Artikel top billede

Danske kommuner dumper it-affald i Afrika

It-affald fra kommuner havner på en berygtet losseplads i Ghana. Det skriver organisationen DanWatch, som holder et vågent øje med, om myndigheder og firmaer har etikken i orden.

DanWatch skriver, at det er kommunernes manglende kontrol og viden om håndtering af brugt elektronik, der gør, at flere danske kommuners og andre offentlige myndigheders affald lander på Agbogbloshie-lossepladsen i Ghana.

Farligt affald fra vesten må ifølge FN's Basel-konvention ikke havne i lande, der ikke er i organisationen OECD. Det er for at sikre, at landene håndterer affaldet på en forsvarlig måde. Det kræver specielle infrastrukturer og mekanismer at behandle farligt affald, så personer og miljø ikke tager skade af at håndtere det.

I Ghanas hovedhavn, Tema Port, lander hver måned 600 40-fods containere med brugt elektronik som computere, fjernsyn og køleskabe. En fjerdedel bliver genbrugt. Resten ryger på lossepladsen, hvor fattige afrikanere forsøger at finde dele, de kan sælge videre.

I dyngerne på lossepladsen har DanWatch og Greenpeace fundet computere fra danske kommuner og offentlige institutioner.

DanWatch har undersøgt, hvordan landets 98 kommuner håndterer det farlige affald, og organisationen skriver, at 68 ikke formåede at give et fyldestgørende svar. DanWatch konkluderer, at kommuner tilsyneladende skiller sig af med affaldet på lossepladsen, hvor det så kan ryge videre fra til Ghana.

Ifølge Miljøstyrelsen har kommunerne pligt til at aflevere større mængder elektrisk og elektronisk udtjent udstyr hos producenten eller en godkendt affaldsbehandler eller indsamler. Det er ikke en losseplads.

Læs mere os DanWatch.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere