden udgangen af 2010. Dette har i alle lande vist sig at være vanskeligt, og ingen lande forventes at nå målet inden årets udgang.

"En hjemmeside kan gøres tilgængelig fra starten ved at kræve tilgængelige løsninger af leverandøren. Men den kan kun vedblive at være tilgængelig ved at sikre, at det indhold, som løbende lægges på siden, også er tilgængeligt. Det ser ud til at være her, én af de store udfordringer ligger. Der findes løsninger — både tekniske og organisatoriske — som vi alle kan lære af. Dem skal vi have frem i lyset," siger Michael Bach Petersen.

I alt er 226 offentlige hjemmesider blevet testet, herunder sider, som er direkte omfattet af aftalen om de obligatoriske åbne standarder, samt et udvalg af andre offentlige hjemmesider. De enkelte sider er testet for overholdelse af WCAG 2 niveau AA standarden, samt for overholdelse af HTML og CSS standarderne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere